Sidst opdateret 6. februar 2023
Mest solgte robotplæneklippere i 2022 – opdateres hver time
Er du på udkig efter en robotplæneklipper, men ved du slet ikke, hvilken en du skal vælge? Så er du kommet til det helt rigtige sted. Her kan du nemlig finde en guide over de forskellige robotplæneklipper og finde ud af, hvilken en der er bedst til din græsplæne
Robotplæneklippere – Hvad skal jeg kigge efter?
Når du skal vælge en robotplæneklipper, så skal du kigge efter, hvilke der er bedst i test. På den måde er du nemlig helt sikker på, at du får en robotplæneklipper, som fungerer godt, og som andre har prøvet af før dig.
Det er nemlig altid godt at sikre sig, at du får et produkt, som rent faktisk fungerer som det skal, og som du er sikker på kan klare din have og din græsplæne. Når du kigger på, hvilke robotplæneklippere der er bedst i test, så kan du finde ud af hvilken robotplæneklipper, der er bedst til prisen. Det ville jo ikke være særlig sjovt at betale alt for høj en pris for en robotplæneklipper, hvis du kan få en, der er lige så god, hvis ikke bedre, til en billigere pris. Derfor er det super vigtigt, at du undersøger dine forskellige muligheder, indtil du køber din robotplæneklipper, så du er helt sikker på, at du får den rigtige til dig og din have.
Hvilken maskine, du skal vælge, kommer også an på, hvor stor og indviklet en have du har dig. Hvis du har en stor have med en masse forskellige bed, så skal du også have en robotplæneklipper, der kan klare sådan en opgave. Det er en god idé at tjekke de forskellige plæneklipperes batterilevetid, så du kan finde ud af, om den vil kunne køre hele haven rundt, inden den løber tør for battier. På den måde har du nok allerede udelukket en del, og så gør det jobbet endnu nemmere for dig, når du skal vælge din nye robotplæneklipper.
Mærker – Hvilken robotplæneklipper skal jeg vælge?
Der findes et hav af mærker. Nogle mere kendte end andre og nogle meget dyrere end andre. I denne sektion forsøger vi at kaste lidt mere lys over hvilke forskellige mærker du kan vælge i mellem og hvorfor nogle er bedre end andre.
Worx Landroid
Worx Landroid er ved at være den lidt smarte og nye dreng i klassen samt deres farverige orange design kommet meget langt. Der er solgt mange tusinde maskiner til de danske hjem. Worx har fundet en niche hvor de med ny teknologi kan give deres kunder endnu bedre features ligger forrest i feltet. Det gør de uden at gå på kompromis med kvaliteten.
En af de mest anvendte features er at den opdaterer sig selv via internettet. Det vil sige at features og klippe systemet kan opdateres uden at du skal gøre noget.
Worx Landroid er blandt markedets billigste maskiner, men er samtidig blandt de mest populære robotplæneklipper. Uanset hvordan du sammenligner Word med de andre mærker vil du se at den følger med på alle parametre. Ovenikøbet vinder de på flere af dem og samtidig kan de holde en ikke bare fornuftig, men i vores øje en billig pris.
Worx er tilgængelig i S-, M- og L-serien
S-serien: Landroid S300 er den mindste model fra Worx til plæner op til 300 kvadratmeter. Denne maskine er til dem med de helt små haver og som gerne vil i gang med en billig robotplæneklipper. Den er ikke udstyret med kantklip (“cut to edge”). Det er dog ikke en lille start maskine. Den har alle de andre fordele som b.andt andet WiFi-tilslutning, børsteløs motor, automatisk opdatering af software.
M-serien: Denne serie er her du finder de mest købte modeller. Der findes 3 modeller: Worx Landroid M500, M700 og M1000. De klipper arealer på henholdsvis 500, 700 og 1000 m2. De er alle udstyret med kantklip (Cut-To-Edge), da knivene er placeret i den ene side af maskinen. Dette er ret specielt for en robotklipper. Det gør at den kan klippe så tæt på kanten som muligt. Funktionsmæssigt er alle modellerne ens. Det neste der adskiller dem er mængden af medfølgende kantråd og antallet af pløkker.
