Oplev fordelene ved en træ pilleovn

Sidst opdateret 16. november 2022

Spar op til 15.000 om året på varmeregningen med en træ pilleovn. Læs vores store guide om, hvordan du beregner din besparelse og hvad du skal kigge efter, når du skal vælge din pilleovn.

Overvejer du at købe en pilleovn?

Eller er du nysgerrig efter at vide mere om, hvordan sådan en lige fungerer, og hvorfor det lige er en ovn til pillebrændsel, du skal vælge? Her på siden har vi samlet en komplet guide til dig, der ønsker at blive klogere på pilleovne.

Overvejer du at skifte den gamle brændeovn ud, eller kunne du tænke dig at varme din bolig op med en mere miljøvenlig form for varmekilde? Hvis den gamle, traditionelle brændeovn trænger til at blive skiftet ud, så kan du med fordel gøre dig selv, miljøet og din pengepung en stor tjeneste ved at skifte den ud med en pillebrændeovn.

Den gamle brændeovn er hverken lige så effektiv, som en pillebrændeovn, og så udleder den samtidig også forurening. Der kan derfor være mange fordele ved at udskifte den gamle brændeovn med en ny og miljørigtig pilleovn.

Se alle pilleovnene her

Listen indeholder affiliate links
pilleovn, Oplev fordelene ved en træ pilleovn

Fordelene ved at investere i en pilleovn

En træpilleovn giver samme varme og hygge, som en almindelig brændeovn, men samtidig er den også meget mere økonomisk. Faktisk viser undersøgelser, at du kan spare helt op til 70 % af din varmeregning, hvis du anskaffer dig en CO2-neutral træpilleovn, som har automatisk optænding. Selv hvis du opvarmer din bolig med fjernvarme, vil det faktisk være billigere at opvarme din bolig med biobrændsel i stedet for. Er du træt af de svingende priser på fyringsolie, så kan du desuden med stor fordel også skifte over til en pillebrændeovn.

Her får du en kort oversigt over nogle af de mest almindelige årsager til, at du med fordel kan udskifte din nuværende varmekilde eller din gamle brændeovn med en pillebrændeovn:

  • Du kan spare helt op til 70 % på din varmeregning
  • Du får en miljøvenlig løsning
  • Du beholder varmen og den hyggelige stemning, som en traditionel brændeovn giver
  • Du får fuld kontrol over driften og rummets temperatur
  • Du får en jævn varmefordeling i hele rummet
  • Du slipper for at holde gang i ilden løbende – en påfyldning af træpiller kan typisk holde i op til to døgn
  • En pillebrændeovn støver mindre end en traditionel brændeovn
  • Du slipper for selv at kløve brænde
  • Du sparer plads på opbevaring af brændet.

Hvad er en pillebrændeovn?

En træpilleovn er en ovn, der rent udseendemæssigt minder meget om en traditionel brændeovn. Den helt store forskel på de to forskellige ovne er dog, at en træpilleovn kun afbrænder træpiller, mens man afbrænder større stykker brænde i en traditionel brændeovn.

En pillebrændeovn er bygget med et brændkammer samt noget forskelligt elektronik og teknik. Ovnen har for eksempel en indbygget blæser, der har til formål at sørge for, at varmen bliver cirkuleret rundt i hele rummet. Derudover er en pillebrændeovn også udstyret med en termostat, der automatisk selv justerer mængden af de tilførte træpiller. På den måde får du en konstant og behagelig temperatur i det pågældende rum, og du har selv mulighed for at indstille temperaturen.

Derudover har en træpilleovn et såkaldt træpillemagasin, som kan have forskellig størrelse alt afhængigt af, hvilken model man vælger. Som regel kan træpillemagasinet rumme omkring 10-15 kg. træpiller. Pilleovnen sørger selv for at transportere træpillerne fra træpillemagasinet og ind til selve brændkammeret. På den måde kan pilleovnen hole sig selv kørende i rigtig mange timer. Nogle gange kan den endda køre i flere dage, uden at du behøver at foretage dig noget. Til sammenligning skal du løbende holde øje med ilden i en traditionel brændeovn, så du sikrer dig, at ilden ikke går ud.

