Haven

Swimmingpool – Delvist nedgravet pool med terrasse/tagdæk på budget

Pinterest LinkedIn Tumblr

Projekt have pool blev startet den 3. Juli 2019

Som så mange andre familier har vi drømt om at få en swimmingpool i haven i flere år. En såkaldt Have Pool. Vi havde et stykke, hvor der før havde været højbede, så vi brugte det ikke til noget og stod med beslutningen, om det skulle laves om til græs eller en Pool. Nok mest for ungernes skyld og så ser det godt ud og forringer ikke ligefrem husets værdi.

Men efter at have tjekket markedet for muligheder fandt vi hurtig ud af, at hvis vi skulle have en pool, og ikke et badebassin med luft, så skulle vi tænke lidt kreativt. En rigtig pool. Altså sådan en, som mange drømmer om, kan enten købes i glasfiber eller støbes og pudses. Den slags pools løber nemt op imellem 250.000 og 400.000 kr. i total entreprise.

Vi kiggede efter stål pools og steder kan man finde en god oval eller 8-tals pool til 10-15.000 kr. Hertil kommer pumpe, slanger, fittings og ikke mindst den kemi, du skal bruge til vandet efterfølgende.

De fleste drømmer nok om en oval eller 8-taks pool, men allerede fra starten blev det lagt i graven grundet nødvendigheden for støttevægge, samt støbt bund og armering.

At grave et hul på 3,5 x 6 meter og 1,5 meter i dybden giver 31,5 m3 jord. Man regner med, at 1 m3 jord vejer ca. 1500 kg, hvilket vil svarer til, at du skal flytte godt og vel 47 tons jord.
Hvis du har en alm. Trailer, der må laste 325 kg. Så skal du på genbrugspladsen 145 gange.

Dertil skal du flytte jorden fra hullet til trailer og typisk fra trailer til container på genbrugspladsen, så i snit skal hvert ton flyttes 3 gange med håndkraft. Så i runde tal skal du flytte 141 tons jord, før hullet er færdigt.

Det synes vi, var lige i overkanten at gå i gang med selv. Man er jo ikke 20 år mere.
Derfor ringede jeg til 4 forskellige for at få pris på arbejdet. De svingende fra 15-28.000 kr. bare for at få gravet hullet og få kørt det væk.

Når så hele budgettet lægges sammen, så nåede vi alligevel en pris på 35-40.000 kr, hvilket er langt over vores budget.

Vi valgte en rund pool

Vi endte med at vælge en rund pool af den simple årsag. Der skal ikke støbes støttevægge, fordi belastningen hele vejen rundt er ens. Vi gik altså lidt på kompromis med udseendet, men det kan vi leve med.

En rund stål pool fås fra ca. 2000 og op til 10.000 alt efter tilbehør, liner tykkelse mv.
Vi valgte en billigere model til 2.199,- for Ø460 og 90 cm i dybden. En fin størrelse til hele familien og lidt venner til ungerne.

Det er en pool fra Swim & Fun. Den hedder Kreta Familie Pool og er beregnet til at stå på jorden, men kan delvist nedgraves. Der findes anvisninger på deres hjemmeside til, hvordan man gør.

Budget på billig nedgravet pool med terrasse.

Vores budget på det komplette byggeri kan du finde, herunder. Vi har valgt det, vi fandt mest nødvendigt

 • Pool 2199,-
 • Bunddække 599
 • Termocover 299
 • Start pakke 299
 • Bortkørsel af jord, 3800
 • Stolper 900
 • Terrassebrædder 5000
 • Tørbeton 300
 • Beslag/skruer 1200

Her har jeg købt alt til poolen

Jeg har researchet en del og fundet de billigste steder og dem med størst udvalg, så jeg kunne nyde godt at fri fragt.

Her er min indkøbsliste

Swim & Fun Kreta Familie Pool
Swim & Fun Filter Pumpe
Swim & Fun Solcelle paneler
Swim & Fun Bundsuger og filterslange
Swim & Fun Bypass-kit

Derudover har jeg købe ekstra slange på 9 meter samt forskellige fittings og spændbånd de steder, jeg lige har haft mulighed for at få det.

