Varmepumpe – Få det totale overblik

Sidst opdateret 15. marts 2022

Få det totale overblik over alt hvad du skal vide om varmepumper. Dem dem der tilsluttes vand og radiator og dem der er nemme at sætte op. Beregn din besparelse og se hvad det koster at købe en ny varmepumpe. Få professionel rådgivning.

Hos Varmepumpeoversigt kan du læse mere om fordelene ved en varmepumpe, samt hvorfor du bør investere i en varmepumpeskjuler.

For rigtig mange er det ikke nemt at vælge en varmepumpe. Der findes et hav af mærker og modeller. Igennem vores artikler her på siden samt vores sammenligning af rigtig mange modeller skal vi nok hjælpe dig med at finde den rigtige model til dig.

Brug vores beregnere og se dine besparelser

Det er nemt og helt gratis og det giver dig en forventet besparelse. Fyrer du med olie, gas eller bruger el, så er det noget du helt sikkert skal prøve.

Beregn nu hvad du kan spare med en varmepumpe

Overblik over nogle af de bedste på markedet

[products limit=”12″ columns=”4″ category=”lufttilluftvarmepumper” cat_operator=”AND”][/vc_column_text][vc_column_text]Går du rundt med tanker om at ændre din metode til opvarmning af hjemmet? Vil du gerne have en mere effektiv og tidstypisk varmekilde i dit hjem? Og vil du samtidigt gerne spare penge på varmeregningen? Så kig på vores varmepumper og guiden herunder.

Så er du formentlig begyndt at kigge på varmepumper som alternativ til din nuværende varmekilde. Dette er er en stabil varmekilde med mange fordele, som kan gavne dig mange år frem.

Få 3 tilbud på en ny varmepumpe

Her vil du finde en guide, som kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvad en varmepumpe kan gøre for dit indeklima, din varmeregning og hvad du skal kigge efter. For dermed at finde ud af, om dette er den rette varmeløsning for dig samt hvilken type varmepumpe du bør vælge.

Beregn pris og besparelse på ny varmepumpe

Hvis du vil vide hvor meget du kan spare på at købe en varmepumpe så har vi gjort det nemt for dig ved at tilbyde en beregner

Beregn besparelsen på varmepumper her

Hvordan virker varmepumper?

Varmepumper er opbygget med 4 hovedkomponenter som skaber og dirigerer varmen. Disse komponenter er: En fordamper, en kondensator, en kompressor og en termoventil. Hver af disse komponenter er nødvendige for at den fungerer hensigtsmæssigt.

Først og fremmest har fordamperen til formål at optage varmen, så pumpen kan begynde at redistribuerer varmen. Kondensatoren er til stede for at kunne afgive den varme, som fordamperen optager. Kompressoren har en forstærkende effekt ved at den hæver temperaturen. Og sidst, men ikke mindst, findes termoventilen for at regulere mængden af kølemiddel i pumpen.

Der er dog variationer mellem disse pumper, og der tales både om luft til luft-, og luft til vand-varmepumper. Men hvad kan de, og hvad er forskellen imellem dem?

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe fungerer, som navnet antyder, ved at omforme luft. Det fungerer sådan at varme trækkes ud af luften udenfor det hus som ønskes opvarmet, og bliver derefter varmet op i pumpen og afgivet ind i bygningen som varm luft. Den varme luft kommer altså fra den køligere luft udefra.

Det fungerer lidt ligesom et køleskab bare omvendt. I køleskabet trækkes varmen ud af madvarerne som ligger derinde, og varmen dirigeres derefter ud på bagsiden af køleskabet. På samme måde anvendes pumpen som et apparat som optager kølig luft, varmer det op og, sender det ind i huset.

