Sidst opdateret 22. maj 2021
VVS er en forkortelse for Varme, Ventilation og Sanitetsteknik. Tidligere har forkortelsen stået for Vand, Varme og Sanitetsteknik. Begrebet strækker sig dog over flere typer fag, som for eksempel vand, montering, afløb og installation. Dermed dækker VVS over flere forskellige typer af arbejde, og der findes også flere forskellige former for uddannelse man kan tage, for at blive VVS’er.
Herunder kan du læse mere om, hvad en VVS’er koster, kan hjælpe med og hvordan du finder den rette til din VVS-opgave.
Hvad koster en VVS’er i timen?
Timeprisen for en VVS’er afhænger af hvad der skal laves, og hvilken type VVS’er du bestiller. Derudover koster en autoriseret VVS’er oftest flere penge end en uautoriseret.
En VVS-montør vil ofte, inden for normal arbejdstid (typisk mellem 7 og 15), koste et sted mellem 400 og 600 kroner. En lærlinge-timepris vi oftest være 100-200 kroner lavere, end en der er færdigudlært. Udenfor normal arbejdstid stiger prisen oftest nogle hundrede kroner.
En tekniker, koster nogenlunde det samme som en montør, dog oftest en smule mere.
Hvis der skal laves ingeniørarbejde er prisen også højere.
Herudover, kræver en VVS’er oftest enten kørselstillæg, hvor prisen på dette afhænger af distancen, eller en minimumsfakturering, for at komme i gang. Udover timeprisen, skal der selvfølgelig også betales for de materialer der bruges, hvor prisen afhænger af hvad der bruges.
Derudover kræves der også typisk et miljøtillæg, som oftest vil være 1 eller 2 procent af fakturabeløbet.
Hvad er VVS egentlig for en størrelse?
VVS er en erhvervsfaglig uddannelse, som man kan få på de danske tekniske skoler.
Her kan man tage uddannelsen, som typisk varer omkring fire år. Her kan man specialisere sig inden for 4 forskellige områder, som er ventilationstekniker, vvs-installationstekniker, vvs-energispecialist, samt vvs og blikkenslager. Herefter kan man læse til energiteknolog eller vvs-installatør.
VVS-ingeniør er ikke en beskyttet titel, det er en bygningsingeniør derimod, hvilket er vigtigt at bemærke, hvis du skal bestille en VVS’er til en opgave. Af samme årsag bruger VVS’ere ofte deres beskyttede titel i navnet.
VVS – Hvad må man selv lave?
Som sagt dækker VVS over flere ting. Hvis du før har været i et byggemarked, har du måske lagt mærke til, at der oftest også er en VVS-afdeling. Her er der altså tale om VVS, som en varekategori, hvor du vil kunne finde ting indenfor sanitet, blandingsbatterier og forskellige rør. Her skal du dog være opmærksom på, at der er flere af de ting der sælges, som man skal have en professionel til at installere. Hvilke ting er det så, at man selv må have lov til at lave?
Du må gerne selv have lov til at tilslutte bruserarmatur, toilet eller et blandingsbatteri, såfremt at der er en afspærringsventil monteret på vandtilførslen.
Du må også gerne selv montere et toilet, så længe at dit nye toilet har samme tilslutningstype, som det gamle toilet du fjerner. Du må også gerne selv tilslutte en bruser.
Herudover, må du gerne selv skifte pakninger på vandhaner, eller udskifte selve vandhanen.
Hvis du har en vaskemaskine, må du også gerne selv slutte vandet til denne. Du må også gerne opsætte en radiator og tilslutte den, samt gulvvarme, til centralvarmesystemet.
Generelt er der flere af tingene på badeværelset eller i køkkenet, som du gerne selv må fikse, så længe det ikke har med afløbet eller selve vandtilførslen at gøre, da du så skal tilkalde en autoriseret VVS-er. Hvis du er i tvivl, om du må have lov til at udføre opgaven selv, så tilkald en professionel. Hvilket stort set altid anbefales.
Hjælp fra en professionel – sådan finder du de bedste tilbud
Forkert udført VVS-arbejde, kan have seriøse konsekvenser, og ende med at blive en meget dyr fornøjelse, hvorfor det giver god mening, lige at overveje en ekstra gang, om det kan betale sig at udføre arbejdet selv. Derudover, er der flere typer af VVS-arbejde, som er decideret ulovligt selv at udføre, hvor der altså skal kontaktes en professionel.
Hvis du har en opgave, som du skal have lavet, men er i tvivl om, hvilken VVS’er du skal vælge, så kan det være en god ide at indhente 3 forskellige tilbud. På denne måde får du flere VVS’ere til at byde ind på opgaven, og det kan på denne måde være nemmere at matche det stykke arbejde, som du skal have lavet, med den rigtige VVS’er. Herudover kan opgaven også oftest blive lidt billigere. Det skyldes, at VVS’erne der byder ind på opgaven, begynder at konkurrere med hinanden, og på den måde presser hinanden ned i pris.
Ved at indhente 3 tilbud kan du også danne dig et bedre overblik over VVS’ernes kompetencer, og på den måde sikre dig, at opgaven udføres, så det passer bedre til dit behov.
Bolex formidling skriver om mange forskellige emner, men typisk dem der ikke kræver teknisk indsigt. Det kan være om haven, græsplænen eller hvordan du bedst vasker taget på garagen eller ordner tagrender.
Gode råd og masser nyttig viden kommer fra bolex.dk’s formidling