Tilbehør

Når du så er færdig, og har fået sat din pool op, så finder du hurtigt ud af, at den lille overflade skimmer, der medfølger, ikke kan gøre ret meget for, hvordan dit vand ser ud efter 3 uger. Glemmer du så at komme Klor i ja, så bliver det grønt, ret hurtigt – Her taler jeg af erfaring.

Jeg har i 2020 købt et rigtigt skimmersæt, Filterpumpe, solceller til at varme vandet op og et bypass-kit, så jeg kan føre vandet ud om solcellerne, når det er dårligt vejr og om natten.

Det er et ”must” at have, en rigtig skimmer med returløb samt filterpumpen. Det giver rent vand, der er nemt at holde.

Hvor varmt vand kan man få med solceller i en pool?

Der er ikke en entydigt svar til det spørgsmål, men lad mig sige det sådan her.
I skrivende stund den 29. Maj 2020 er vandet 26 grader. Vi har lige sat solcellerne på for 3 dage siden, og her var vandet blot 19 grader, så det er hævet 7 grader på 3 dage.

Jeg har overdimensioneret antallet en smule. Jeg har valgt at købe 3 stk. 2 havde måske været nok, men håber at ramme de 30 grader og holde den mellem 28 og 32 grader hele sommeren. Men du kan altid købe flere for, de er nemme at koble sammen senere.

Tidsforbrug

Byggeriet startede den 3. Juli 2019, og vi blev færdige den 6. Juni 2020, men samlet er der ”kun” brugt 19 arbejdsdage på projektet. Hertil skal det siges, at jeg har bygget det alene. Både til planlægning, tegninger og udførsel. Da jeg ikke er arkitekt, så tog det lidt længere tid at få bygget et solidt fundament end du måske, kan gøre det på.

De første 4,5 dag gik faktisk med at grave. Det tager tid, når man vælger at spare gravearbejde væk, men når man er på budget, kan det godt betale sig at spare de 3500-5000, som det koster at få en minigraver ind og grave hullet.
Hvis man kender en, der kan hjælpe, så gør endelig det, for jeg må indrømme, at mine arme stadig er længere, end da jeg startede.

Hvad koster en pool om året så

Jeg vil sige det sådan her. Det er ikke helt så billigt som jeg havde regnet med.
Der bruges hurtigt 200-400 kr. i strøm i de måneder, pumpen kører (5-8 timer om dagen) + den Klor, Flocking middel samt Klar Pool kemikalierne, så vandet altid er lækkert.

Jeg har sat et budget med ca. 2000 kr. pr. sæson

Husk også at indregne vinterpleje, som gør, at du ikke skal tømme poolen helt. Det giver en ret god besparelse på vandregningen

Pool regler

Jeg har undersøgt mange sider på nettet, og det ser ud til at varierer fra kommune til kommune. Jeg anbefaler som det mindste, at du skriver til din kommunes teknisk forvaltning og får lidt vejledning. I vores kommune skal man ikke anmelde en delvist nedgravet pool.

Men hvis den graves helt ned, eller du støber, så er det et krav. Men undersøg det selv – Det vil jeg ikke stå på mål for.

Fritstående pool eller nedgravet pool?

Der er ingen tvivl om, at jeg synes en pool, der bare står midt på græsplænen, ikke ser specielt flot ud, men hvis det alene handler om 2-3 måneder om året, du ønsker at have den fremme, og så ellers pakket ned, så kan det være den bedste løsning.

Du skal dog være opmærksom på, at lineren (den blå dug) ikke tåler ret meget så at tage den ned hvert år, kan beskadige den. Omvendt så læser du nok ikke denne artikel, fordi du gerne vil have et svømmebassin eller svømmepøl, men mere en ”rigtig” pool, hvor du og familien kan hygge i mange timer.

Er det svært at grave en pool ned og bygge terrasse omkring?

Nej, det er det ikke. Det tager bare lidt tid og kræfter.
Som du kan se på billederne, herunder så er det faktisk ikke så meget, der skal til. Det ABSOLUT vigtigste er, at du sørger for, at din pool står 100% i vatter. Brug hellere en hel dag alene på at skabe bunden. Husk at lægge en underlag (kan købes) som sikre, at rødder og småsten ikke kommer op og ødelægger din liner.