Landroid Worx M500 – Den mest købte til de danske haver
Batterikapacitet på M500 er på 2.0Ah, hvor M700 og M1000 har en kapacitet på 4.0Ah.
L-serien: L Serien er toppen af poppen og her finder du L1500 og L2000. De har alle fordelene fra de to mindre serier, og har derudover to fronthjul, høj batterikapacitet på hhv 4 og 5 Ah og en større klippebredde.
Fra 2019 kan du få ekstratilbehør til maskinerne. Det kan eksempelvis være hvis du har mange forhindringer i haven. Her kan du bruge ACS ultralyd navigation. Du kan ogsp tilkøbe både digitalt hegn og og 4G modul så du kan styrer den via telefonen når du ikke er hjemme
Fordele:
+ Ny og innovativ teknologi
+ God til smalle passager
+ Forældes ikke (opdater via internet)
+ Cut-to-edge – Ægte kantklip
+ Meget prisvenlig
Mest købte modeller
Valget for mig stod på pris vs. features og her vinder Worx altså mange gange. Desuden havde jeg bekendte med Worx, som var glade for resultatet. Det der gør Worx Landroid til et godt valg er at dels prisen og dels udvalget. Har du en lille plæne på 500m2 så kan du få en robot til at klare græsset for under 4.995 kr. alt inkl.
Det var for mig det der gjorde udslaget. Jeg skulle vælge i mellem en nye alm. græsslåmaskine med opsamler og bioklip. Der var 1000 kr. i forskel og jeg må indrømme at min plæne har aldrig være flottere.
Få du kun det med Worx? Nej bestemt ikke. De løfter alle opgaven til UG og nogle har bedre metoder til at navigerer end Worx. F.eks. Gardena som kan kører i lige flotte baner, hvis altså din have tillader det.
En meget stor fordel med Worx er dens mulighed til at komme i gennem smalle passager. Det kan være ved flagstænger, have stier, indsnævringer mv. Vær opmærksom på hvor kort afstand du kan have mellem kant tråden før maskinen bliver forvirret og tror den er væk.
Her i videoen ser man en S500 præsenteret af Roboteksperten.dk
Robomow
Robomow er som eneste selskab 100% dedikeret til at lave robotplæneklippere. Det var også et af de første selskaber i verden til at kunne skabe et produkt til private. Siden konkurrencen er steget er priserne faldet og en Robomow er nu rimelig prisvenlig.
Med et sats og et fokus på driftsikkerhed og kraftige motorer har de sat sig tungt på markjedet og har gennemtiden fået mange fine test og anmeldelser.
I modsætning til andre har Robomows kantfunktiondet smarte, at den klipper ud over hjulene. Det giver et helt specielt og skarpt finish til græskanterne.
Flere af modellerne kommer med GSM model så du kan benytte mobilen til at styre dem.
RX-Serien: Har 1 kniv og er til de absolut mindste plæner. Mindre knive og meget lille maskine
RC-serien: Har 1 kniv og en klippebredde på 28 cm. Det er dem de fleste andre sammenligner sig med
RS-serien: Har 2 knive og en klippebrede på hele 56 cm, hvilket gør den til favorit til store plæner.
Modellerne har flere punkter hvor de krydser hinandens specifikationer på f.eks. areal. Her er fordelen at RS-Serien ikke skal bruge den samme tid på plænen, grundet den dobbelte klippebredde
Inden for hver serie findes der to modelserier.