En luft til luft varmepumpe bruger varmen fra udendørs luft til at give dig varme i din bolig. Varmepumpen består af en indedel og en udedel, udedelen monteres som regel på ydervæggen af dit hus og indedelen, bliver monteret på indervæggen i huset, indedelen giver kun varme til det rum som den bliver monteret i, dog kan varmen fordeles ved hjælp af åbne døre. Denne type varmepumpe kan bruges i alle slags boliger, men er mest relevant til huse som bruger elvarme. Det er en praktisk løsning til at opvarme mindre huse eller sommerhuse, som bruger el radiatorer. Det er en ideel varmekilde, da den kun bruger en tredjedel af den energi som en radiator ville bruge, den fungere året rundt, selv i minusgrader. Bemærk venligst denne pumpe producere ikke varmt vand til husstanden, hvis det er formålet skal du op i en luft til vand varmepumpe.

Få 3 tilbud på en ny varmepumpe

Fordele og ulemper ved luft til luft modellen

Der findes en række fordele og ulemper ved at installere en luft til luft-varmepumpe.
Blandt fordelene er:

  • Det er billigt og let at installere den
  • Det er et billigere alternativ til el-radiatorer, med henblik på el-regningen.
  • Du får en god varmefordeling i huset, da den varme luft bliver kastet ind gennem pumpen.
  • Det er ikke et krav, at dit hus skal have installeret radiatorer for at kunne fungere.
  • Der findes varmepumper som kan have modsat effekt, altså at kunne fungere som aircondition i sommervarmen.

Blandt ulemperne er:

  • Til større huse, kan det være nødvendigt at installerer radiatorer eller yderligere blæsere rundt om i husets mindre rum for at holde en fast temperatur gennem huset.
  • Som navnet antyder, kan luft til luft-varmepumper ikke levere varmt vand, blot varm luft.
  • Da varmen i luften udenfor huset har effekt på den varme som kan trækkes ud af luften, er det sværere at få god, høj varme om vinteren.
  • En varmepumpe danner støj, og da den oftest installeres centralt i hjemmet vil du gøre klogt i at undersøge, hvor meget støj pumpen skaber, inden du foretager et endeligt køb.

Luft til vand varmepumpe

Denne type opvarmning er et godt valg, når du vil udskifte dit gamle olie- eller gasfyr. Gennem luft til vand-varme kan du få opvarmet vand, men også rum-opvarming er en mulighed. På mange måder fungerer luft til vand-varme som et jordvarmeanlæg. Jordvarmeanlægget lader dig spare flere penge, men kræver et meget større jordareal. Med en luft til vand-varmepumpe behøver du ikke få din have gravet op og kan alligevel spare penge på din varmeregning.

Med en luft til vand varmepumpe udnytter du varmen i udeluften til at producere rumvarme og varmt brugsvand i huset. Varmepumpen består af en indedel og en udedel. Udedelen er en stor ventilator der optager udendørsluften til sig og omformer det til varmt vand eller luft. Indedelen som er forbundet med centralvarmeanlægget, sørger herefter at der er varmt vand i rørene og radiatorer samt producere varmt brugsvand. Varmepumpen fungere også rigtig godt med varmesystemer som ikke kræver så høj fremløbstemperatur. Luft til vand varmepumpen kører på el og levere 3 gange så meget varme energi, som den anvender i el-energi. Det gør den til et økonomisk og perfekt valg til at opvarme dit hus om vinteren.

Få 3 tilbud på en ny varmepumpe

Fordele og ulemper ved luft til vand modellen

Luft til vand-varmepumper har ligeledes både fordele og ulemper. Vi vil kortlægge de vigtigste her:
Blandt fordelene er:

  • Det er billigere end naturgas- og oliefyr.
  • Driftssikkerheden er høj.
  • Du slipper for ildelugt i dit fyrrum.
  • Betjening af apparatet er let.
  • Praktisk til vandbåren gulvvarme.