Foretager man en sammenligning mellem en traditionel brændeovn og en pillebrændeovn, så vil en pillebrændeovn være meget nemmere at betjene. Derudover vil den også være mere effektiv. Det skyldes, at træpillerne brænder meget effektivt og rent. Fordi de små træpiller er presset hårdt sammen, så fylder de ikke ret meget sammenlignet med almindeligt brænde, som skal stables og opbevares.

En anden smart funktion ved en træpilleovn er, at den både kan sættes til at starte og stoppe automatisk. Det skyldes, at ovnen har et indbygget ur, som man kan indstille. Det gør også, at en pillebrændeovn er særligt velegnet til sommerhusejere og andre steder, hvor man kun kommer engang imellem, men hvor der stadig skal være varmt, når man kommer.

Man kan tilmed købe et såkaldt SMS-modul til nogle pillebrændeovne, så man kan ringe til ovnen og bede dem om at tænde op. Dette kan også lade sig gøre med forskellige app-løsninger. På den måde er sommerhuset dejligt varmt, når man ankommer. Hvis man ønsker at benytte sig af denne funktion, så skal man dog huske at have fyldt ovnen op med træpiller på forhånd.

Fokus på miljøet

Vi har i dag alle sammen et meget stort fokus på miljøet på grund af den øgede klimabelastning, og vi er alle sammen nødt til at gøre noget, hvis vi skal tænke på de klimaproblemer, der på sigt kan opstå for de næste generationer.

Mange privatpersoner begynder at skifte dieselbilen ud med en elbil, ligesom mange også er begyndt at skære ned i deres forbrug af kød. Der er også mange, som får monteret solceller på taget, eller som skifter over til andre grønnere løsninger, end dem de allerede har. Der er generelt kommet et større ønske blandt private borgere om at skære ned på CO2-udledningen og minimere klimabelastningen. Når det så er sagt, så er der stadig også mange private borgere, der efterspørger, hvordan de selv kan gøre noget for at forbedre klimaet.

Det kommer der her et bud på, som ikke koster en formue, og som samtidig skaber en hyggelig stemning og en fantastisk dejlig varme i boligen.

Rigtig mange husejere har nemlig i dag en brændeovn i deres bolig. Der er mange, der simpelthen vælger ikke at bruge den, fordi det er for besværligt at tænde op i den. Det skyldes blandt andet, at man med en brændeovn skal være meget opmærksom på, at ilden ikke går ud, hvis man vil beholde varmen. Det slipper man for, hvis man skifter den traditionelle brændeovn ud med en pillebrændeovn, fordi pillebrændeovnen giver en konstant opvarmning. Dermed får man både en god udnyttelse af varmen i sin bolig, samtidig med at man skåner miljøet.

Dem der omvendt bruger deres brændeovn flittigt til at varme deres bolig op med kan ligeledes opnå store miljømæssige fordele ved at skifte brændeovnen ud med en pillebrændeovn. En traditionel brændeovn forurener nemlig meget, og at skifte den traditionelle brændeovn ud med en miljøvenlig træpilleovn kan dermed være et skridt nærmere en mere bæredygtig livsstil.

Spar op til 70 % på din varmeregning

En pillebrændeovn fungerer således, at den afbrænder forarbejdet træ. Dette træ er blevet afbarket, findelt samt tørret og komprimeret til de små træpiller, som man bruger i en pillebrændeovn.

Træpiller er både mere økonomiske end fjernvarme og fyringsolie, men det er ikke det eneste. De er også meget billigere end både el og propangas. Derudover er der tale om en bæredygtig og miljøvenlig form for biobrændsel, fordi man kan plante nye træer.

Det vil sige, at stort set uanset hvilken form for varmekilde du i forvejen har, så vil du i langt de fleste tilfælde kunne spare penge på at investere i en træpilleovn. Alt afhængigt af hvilken varmekilde du benytter dig af i dag, så kan du i langt de fleste tilfælde opnå store besparelser på din varmeregning. Der er lavet en række beregninger, der viser, at du i bedste fald faktisk kan spare helt op til 70 % på din varmeregning ved at opvarme din bolig med en træpilleovn. På årsbasis kan det blive til rigtig mange penge, og samtidig skåner du også miljøet ved lige netop denne opvarmning af din bolig.