U-modeller (røde): Her benyttes kanttråd og pløkke. Dette medfølger
Pro-modeller (grønne): Pro modellerne er udstyret med Roboconnect eller Roboconnect+,, samt GPS sporring. Dette gør det muligt at konfigurerer arealet via mobil. Ønskes kanttråd og pløkke skal dette tilkøbes til denne model
Fordele:
+ Laver kun robotplæneklippere
+ Blandt de stærkeste motorer på markedet
+ Klarer også længere græs
+ Kantklipningsfunktion
+ Let at sætte op for alle
Mest Købte modeller fra Robomow er
Robomow var et af de første mærker på markedet og har gjort det virkelig godt. Det har modeller til enhver situation og siden 2017 er de også kommet efter det på batterierne, hvor de før ikke brugte lithium ion batterier. Det gør de nu og derfor kan man også se at de kører længere på en opladning og oplader meget hurtigere.
Robomow har været det foretrukne valg hos langt de fleste og der kører tusindvis af dem rundt i danske haver. Maskinerne er solide, flotte og fyldt med features. Prisen taler ofte lidt i mod at købe dem, men det er som med biler. Hvis du vil have den store, flotte, så må du betale lidt ekstra for det.
Robomow klipper fantastisk og du vil opleve den dejlige følelse af fritid når græsset gror.
Priserne er faldet i takt med at konkurrencen er steget.
Herunder en video fra Roboteksperten.dk om Robomows S model.
Gardena
Hvis du gerne vil have en driftsikker maskine fra en producent der har lavet robotplæneklippere i snart 20 år, så er det Gardena du skal vælge. Deres maskiner er testet og jfr. Deres egen test fra 2012 har de en høj kundetilfredshed på 98%.
Gardena er særlig kendt for deres skånsomme og jævne klipning. Særligt på et ujævnt terræn, hvor mange andre robotplæneklippere må stå af, klarer den sig særdeles godt. Har du en meget ujævn have så husk at tjekke Gardena ud.
Går du op i miljøet, så er de meget på dette. Både i produktetion og i drift. Alle deres robotter leveres med kulfri motorer og den nyeste batteriteknologi.
Overordnet set findes der 3 serier fra Gardena.
Sileno City-serien:For den prisbevidste førstegangskøber. Ønsker du en prisvenlig og pålidelig maskine så er det denne her du skal vælge. Passer til de fleste parcelhusgrunde.
Sileno Life-serien: Til den kvalitetsbevidste køber. Disse er udstyret med SensorControl, der selv registrerer græssets vækst og tilpasser klipningen derefter.
Sileno Plus-serien: Er til store plæner. Selvom maskinen er mindre end konkurrenternes, så kan den klarer op til 1600 m2. Denne serie har Sensor der selv holder æje med græsset og tilpasser sit kørselsmønster.
Til ovenstående kan serie, kan du vælge en Smart model, hvor du kan koble Gardena maskinen sammen med en app på din smartphone
Fordele:
+ Ekstra driftssikker
+ Specielt god på ujævnt terræn
+ God til smalle passager
+ Stort fokus på miljø
+ Prisvenlig
De mest købte modeller fra Gardena
Gerdena er kendt for deres mange have redskaber og det var nærliggende at komme med en robot til plænen. Gardena er som de få eller måske eneste gået en anden vej når det kommer til at slå en plæne automatisk. De fleste andre modeller kører efter et mønster der sikre at de komme rover det samme sted minimum 2 gange inden for 2-3 dage og dermed holder græsset nede. Det ser lidt spøjst ud når man sætter dem på græs, der er langt, men inden for nogle dage er alt klippet.
Her er Gardena lidt anderledes. De har fra start slået sig på at græs skal klippes i lige baner, lige som når du selv er ude med din plæneklipper.
Det ser godt ud med lige baner og den gør det godt. Den eneste udfordring vi har set med Gardena modeller der klipper i baner, er at hvis plænen ikke er kvadratisk så kommer den på lidt af en opgave. Den skal nok blive løst, men ikke alle i lige pæne baner.Har du en have der har rundinger, passager og ling, så kan du med fordel vælge en Worx eller anden billigere model.
Her ser du en Gardena præsenteret af Roboteksperten.dk
Grouw
Hvis du tænker meget på pris så skal du tænke Grouw. De er særdeles attraktive grundet deres prisniveau
Det er samtidig en maskine der er bygget med henblik på let tilgængelighed og brug.
