Jordvarme

Sidst opdateret 2. marts 2022

Hvad er jordvarme og derfor skal du overveje det

I en tid hvor klimaet er i manges tanker, leder vi efter måder at spare jordkloden for unødvendig udnyttelse. Og en af de områder, hvor der virkelig er noget at komme efter i dette perspektiv er vores energiforbrug.

Vi bruger, især her i Vesten, rigtig meget energi pr. person om året. Det skyldes dels vores måde at leve på og dels de metoder, vi bruger til at skaffe varme og energi til boligen. Vi bruger af de ressourcer, som er begrænsede, såsom træ og fossile brændstoffer.

Heldigvis er der mange, der har fået øjnene op for de alternative varme- og energikilder. Vi kigger her på det såkaldte jordvarme og jordvarmeanlæg samt hvad du skal være opmærksom på, hvis det er noget du overvejer.

Få 3 uforpligtende tilbud på Jordvarme

Hvad er jordvarme?

Jordvarme er et system, som direkte udnytter solens varme og fører den ind i huset. Som navnet angiver er systemet gravet ned i jorden. En masse rør eller slanger ligger under jorden og er fyldt med en væske, som bliver opvarmet af solens stråler. Disse slanger er koblet til en varmepumpe, som kan føre varmen ind i din bolig. Jo længere nede jo mere varme kan der udnyttes fra jorden omkring slangerne. Du kan tænke på systemet som et omvendt køleskab.

Hvorfor jordvarme?

Det lyder meget smart med jordvarme, men hvorfor overhovedet bruge penge på det?

Solen er, som vi ved, en vedvarende ressource, som ikke forsvinder lige foreløbigt. Derfor er det i princippet gratis energi. Det koster selvfølgelig at installere anlægget og det bruger en smule strøm. Men du får meget varme ud af det i forhold til den strøm, du bruger. Og så er det en meget miljøvenlig løsning.

Kan alle få jordvarme?

Du skal være opmærksom på, at dit hus skal være godt isoleret, hvis du vil installere jordvarme. Du skal både have hulmursisolering og minimum 250 millimeter isolering på loftet. Ellers kan det være svært at varme hele huset op og det kan koste mere end nødvendigt.

Her er de umiddelbare krav til dig

  • En godkendelse fra kommunen – dette er meget vigtigt
  • Et velisoleret hus
  • Et stort haveareal – gerne tre gange størrelse af boligens areal
  • En stor mængde kapital – jordvarme koster minimum 100.000 kr.
  • At du ikke har tilslutningspligt til fjernvarme

Hvad koster jordvarme?

At installere jordvarme er en større engangsinvestering. Selve anlægget koster alt mellem 100.000-140.000 – afhængig af boligens størrelse naturligvis. Så det er ret bekosteligt, men du skal huske på, at du også sparer penge i længden.

Selve ”leverancen” af energi fra solen er i princippet gratis og mange gange kan du spare op til 60 % i forhold til konventionelle opvarmningsmetoder. Nogle er heldige at kunne indtjene anlægget på ca. 10 år. Og derfra bliver det jo så rigtig billigt.

Du skal også være opmærksom på, at temperaturen på væsken i radiatorerne generelt er lidt lavere end de mere konventionelle løsninger. Så det kan være, at du skal investere i nye eller som minimum et par flere radiatorer, hvis du overvejer jordvarme. Hvis du da ikke har gulvvarme.

Hvad bruger jordvarme i strøm?

Forholdet mellem strøm og varme er ca. én til tre ved jordvarmen. Det betyder, at for hver kilowatt, du bruger i strøm på anlægget, får du ca. 3 kilowatt varme ud. Men det er selvfølgelig forskelligt fra anlæg til anlæg og hvor godt til hus er isoleret.

Hvor dybt ligger jordvarme?

Som sagt er der en sammenhæng mellem hvor dybt slangerne ligger og den mængde varme du kan trække ud af jorden, men man plejer at sige, at de skal ca. en meter ned i jorden.

Succesraten af dit jordvarmeanlæg afhænger også af de type jord, din grund ligger på. Jo fugtigere den er, jo bedre kan varme udnyttes. Og så skal du passe på med at plante store træer eller etablere havebygninger, som skygger det område, som jordvarmen ligger i.

Kan jordvarme betale sig?

Det kommer an på, hvordan man stiller spørgsmålet. Det er klart, at det er dyrt at få installeret, men fordelene rammer faktisk både samvittigheden og pengepungen. Det er meget miljøvenligt og du sparer faktisk op mod 70 % CO2-udslip i forhold til andre varmemetoder.

Hvis der skal være meget at hente ved at etablere jordvarme, kan det især betale sig at investere i det i forbindelse med, at du bygger nyt. Så kan man tænke det ind i huset fra starten af.

Dermed ikke sagt, at man ikke kan gøre det i et eksisterende hus, men der er som nævnt nogle ting, du skal være opmærksom på.

Få 3 uforpligtende tilbud på Jordvarme

Indhent tilbud fra fagmænd

Hvis du er i tvivl om noget, kan du vinde meget ved at tage kontakt til en professionel, der ved noget om jordvarme. En god idé er at indhente tilbud fra tre forskellige udbydere og på den måde vælge det, der passer til dit hus og din økonomi.