Hvordan fungerer en pillebrændeovn?

En pillebrændeovn fungerer som udgangspunkt på samme måde som en traditionel brændeovn, men man fyrer op med træpiller i stedet for med brændestykker. Herefter blæses varmen fra pilleovnen ind i rummet takket være den blæser, der er monteret på ovnen. Nogle pilleovne er udstyrede med flere blæsere, hvilket gør, at de kan blæse noget af varmen ind i andre omkringliggende rum.

En pilleovn kan som udgangspunkt sagtens monteres på den gamle skorsten. Forbrændingen bliver styret af en røgsuger, og derfor kræver en pillebrændeovn ikke det samme træk, som en traditionel brændeovn gør. Det er dog en god ide at være opmærksom på, at skorstenen ikke bliver lige så varm, som den ville blive ved anvendelsen af en traditionel brændeovn. Derudover skal man også være opmærksom på, at der ikke opstår løbesod.

Opstår der løbesod, kan det dog heldigvis nemt afhjælpes med en stålforing, som bliver sænket ned i skorstenen.

Hvad skal man kigge efter, når man skal købe en træpilleovn?

Hvis du har besluttet dig for at investere i en pillebrændeovn, så skal du gøre dig nogle overvejelser, inden du går ud og køber den første og den bedste pillebrændeovn, du kan finde. Der findes nemlig rigtig mange forskellige pilleovne, og de har alle sammen en række forskellige specifikationer og forskelligt udstyr.

Det er vigtigt, at du vælger den pilleovn, der lever bedst op til dit behov, og som samtidig har et design, der falder i din smag. Når det er sagt, er der nogle forskellige ting, du bør undersøge nærmere, inden du køber en pillebrændeovn:

Afdæk dit behov

Ligesom med alt andet er det nødvendigt, at du starter med at afdække, hvad dit konkrete behov er til opvarmning af boligen. Der findes nemlig rigtig mange forskellige pilleovne på markedet, og der er stor forskel på, hvor meget de kan varme op, hvor mange rum de kan varme op, og hvordan de varmer rummene op.

Lydniveau

En pilleovn er elektronisk, og derfor er den heller ikke 100 % lydløs. Der vil komme lyde fra både rumblæseren, gearmotoren og røgsugeren, og du skal derfor ikke forvente, at ovnen er helt lydløs. Der er dog stor forskel på, om man lægger mærke til det eller ej. Nogle hører slet ikke pilleovnen, mens andre beskriver lyden som lyden fra en støjsvag opvaskemaskine.

Ligesom med mange andre elektroniske varer er der stor forskel på, hvor meget en pillebrændeovn larmer. Der kan for eksempel være stor forskel på lydniveauet fra producent til producent. Derudover kan lydniveauet også have noget med omgivelserne at gøre. Skal pilleovnen for eksempel stå i et hjørne, så kan lyden blive forstærket i en bestemt retning. Er der mange hårde flader i det pågældende rum, så vil lyden ligeledes forekomme højere.

Foretrækker du at kunne høre pilleovnen så lidt som muligt, så kan det være en rigtig god ide for dig at undersøge de forskellige modeller på markedet for at finde den mest lydsvage model. Samtidig bør du også finde en ideel placering i boligen til ovnen, så den ikke larmer mere end højst nødvendigt.

Varmeeffekt

Der er stor forskel på, hvor effektive de forskellige pilleovne er, og hvor stort et område de kan opvarme. Pilleovnens varmeeffekt er en værdi i kilowatt (kW), og her får du angivet den mængde varme, som den konkrete pilleovn kan afgive. For at du kan få den optimale udnyttelse af din pillebrændeovn, er det vigtigt, at du vælger en pilleovn, der har en varmeeffekt, som passer til det område, pilleovnen skal kunne opvarme. Det kan med andre ord ikke betale sig at investere i en træpilleovn, der ikke kan varme hele det pågældende rum op.

Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at jo lavere ydelse i kilowatt, som den pågældende pilleovn har, desto færre kvadratmeter kan den varme op. En god tommelfingerregel er her, at 1 kilowatt kan opvarme omkring 20 kvadratmeter almindeligt boligareal.