Hvis du samtidig har en have med flere smalle passager så husk at tjekke om de andre kan komme ned på samme antal cm som disse. Her kan de nemlig klarer passager på ned til 60cm
Alle modeller er udstyret med pinkode, som sikrer mod tyveri
S-serien: S400 (op til 400 kvadratmeter) Her skal opsætningen ske direkte på robotten. Det gør robotten mere manuel, da den skal startes på selve plæneklipperen. Efter start kører den dog efter det fastsatte program.
S500 der klarer græsplæner op til op til 500 kvadratmeter har mulighed for opsætning med Smartphone app.
M-serien: I denne serier findes M600 og M800. M600 skal som S400 indstilles direkte på robotplæneklipperen, hvor M800 har mulighed for tilkobling af smartpone App.
Forskellen på S og M serien er at begge modeller har LCD-skærm. Dette gør det noget lettere at programerer robotten.
L-serien: Er til plæner op til 1200 kvadratmeter. Mulighed for tilkobling af smartphone app med et batteri på hele 3.0 Ah
Fordele:
+ Meget for pengene
+ God til smalle passager
+ Enkel opsætning
+ Støjsvag
Mest købte modeller
Hvis pengene er små så kan denne godt være en god ide. Vi anbefaler at vente en måned eller to og købe en Worx i stedet. Du får nemmere styring og kontrol over din maskine.
McCulloch
McCulloch stiler efter kvalitet og design. McCulloch er en del af Husqvarna/Gardena koncernen og derfor får du også en robotplæneklipper der ligner deres på funktion men med et anderledes deisgn.
Som med andre mærker og koncerner så er der forskelle og dette mærke er Gardenas billig mærke. Der er ca 20% at spare på denne frem for en Gardena. Du får dog heller ikke alle de features du har på de lidt dyrere mærker.
Der findes 3 modeller som kan klare henholdsvis 400, 600 og 1000 m2.
S400 og S600 fungerer med smartphone-App.
RM1000 betjenes direkte på robotten.
Fordele:
+ Høj kvalitet
+ Nem opsætning
+ Robuste materialer
Modeller fra McCulloch
Som med Grouw, anbefaler vi at vente lidt og købe en Gardena, hvis mærket er vigtigt eller en Worx eller Robomow til samme pris men med langt flere muligheder for kontrol og opsætning
Bosch Robotplæneklipper
Ambrogio
Ambrogio er et relativt nyt mærke, men som udmynter sig ved atvære stærke og kraftige maskiner til alt fra små plæner til parker på 10.000 m2 eller mere. Der findes en meget stor serie af plænerobotter fra Ambrogio. De spreder sig faktisk hele 4 serier til private med grunde fra den lille til den store ende.
Hvis du har en udfordrende have, hvor andre giver op (ikke har de fornødne specifikationer), så kig efter Ambrogio. Her kan en model som L210 klarer op til 2800m2 og skråninger på 45 grader. Det kan de fleste andre ikke klare.
Green line: Er til den kvalitetsbevidste forbruger med plæner i almindelig størrelse. Der findes 6 modeller i denne serie der går fra 200 til 2800 m2 plæne. Her får du en drift sikker maskine der kan klare enhver opgave.
Pro line: Pro serien er til det professionelle segment eller folk med store og komplicerede haveanlæg. Fra 700-4000 m2 klares her uden problemer. Der er forskel på pris i forhold til de andre mærker, men det skal dertil siges at det også er maskiner beregnet til professionelt brug.
Next line 4.0 Basic: Fremtiden plæneklipper. Denne serie er for dig der ønsker at være fremtidssikret med en pålidelig robot, der nemt kan indstilles til ændringer i haven.
Next Line 4.0 Elite: Er du til endnu mere fremtid og gadget, så er denne serie for dig. Den kommer med et ZCS connect-modul, der via GPS, GPRS og Bluetooth tillader sikker opkobling til robotten alle steder og til alle tider. Det vil sige at du har fuld kontrol over din robot uanset hvor i verden du befinder dig.