Herefter er det ”bare” at gå i gang.
Som før nævnt er jeg hverken uddannet arkitekt og ej heller tømre. 
Det er beviset på, at det sagtens kan lade sig gøre. Bare du bruger din sunde fornuft.
Måske du kan bruge mine billeder til at få en ide om, hvordan du kan bygge det, så det holder. Hvis du er tømre – så kan du nok lave noget, der er bedre.

Ville, jeg havde gjort noget anderledes i dag?

Både og. Jeg ville jeg have valg at gøre terrassen omkring poolen lidt større, så der var plads til lægge stole, men det er ok, for vi har en lille terrasse få meter der fra og planer om et orangeri, hvor vores drivhus og gamle redskabsskur står i dag.

Jeg havde nok valgt at tage højde for trappen tidligere i byggeriet, hvis jeg havde vist, vi skulle have den løsning på. Dog er det ret simpelt med lidt vinkelbeslag og understøtning at lave det senere, så jeg er godt tilfreds. Men en ”ægte” tømre ville nok se anderledes på det.

Det beviser dog, bare at selv os almindelige mennesker kan sagtens bygge noget pænt, bare man tager sig tiden til det

Men tænkt fremtiden ind. Hvad skal den bruges til. Er det blot for at skjule den grimme stål pool, eller er det et brugsområde.

Tips

Et enkelt tip, jeg gerne vil give videre, fordi jeg brugte alt for meget tid og prøveskæring på det, er, hvordan du får terrassebrædderne til at passer perfekt rundt om poolen.
Jeg startede ved kanten af terrassen, så den fik det rigtige udhæng.

Da jeg nåede ind til selve poolen. Særligt ved de første brædder valgte jeg at lægge den ind over pool kanten og tegne en streg under undersiden af brættet. Herefter kunne jeg med en stiksav nemt skære det helt præcist.

Husk at give 5mm luft til kanten af poolen, så alt kan give sig uden at røre.

Det var faktisk det, der tog længst tid, men når først man fanger ideen, så kørte det bare og hele terrasse, dækket, blev faktisk lavet på 10 timer.

Billeder af projektet

For at du ikke mister modet. så starter vi lige med, hvordan det kommer til at se ud. Det kan godt virke uoverskueligt, men jeg kan garantere dig, for at du får store stjerner hos familien.

Vi startede som sagt med at skulle fjerne vores gamle højbede og lidt pynt fra området.
Jeg skrev godt nok, at jeg havde gjort ”alt” selv, men min datter var fyr og flamme, da vi gik i gang. Det holdt dog ikke mere end at fjerne flisen 1 time senere.

Så skulle der laves et ca. mål, og her brugte jeg, hvad jeg lige havde ved hånden. Nemlig vores haveslange. Det er muligt, der findes bedre og mere præcise metoder.

Efter jorden var kørt væk, kunne jeg måle noget mere præcist op med en fin løsning af en jernstang, 2 bambuspinde og en strip. Nu var vi i gang.

Jeg startede med at grave en rende hele vejen rundt. Dels var jorden virkelig hård, og dels havde jeg ingen ide, om der gik strøm eller telefonledninger på tværs af mit byggeområde. Så for at undgå at have gravet hele midten væk for så at finde ud, at der var noget, jeg ikke kunne flytte, så valgte jeg den løsning. Heldigvis var der ingenting. PS. Har jo kun gravet den ca. 45 cm ned (husk, at der skal være plads til 5 cm stabil og 2cm sand), så risikoen var ikke så stor, men, eller være sikker.

Efter jorden var kørt væk – godt det ikke var mig selv. Husk de 145 gange. Kunne jeg endelig tilfreds kigge ned i et stort hul. Nu begyndte arbejdet så for alvor.

Her skal du altså huske at tage dig tid. Det tog mig en hel dag at få hullets bund i vatter.
Jeg startede med at lave så plan en bund som muligt. Jeg var nået lerlaget, så det var ret hårdt at få alt væk. Herefter stampede jeg bunden med en pladevibrator.

Nu skal den være helt plan og i vatter. Jeg lagde stabil grus (ca 5-7 cm) og rettede af så godt, jeg kunne.