Vedligeholdelse

Som allerede nævnt består en træpilleovn af flere forskellige elektroniske dele, og de skal løbende vedligeholdes for at sikre en optimal drift. Vedligeholdelsen indebærer blandt andet rensning og serviceeftersyn, og derudover kan det engang imellem være nødvendigt at skifte en reservedel.

Hos nogle forhandlere og fabrikanter har man mulighed for at tegne en serviceaftale. I så fald vil der komme en servicetekniker ud efter behov for at sikre, at ovnen fungerer, som den skal.

Det er vigtigt, at du vedligeholder din pilleovn, for at den fungerer optimalt. Bærer du dig rigtigt ad fra start, behøver det dog ikke at kræve særlig meget af dig.

Det bedste, du kan gøre for din pilleovn, er at benytte træpiller af god kvalitet. Det kan nemlig gøre en verden til forskel. Derudover er det også vigtigt, at du anvender tørre træpiller. Har du styr på dette, giver du din ovn til træpillebrændsel et rigtig godt udgangspunkt.

Når det kommer til rengøring, skal du huske at tømme for aske regelmæssigt. Derudover er det også en god idé at rengøre glasset i lågen med jævne mellemrum. Det sikrer dig, at pilleovnen fungerer optimalt.

Derudover skal du også have foretaget et årligt serviceeftersyn af din ovn. Her vil en tekniker foretage en mere omfattende rensning. Derudover vil alle delkomponenter blive gennemgået. Sørger du for at få foretaget det årlige serviceeftersyn, giver du din pilleovn de bedste forudsætninger.

Forskellige ovntyper

Der findes overordnet set tre forskellige typer pilleovne, og hvilken type du skal vælge afhænger i høj grad af dit konkrete behov. Du kan vælge mellem følgende typer, og nedenfor får du en gennemgang af de forskellige typer og deres fordele:

  • Pilleovn der kan varme et enkelt rum op
  • Pilleovn der kan varme flere rum eller etager op
  • Pilleovn der kan sprede varmen til boligens radiatorer.

Pilleovn der varmer et enkelt rum op

Denne form for pillebrændeovn er formentlig den mest almindelige blandt danskerne. Her placerer man pilleovnen i det rum, man gerne vil varme op, og så er det kun det konkrete rum, der bliver varmet op.

Pilleovn der varmer flere rum eller etager op

Ønsker du at investere i en pillebrændeovn, der kan varme mere end kun et enkelt rum op, så skal du vælge en pilleovn, der har en sekundær udblæsning. Det betyder nemlig, at ovnen både kan varme det rum op, som den står i, men at den også kan varme de omkringliggende rum og værelser op.

Har du en bolig i flere etager, kan du også investere i en pillebrændeovn, der via et kanalsystem kan fordele varmen jævnt ud til andre rum. Det kan sågar også være til andre etager i boligen. På denne måde kan du ved hjælp af varmeflytning flytte den varme luft fra ét rum til andre rum i boligen. Dette foregår gennem rør i væggene, og du har mulighed for selv at justere ventilationen til resten af boligen. Dette kan være på flere forskellige niveauet alt efter dine behov og ønsker.

Grundet træpilleovnens luftkanaler kan du flytte varmen via to eller tre forskellige ventilatorer, som du også kan justere via en fjernbetjening. Dette system er meget effektivt, hvis du ønsker at varme hele din bolig op, og det kan tilpasses ethvert behov og enhver indretning.

Pilleovn der spreder varmen til boligens radiatorer

I stedet for at få varmet luften op i din bolig, så kan du få sendt varmen ud i boligens radiatorer. I så fald skal du investere i en såkaldt hydro træpilleovn med vandtank, som overfører varmen til dit centralvarmeanlæg. Dermed sendes varmen ud i boligens radiatorer.

Undgå at lægge skorstenen om med topafgang

Ønsker du at skifte din traditionelle brændeovn ud med en pillebrændeovn, kan det som udgangspunkt godt være lidt besværligt at skulle til at lægge skorstenen om. Det behøver det dog slet ikke at være.

Du kan nemlig købe en pilleovn med en såkaldt topafgang, så du nemt kan erstatte din traditionelle brændeovn med din nye pillebrændeovn under din skorsten.

Hvad koster en træpilleovn?

