Efterisolering

Sidst opdateret 31. marts 2018

Inden du går i gang med at isolere indvendigt, skal du undersøge om dit hus har hulmure, der ikke allerede er isoleret. Det kan bedst betale sig at starte med en hulmursisolering, da dette er en billig og nem måde i forhold til at isolere udefra og som samtidig også giver en god varmebesparelse.

Hvis husets ydervægge ikke er isolerede, vil det være en god idé at få efterisoleret væggene.
Hvis du har under 10 cm isolering i ydervæggen, vil det være en god ide at efterisolere, har du over 10 cm, er det stadig muligt at efterisolere med et mindre indgreb i ydervæggen, men det er de første 5-10 cm som virkelig gavner dit indeklima. Det er en god idé at få en faglært til at kigge på din isolering da de har nogen instrumenter som kan måle fugt eller se hvor kuldebroer opstår.

Nogen vælger at efterisolere udvendigt men hvis du er i den situation, hvor du ikke må ændre i husets udseende eller ændre facaden pga. bevaringsværdi eller bestemmelser i lokalplanen, så er indvendig isolering den bedste løsning på dit problem, da du slipper for at ændre det udvendige udseende på dit hus.

Den bedste måde at gøre det på

Når det kommer til indvendig isolering, er der flere måder det kan gøres på. Den mest brugte er at opbygge et skelet som påføres gips. Denne metode kan udføres på to måder. Enten som en samlet konstruktion hvor dampspærren ligger lige bag ved gipspladen eller en konstruktion, hvor man laver en krydsforskalling, og dampspærren kan placeres en tredjedel inde i isoleringen.

Man kan trække kabler i det inderste lag isolering og flytte kontakter, uden at man ødelægger dampspærren. Det kræver dog en del plads.

Du skal dog passe på dampspærren da den sidder så tæt på væggen, at man sagtens kan ødelægge den, ved at banke søm i væggen eller at der skrues i væggen, hvilket kan skabe fugtproblemer hvis der kommer hul igennem isoleringen eller dampspærre.

Vær opmærksom på..

Du kan opleve problemer med fugt fra madlavning og bad ved indvendig efterisolering. Varm fugtig luft fortsætter og danner kondens når den møder en kold overflade. Sker kondenseringen på indersiden af en ældre væg, vil der opstå skimmelsvamp, og der kan opstå råd i konstruktionen. Derfor er det meget vigtigt at få placeret en dampspærre for at undgå fugt.

En anden ting er du kan miste nogen kvadratmeter, da du får et ekstra lag isolering i væggen så væggen automatisk bliver tykkere, hvorved du også mister noget lys omkring vinduer og døre. Dette kan betyde mindre daglys i boligen. Når du isolerer indefra, er det ikke alle rum der har behov for isolering, du kan nøjes med at isolere de koldeste rum i huset.

Hvad er en dampspærre

En dampspærre er en folie, der stopper dampen i den varme luft i at trænge ud i konstruktionen. Så undgår du fugt i materialer som kan medføre råd- og svamp.

Materialet er et stykke plastik der skal sikre, at varm fugtig luft fra huset, ikke kan finde vej igennem lofter og vægge ud i isoleringen. I de fleste tilfælde er det vigtigt at bygge en helt tæt dampspærre til konstruktionen, når der isoleres, så du undgår fugt i isoleringen.

Hvad vil indvendig isolering koste?

Efterisolering kan koste alt fra 100 til 1500 eller mere pr. m2. Det drejer sig om at finde de bedste virksomheder til at udfører arbejder og her har vi et samarbejde med 3byggetilbud.dk, som hjælper dig med at finde de 3 bedste tilbud til din opgave.

Du kan også selv regne på efterisolering med vores beregnere.

At få tilbud er ikke det samme som at det er den løsning du vælger. Efterisolering kan både ske indvendig eller udvendig. Find sammen med en håndværker den bedste løsning for dig.

Skriv en kommentar