Da jeg var færdig med det, lagde jeg fliser ud (alm. gangfliser/herregårdsten), og med en retteskinne, og vatterpas fik dem til at lægge helt plant.

Herefter fyldte jeg op med sand. Jeg brugte sand, fordi det bliver hårdt, og det er godt at have bunden stående på. Vær omhyggelig. Mit er 2 mm skævt og kan ikke ses på vandoverfladen, men meget mere end det så bliver du bare skuffet.

Så skal bunden laves. Her jeg vil jeg anbefale dig at købe et bunddække, så ikke rødderne kommer op, og så er det nemmere at arbejde på.

Her skal du være 2 personer. Siden er nemt at arbejde med, men den er skarp – husk handsker.

Lige inden du sætter lineren på, skal du lige lave en kant i bunden. Det gør du for at sikre, at lineren ikke kryber ind under bunden og får skåret hul, når der kommer vand i.

Når lineren skal på, anbefaler jeg at være to personer med god tålmodighed for lige præcis denne øvelse kan godt være lidt tricky. Vi havde i hvert fald vores bøvl med at få den til at nå. Faktisk var jeg ved at tro, at de havde givet os en alt for lille liner.

Lad være med at sætte op i blæsevejr eller regn – ja det begyndte at regne midt i arbejdet med lineren. I bagklogskabens klare lys skulle, jeg havde ventet, for lineren skal lægge i solen, så den bliver varmet op, og kan give sig.

Nu skal du ned og lave noget vigtigt!

Du skal nemlig sørge for, at lineren kommer til ud til kanten og passer hele vejen rundt. Jeg vil anbefale dig at se videoerne på Swim & Funs side her til, inden du begynder.

Det er koldt at kravle rundt i 5 grader varmt vand, når det regner. Du skal nemlig fylde ca. 3-5 cm vand i poolen og, så ellers få den til IKKE at lave folder nogle steder.

Men når det er gjort, så skal poolen fyldes ca. halvt op, mens du holder øje med, at lineren lægger sig fint ind til kanten.

Nu har du en pool, der kan benyttes. Jeg har valgt at sætte isolerende plader på hele vejen rundt for ikke at tabe varme til jorden og under terrassen. Det koster ikke ret meget så det anbefaler jeg, at du gør. Mit er fra Jem og Fix.

Så blev det endelig tid til selve terrassen. Jeg startede med at bruge det meste af en dag for at få stolperne sat korrekt. Husk lige tværmål, for, ellers kommer den altså ikke til, at så præcist og så får du problemer med at få brædderne til at passe.

Når du er tilfreds med dit fundament, så er det tid til at lægge terrassebrædderne på, og her kommer mit lille tip fra før med, hvordan du får det til at passe korrekt.

Da kanten på poolen er 3 cm, skal du holde en afstand på 3 cm på det, du skal skære til. Herefter kan du tegne en streg på undersiden, og så passer det perfekt.

Når du er nået hele vejen rundt, så er den klar til brug

Når du har fået lavet trappen, eller hvad du vil, så er det tid til lidt olie, så den kan få sin flotte, røde farve igen. Jeg startede ud med brun-imprægneret fyrretræ og sluttede med en flot, rødlig olie, som giver terrassen den finish, jeg havde drømt om.

Jeg ønsker dig held og lykke med projektet. Hvis du har spørgsmål, kan du skrive det, herunder i kommentarerne, så skal jeg prøve at svarer så godt, jeg kan.

Hr. Pedersen er en Gør Det Selv ekspert inden for hus renovering. Igennem de sidste 15 år er det blevet til ikke mindre end 3 huse der er sat i stand fra kælder til kvist.

Det betyder at Lars har en viden om istandsættelse som kun de færreste har. Arbejdet med husene har udover de lange aftener og timer med støv i håret givet en forståelse for hvad der kan betale sig at lave selv og hvad man skal betale sig fra.

Her er det som Pedersen er Gør Det selv ekspert i

 • - Isolering
 • - Gulv, vægge og lofter
 • - Køkken og badeværelse
 • - Støbning
 • - Tagrender og tag

Her på Bolex.dk skriver Hr. Pedersen artikler om alt inden for byggeri og renovering af ejendomme. Ofte konsulteres håndværkere og andre specialister til indholdet af en artikel.

Comments are closed.