Prisen på en pillebrændeovn afhænger i høj grad af, hvilken model du vælger, og hvor effektiv den skal være. Derudover er der også stor forskel på, hvor mange kvadratmeter man har brug for at varme op, og i sidste ende spiller dit budget også ind. Hvor mange penge er du villig til at betale?

Ønsker du for eksempel at købe den sidste nye model, som har alle de bedste specifikationer, så kan du naturligvis også godt forvente, at den koster lidt mere end de andre modeller. Uanset hvilken model du køber, så kan du dog være sikker på følgende: Din pilleovn er hurtigt tjent hjem igen. Det skyldes den billige drift i form af træpiller, og så er der heller ikke tale om en voldsom stor engangsudgift.

Husk at du kan spare helt op til 70 % på din varmeregning alt afhængigt af, hvilken energikilde du tidligere har anvendt.

Hvad er træpiller?

Træpiller er grundlæggende træ, der er presset sammen, og som ved afbrænding afgiver energi, som du med fordel kan bruge til at varme din bolig op med.

Træpiller består af sammenpressede træspåner og savsmuld. Man kan bruge alle træsorter til at fremstille træpiller, men de mest almindelige er dog bøg, gran og fyr. Der er tale om et CO2-neutralt brændstof, som ikke bidrager til drivhuseffekten. Træpillerne afgiver dermed den samme mængde CO2, som træet ellers ville afgive, hvis det fik lov til at rådne op i skovbunden.

De færdige træpiller består stort set kun af 100 % rene råvarer, som næsten ikke indeholder nogen former for tilsætningsstoffer. I Danmark er det dog tilladt, at træpillerne må indeholde op til 1 % rester fra tilsætningsstoffer eller lim.

Hvilke træpiller skal man bruge?

Når man skal ud og købe træpiller, gælder det om at vælge nogle piller i en ordentlig kvalitet for at få maksimal udnyttelse af pilleovnens energi. Træpillerne må ikke lugte af andet end træ, og farven skal også være træagtig. Når pillerne brænder, skal de lugte, ligesom når man brænder almindeligt træ af. Er der farvede partikler i træpillerne, som for eksempel blå, grøn, hvid eller rød, så kan det betyde, at pillerne er fremstillet af andet end 100 % rent træ. De farvede partikler kan for eksempel være rester fra imprægnering, tæpper, laminat eller maling, og det kan være skadeligt at afbrænde.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at de billigste træpiller ikke nødvendigvis også er de bedste. Vælger du at købe for billige træpiller i en dårlig kvalitet, så kan du risikere, at de brænder dårligt og danner store mængder aske.

Hvordan ved man, om kvaliteten er god?

Når du skal vurdere, om en træpille er af høj kvalitet eller ej, skal du kigge på træpillens effektive brændværdi. Den effektive brændværdi er nemlig et udtryk for den mængde energi, som træpillen kan levere. Brændværdien afgøres af indholdet af aske og vand i træet. Hvis du er på udkig efter de absolut bedste træpiller, så indeholder de maks. 0,4 % aske og 7 % vand. Hvis du vælger en træpiller, der lever op til disse kriterier, så kan du forvente, at træpillen vil kunne levere 4,9 kWh/kg.

Vandindhold

Der vil altid være en vis mængde vand i træ, men du skal være opmærksom på, at den konkrete mængde vand i træpillerne har en betydning for den effektive brændværdi. Når træpillerne bliver afbrændt, vil vandet nemlig blive fordampet. Er vandindholdet i træpillerne meget højt, så kan det skade energiniveauet, og du kan risikere at få flere belægninger i skorstenen end højst nødvendigt.

Omvendt skal træpillerne indeholde vand, fordi fugten i vandet er med til at sikre en god holdbarhed. Samtidig forhindrer vandet også mod smuld. Hvis du vil være sikker på at opnå det bedste resultat, når du fyrer op i din pillebrændeovn, så kan du med fordel gå efter et vandindhold på 6-8 %.

Askeindhold

Ligesom med alt andet der brændes af, så vil der opstå et restprodukt i form af aske, når du brænder træpiller af i din pilleovn. Her gælder det om at finde en træpille, der afgiver så lidt aske som muligt, da der er stor forskel på, hvor meget aske de forskellige træpiller producerer. De bedste premium træpiller afgiver helt ned til omkring 0,3 % aske, mens standard træpillerne kan afgive helt op til 5 %.