Parker: Her får du en Robot til parker og både billeder og specs taler for sig selv. En kraftig robot, med et attraktivt design, typisk for italienske produkter, der kan klare plæner op til 10.000 m2, selv dem med flere separate områder.
Fordele:
+ Høj kvalitet
+ Klarer store plæner
+ Kan klare stejle skråninger
+ Robuste materialer
+ Fås til parker og kæmpe plæner
Mest Købte modeller
iRobot
En helt ny spiller på markedet. Er førende på robotstøvsugere og gulvvasker modeller til indendørs brug, og har nu kastet sig over græsset med deres i skrivende stund eneste model Terra mower. Modellen er så ny at vi ikke har haft mulighed for at teste den selv, eller finde test om den.
I forhold til iRobots ry på deres andre maskiner vil vi bestemt mene at det er en der skal have et kig næste gang det er muligt. Hvis deres teknologi fra indendørs arenaen kan videregives til græsset så vil vi se en plæneklipper i den stærske ende
Husqvarna
Husqvarna er kendt som kvalitet i mange danske hjem. Mænd kender dem fra deres haveredskaber, motorsave og have traktorer, som har domineret både privat og erhvervs markedet i mange år. Husqvarnas robotplæneklippere er ikke anderledes. De virker og de er hurtige og klipper flittigt. På den anden side betaler du også for mærket og det er måske ikke altid nødvendigt når du har en plæne på 5-700 m2 der skal klippes.
Har du store plæner kan det sagtens betale sig at investerer i en ordenligt maskine med mange features, godt batteri og ikke mindst et godt ry.
Stiga
Stiga er kendt for deres Riders havetraktorer og de er naturligvis kommet med flere modeller i den 100% automatiske robotplæneklipper. De er noget dyrere end hvad du ellers kan købe, men med pris følger også kvalitet. Vi har ikke haft muligheden for at teste disse i længere tid og derfor er det svært at sige om de holder længere.
De klipper flot og sikkert, men ikke mere end de billigere modeller.
Vi anbefaler at du kigger på Stigas hjemmeside for flere information.
Stihl
Stihl er særligt kendt for deres motorsave, hvor de nok er det man kan kalde toppen af poppen. Som med Stiga har vi ikke haft mulighed for at teste deres plæneklippere og derfor henviser vi til deres hjemmeside.
Stihl er prismæssigt i den dyre ende
Sådan vælger du den bedste robotplæneklipper
Det er selvfølgelig vigtigt, at du vælger den bedste robotplæneklipper, nu når du skal ud og købe en. Det ville jo være ærgerligt, hvis du pludselig sad med en, der ikke var den bedste, nu når du lige havde brugt dine penge på en anden. Derfor er det altid en god idé, at du tjekker alle dine muligheder, så du er helt sikker, når du rent faktisk er ude og købe din nye robotplæneklipper. På den måde er du helt sikret, når du skal bruge dine penge, og så ved du, at du får den bedste plæneklipper for dine penge.
Det kan være, at du gerne vil ud og se på de forskelige robotplæneklippere, før du bruger nogle penge, og det er jo helt naturligt. Her kan du også vælge at bestille en maskine hjem med mulighed for at sende den retur, hvis ikke den lever op til dine ønsker.
På den måde kan du se dem i virkeligheden, så du kan sikre dig, at de er pengene værd. Du har også mulighed for at se, hvordan de fungerer, og det kan være, at du har mulighed for at prøve en eller flere robotplæneklippere af. På den måde kan du nemlig være helt sikker på, at du bruger dine penge fornuftigt, og at du køber den helt rigtige robotplæneklipper.