Blandt ulemperne er:

  • Den ydre del af pumpen skaber en del støj, så du bør overveje, hvor anlægget opsættes.
  • Mindre økonomisk gevinst og effektivitet end ved jordvarmeanlæg.
  • Den lave fremløbstemperatur kan stille krav til opsætning af nye radiatorer.
  • Skal tilpasses den enkelte husstands dimensioner.
  • Kræver godt isolerede huse for at være effektiv.

Hvad er den bedste varmepumpe til sommerhus?

En varmepumpe er en god idé som opvarmning til sommerhus, da den både er billig og let at installere. Desuden er vedligeholdelsen og elregningen begge lave. Det gælder både for luft til luft- og luft til vand-modellerne. Det er et billigere alternativ til el-radiatorer i langt de fleste tilfælde.

Spar en masse penge som forbruger

Disse pumper anvender mindre mængder strøm end mange andre former for opvarmning som er mere sædvanglige. El-radiatorer anvender nemlig 3 til 4 gange så meget strøm som en varmepumpe. Det forårsager lynhurtigt store besparelser på din varmeregning. Og så er det faktisk muligt selv at installere og montere den.

Kan jeg selv montere varmepumpen?

Det anbefales ikke at man montere varmepumpen selv, dog kan du selv montere nogen af delene for at spare lidt som f.eks. inderdelen og udedelen. Dog er dette det eneste du kan gøre som privatperson, da du skal være uddannet vvs’er, for at kunne installere varmpepumpen og koble delene sammen. Ved luft til vand varmepumpe installering, er det lidt anderledes, i dette tilfælde skal du bruge en uddannet kølemand, som kan tilslutte varmepumpen og delene sammen.

His du er fiks på fingrene kan det lade sig gøre

En varmepumpe er heldigvis forholdsvis let at installere i modsætning til visse andre former for opvarmningskilder, så som eksempelvis jordvarmeanlæg. Det kan dog være smart at henvende sig til professionelle fagfolk, hvis du er i tvivl om et eller andet.

Varmepumpe med finansiering

Behøver du kredit til at kunne finansiere en ny varmepumpe? Så kan du tage lån som passer specifikt på den problemstilling. Der findes tilbud som energi- og boliglån som lader dig låne til eksempelvis at købe og installere en ny pumpe. Lånet kan sidenhen tilbagebetales, med de penge som nu bespares gennem varmepumpens arbejde.

De bedste mærker på markedet indenfor varmepumper
Vølund, Bosch, Daikin og mange flere laver varmepumper som lever op til de krav som stilles til netop denne maskines evner. I en undersøgelse udfærdiget af den Svenske Energimyndighed i 2013 rangerer Panasonic, LG, Mitsubishi Electronic og Toshiba alle på listen over de 10 bedste luft til luft-varmepumper.

Er du stadig i tvivl om, hvilken varmepumpe vil være bedst for dine behov, kan du også forhøre dig hos en professionel VVS’er, inden du foretager dit valg. Vi håber dog, at du nu er kommet nærmere dit valg og den rette løsning.

Spar en masse penge som forbruger

Ligemeget hvilken løsning du måtte vælge, er der en masse penge at spare som forbruger, om du bruger el radiatorer, pejs eller andre former for opvarmnings metoder til huset. Du får også et meget bedre indeklima som forbruger ved at skifte til en varmepumpe. Du sparer miljøet for en masse co2 og så vil du som forbruger også spare en del penge ved at skifte varmekilde til en varmepumpe som varmer hele huset op.

Få 3 tilbud på en ny varmepumpe

De bedste mærker på markedet indenfor varmepumper

Her på siden finder du varmepumper i absolut bedste topkvalitet indenfor de bedste mærker på markedet, vi kan bl.a. nævne Panasonic, Mitsubishi, LG og Bosch som nogen af de bedste varmepumper på markedet i øjeblikket. Udskift din varmekilde med en varmepumpe idag, og nyd den kolde vinter i dit varme hus.

Få 3 tilbud på en ny varmepumpe