Holdbarhed

Når du skal ud og købe træpiller til din pilleovn, så vil du i langt de fleste tilfælde skulle anskaffe dig store mængder ad gangen. Det skyldes blandt andet, at der går mange træpiller til for at opvarme din bolig, men det kan som regel også bedst betale sig rent økonomisk at købe stort ind.

Når du køber store mængder af træpiller, er det vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser omkring, hvordan de kan blive opbevaret på bedst mulig vis.

Træpiller der har en dårlig holdbarhed vil gå i stykker under transporten, og de kan smuldre, når de bliver blæst ind i for eksempel en silo. Derfor kan det godt betale sig at gå efter en træpille, der har en styrke på mindst 97,5 %. Dette tal fortæller, at det efter transport og indblæsning kun vil være 2,5 % af træpillerne, der vil være ødelagte.

Træpillernes størrelse

Man kan få træpiller i to forskellige størrelser. De kan købes i en diameter på enten 6 mm. eller 8 mm. Hvilken størrelse diameter du vælger påvirker ikke brændværdien, men du skal dog være opmærksom på, hvilken størrelse der er beregnet til den pågældende pilleovn. De fleste pillebrændeovne bruger som udgangspunkt 6 mm. træpiller, fordi træpillerne på 8 mm. bliver for store til ovnens snegl.

Typisk køber man træpillerne i store kilosække, som efterfølgende bliver leveret på paller til din adresse. Det fungerer på samme måde, som når man for eksempel køber brændetårne.

Opbevaring af træpiller

Træpiller skal opbevares forsvarligt, og det skyldes primært to ting. De kan dels selv udvikle varme og på den måde selvantænde, men de kan også udvikle kulilte.

Kulilte er en giftig, men usynlig gas, der i værste fald kan være dødelig, hvis man bliver forgiftet. Derfor skal træpillerne opbevares et sted, hvor der er en god ventilation. Derudover skal der også være tørt og køligt, og det kan for eksempel være i et udhus, en lade eller en tør kælder.

Hvad koster træpiller?

Prisen på træpiller afhænger i høj grad af, hvilken kvalitet du ønsker at købe, og hvor mange du køber. Det kan som udgangspunkt altid godt betale sig at bruge lidt flere penge på at købe nogle træpiller af en ordentlig kvalitet. Disse penge vil du nemlig kunne få igen i form af en højere brændværdi og et mindre spild i form af vand, aske og ødelagte træpiller.

Til gengæld kan du som regel opnå store besparelser ved at købe en stor mængde træpiller ad gangen. Det kræver vel og mærke, at du har et sted, hvor du kan opbevare træpillerne, men har du det, kan det godt betale sig.

Sidst men ikke mindst afhænger den endelige pris på træpiller naturligvis også af, hvor du vælger at købe dine træpiller henne. Der findes rigtig mange forskellige forhandlere, som sælger træpiller i mange forskellige kvaliteter og til mange forskellige priser.

Da træpiller er en løbende udgift til træpilleovnen, så kan det godt betale sig at købe dem hos den samme forhandler. På den måde ved du altid, at træpillerne har en god kvalitet, og du kan også være heldig at opnå mængderabat.

Sænk dit varmeforbrug og spar penge ved at skifte til en pilleovn

Det smarte ved en pilleovn er, at du både kan bruge den som et supplement til alle andre varmekilder eller som den primære varmekilde. Det betyder, at det er muligt at føre varmen videre til andre rum. Dette kan gøres via kanaler, der enten går gennem væggen eller på loftet.

En af de fordele, som tiltaler mange, er, at der ofte er en del penge at spare på varmeforbruget, når du bruger en ovn med træpillebrændsel. Dette er især sammenlignet med brændeovne, oliefyr og gasfyr.

Skal du for eksempel bruge en ovn til træpillebrændsel som et supplement til dit oliefyr, er det selvfølgelig bedst, at du kan trække så meget varme fra ovnen og dermed nedbringe forbruget af olie mest muligt. Der opnår du nemlig den største besparelse. Kan du droppe oliefyret helt og gå over til pilleovnen, er det selvfølgelig der, du vil opnå den største besparelse.

Eksempel på besparelse, du kan få lige ned i forret

Lad os tage et eksempel på, hvor meget besparelse du reelt set kan få ud af at skifte fra et oliefyr til en ovn til træpindebrændsel.

Et gennemsnitligt parcelhus bruger 2.500 liter olie om året på opvarmning. Oliepriserne vil selvfølgelig svinge, men lad os for nemhedens skyld sige, at den ligger på 10 kroner i løbet af hele året.

Et parcelhus med et oliefyr vil derfor forbruge olie for:

2.500 liter x 10 kroner = 25.000 kroner om året

Kigger vi på en pilleovn i stedet, vil en liter olie ca. svare til to kilo træpiller. Prisen på træpiller svinger, alt efter hvilket mærke du køber. I gennemsnit ligger prisen mellem 1,5 og 3 kroner per kilo. I dette eksempel regner vi med tre kroner. Kan du finde dem billigere, kan du derfor regne med en endnu større besparelse.

Ved at opvarme et parcelhus med pilleovn i stedet, vil der være et forbrug på:

2.500 liter x 2 x 2 kroner = 10.000 kroner om året

Besparelsen vil derfor være:

25.000 kroner – 10.000 kroner = 15.000 kroner. Pr år.

Dette eksempel viser, at du ved at udskifte dit oliefyr med en pilleovn kan spare 15.000 kroner i gennemsnit om året. Det er da en besparelse, der er noget ved.

Vælg en pilleovn med en optimal virkningsgrad

Nu er du sikkert også nærmest faldet bagover af forbløffelse over, hvor meget der faktisk er at spare. Hvis du allerede nu går med tankerne om at få en pilleovn, er det dog vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, så du faktisk ender med at få den rigtige løsning. Det er nemlig på den måde, at du kan få den største besparelse og få mest muligt ud af din nye varmekilde.

Det er vigtigt, at du forholder dig til virkningsgrad, når du skal have en ovn til træpillebrændsel.

Virkningsgraden er et tal angivet i procent, der fortæller noget om, hvor meget varme du egentlig får for dit træpilleforbrug. Vælger du en model med en virkningsgrad på 90 % betyder det, at der ud af 100 kilo træpiller reelt set bruges 90 kilo på effektiv opvarmning. De sidste 10 kilo vil så at sige være spild.

Det gælder derfor om at få en løsning med den højeste virkningsgrad, hvis du vil have mest muligt ud af dit brændsel. Det er meget typisk for pilleovne at have en virkningsgrad på 90-97% % eller mere. Til sammenligning vil nogle af de bedste brændeovne ’kun’ have en virkningsgrad på 80 %.

Det korte af det lange er blot, at du skal undersøge, hvor høj en virkningsgrad din kommende pilleovn har. Ved at gå efter en med så høj en virkningsgrad som muligt kan du få en mere effektiv varmeproduktion.

Gå efter en pilleovn med den optimale varmeydelse

Når du skal have ovn til træpillebrændsel, skal du også forholde dig til varmeydelsen. Varmeydelsen siger noget om, hvor stor en varmeeffekt den pågældende model har. Altså hvor meget varme der bliver cirkuleret ud i rummet. Varmeydelsen måles typisk i kilowatt.

Varmeydelsen skal ikke altid være så høj som mulig, som det for eksempel var tilfældet med virkningsgraden. Det vigtigste er, at du ender med en pilleovn, der har en varmeydelse, der netop er optimal til det pågældende rum eller hus, der skal opvarmes.

Sådan udregner du, hvad der er den optimale varmeydelse for dig

Vi giver dig her et eksempel på, hvordan du selv kan udregne, hvad der er den mest optimale varmeydelse i dit givne tilfælde.

Vi tager udgangspunkt i et mellemstort rum på 50 kvadratmeter, der er udstyret med standard vinduespartier. Derudover antager vi, at huset har en placering forholdsvis midt i landet. Har du ikke-standard vinduespartier, eller er du placeret i yderområderne i landet, er det selvfølgelig noget, der kan påvirke dine beregninger.

For at kunne udregne den optimale varmeydelse, skal vi først udregne rumfanget af det rum, der skal opvarmes. Vi antager, at der er 2,5 meter til loftet. Rumfanget bliver derfor:

50 x 2,5 = 125 m3

Dernæst skal du kigge på den termiske koefficient for dit hus og dermed det pågældende rum. Den termiske koefficient siger noget om, hvor mange kilokalorier der skal til for at opvarme 1 m3 til en temperatur på 20 til 22 grader.

Der veksles typisk imellem tre forskellige termiske koefficienter. De forskellige værdier afhænger af, hvor godt isoleret der er. Her differentieres der imellem lidt, medium og meget:

  • Lidt isolering = 35 i termisk koefficient
  • Medium isolering = 30 i termisk koefficient
  • Meget isolering = 25 i termisk koefficient.

Lad os antage, at dit hus er medium isoleret. Det betyder, at der til opvarmning af rummet skal bruges:

125 m3 x 30 = 3.750 kilokalorier

Når du skal finde en pilleovn, vil varmeydelsen dog typisk være angivet i kilowatt. Vi er derfor nødt til at omregne det til kilowatt. Det gør vi ved at dividere med 860:

3.750 kilokalorier / 860 = 4,4 kilowatt

Det betyder, at den optimale pilleovn i dette tilfælde vil have en varmeydelse på 4,4 kilowatt. Normalt vil du dog blive rådet til at vælge en pilleovn, hvor varmeydelsen er 10 % over det optimale. Reelt set skal du derfor gå efter en ovn til træpillebrændsel med en varmeydelse på:

4,4 kilowatt x 1,10 = 4,8 kilowatt

Typiske spørgsmål omkring pillebrændeovne

At investere i en træpilleovn er for mange en vigtig beslutning, og det er naturligvis vigtigt, at du træffer beslutningen på det rette grundlag. Derfor kommer der her en gennemgang af nogle af de mest almindelige spørgsmål, som der bliver stillet i forbindelse med køb af en pillebrændeovn:

Sviner en træpilleovn stuen til?

Støv følger med, når man fyrer med træpiller, men som nævnt er der tale om mindre støvmængder, end der er i forbindelse med optænding af en traditionel brændeovn. De fleste pilleovne har desuden et pillemagasin, der er stort nok til, at du kan fylde en hel sæk træpiller i magasinet på én gang. Sørger du samtidig for at købe nogle træpiller af en høj kvalitet, så vil du kunne minimere støv og andet svineri.

Kan man selv installere en træpilleovn?

Ja det kan man godt, og det er faktisk meget nemt, selvom det dog kan blive nødvendigt med et ekstra sæt hænder. Det er tilladt, at man selv må montere skorsten og røgrør, men er du i tvivl, kan du med fordel tage din skorstensfejer med på råd. Du skal dog huske at overholde alle de gældende regler for installationen, som også skal godkendes af skorstensfejeren.

Hvor lang tid tager det for en montør at sætte en pillebrændeovn op?

Hvor lang tid det tager for en montør at sætte træpilleovnen op afhænger blandt andet af, om der allerede er en skorsten. Hvis der er det, og hvis installationen umiddelbart er ligetil, så vil det som regel tage en montør omkring tre timer at montere din pillebrændeovn.

Skal man have en skorsten?

Ja det skal man. I forhold til installation og montering af en pillebrændeovn gælder de samme regler som ved installation af en traditionel brændeovn.

Må pilleovnen stå direkte på gulvet?

Nej det må den ikke. En pillebrændeovn skal stå på et underlag, der ikke kan brænde. Det kan for eksempel være på en glasplade, jernplade, på sten eller lignende. Det ubrændbare underlag skal dække hele området under pilleovnen samt 15 centimeter ud til hver side og 30 centimeter foran ovnen.

Hvor meget strøm bruger man på at fyre med en pillebrændeovn?

Hvor meget strøm man bruger på at fyre op i sin træpilleovn afhænger blandt andet af, hvor ofte man har den tændt. Overordnet kan man gå ud fra, at et gennemsnitligt forbrug af en pillebrændeovn ligger på ca. 2.000 timer om året. Det svarer til, at det årligt koster omkring 150 kilowatt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]