Den bedste måde at få slået græs på
Det er tidskrævende og hårdt at slå græs, især hvis du har en stor have med mange bed eller planter. Derfor vil det være meget nemmere for dig, hvis du anskaffer dig en robotplæneklipper. Det vil give dig mulighed for at få slået dit græs, uden at du selv skal gøre det. Du har mulighed for at sætte en timer, og så bliver dit græs slået helt af sig selv. Det er noget, som virkelig vil spare dig for en masse tid og kræfter, som du kan bruge på noget andet, du hellere vil bruge tid på. Derfor er det altså en god måde at bruge dine penge, fordi du køber jo rent faktisk ikke kun mere tid, men du køber mere tid, som du kan bruge sammen med din familie.
Det kan være, at du ikke længere selv kan slå dit græs, fordi du har nogle skavanker, eller det kan være, at du bare ikke har nok tid til at slå græs. Derfor er det en god idé at finde ud af, hvor hurtigt du kan få en robotplæneklipper, så du kan få slået dit græs, helt uden at du selv skal gøre det. På den måde skal du ikke længere gå og bekymre dig over, hvordan du skal få slået græs, fordi det gør din robotplæneklipper bare helt automatisk for dig.
Sådan indstiller du din robotplæneklipper
Har du endelig fået investeret i en robotplæneklipper, og skal du til at sætte den op og indstille den, men er du lidt i tvivl om, hvordan du gør? Heldigvis følger der en god instruktionsbog med, så du kan lære din robotplæneklipper godt at kende, inden du skal sætte den op og indstille den. Det er meget nemmere, end du lige går og tror. Du skal blot sætte censorer op i din have. Det er vigtigt, fordi så sikrer du dig, at din robotplæneklipper ikke kommer til at køre ind i dine bede og ødelægger dine blomster og planter. På den måde kan du helt selv styre, hvor din robotplæneklipper skal køre. Det er noget, der tager tid, men det tager heldigvis kun tid første gang, og så kan du bruge din robotplæneklipper lige så tosset, som du har lyst til.
Derefter skal du indstille din robotplæneklipper, og det skal du gøre, alt efter hvor ofte du gerne vil have slået dit græs. Det kan være, at du synes en gang om ugen er nok, eller en gang hver anden uge. Det er helt op til dig, om dit græs skal slås hver dag, for det er din robotplæneklipper. Du kan altid prøve dig ad og se, hvornår dit græs trænger til at blive slået, og så kan du altid justere på dine indstillinger.
Få en helt ny græsplæne med en robotplæneklipper
Det er svært at holde en græsplæne, men det er heldigvis meget nemmere, hvis du har en robotplæneklipper. Det betyder nemlig, at du ikke selv skal tænke over noget, fordi det hele bliver gjort for dig. Du skal egentlig bare nyde din nyslåede græsplæne og være glad for, at du har investeret i en robotplæneklipper. Det vil give dig en helt ny græsplæne, fordi den kommer til at blive passet på et helt nyt niveau, og det kan også give dig meget bedre græs, der er bedre passet end aldrig før.
På den måde skal du ikke længere tænke over at slå græs hver sommer, når du pludselig får gæster over, der skal grille. Det hele kommer til at være klaret for dig, og du skal bare fokusere på at grille og hygge dig med dine gæster. Du ved nemlig, at din græsplæne altid kommer til at stå snorlige, og derfor har du aldrig noget, du skal bekymre dig om. Du kan med sikkerhed og selvtillid vise din have frem, fordi du ved, at du altid har helt nyslået græs, som folk helt sikkert vil komme til og spørge ind til, bare fordi det er så flot og godt passet på.
Tilbud på Robotplæneklippere
Det gode ved dette marked er at, der er stor konkurrence og mange forhandlere. For få år siden var der kun nogle få, der importerede ganske få mærker og derfor var prisen typisk over 12-15.000 kr. for en ganske lille robot til din græsplæne.
I dag er udbuddet et helt andet og der findes et hav af steder du kan købe en automatisk græsslåmaskine. På nettet findes der mange steder og fysiske butikker er efterhånden kommet godt efter det. Forskellen er ofte at de modeller man kan finde i f.eks. Bilka, Føtex, Harald Nyborg eller Bauhaus, er de mindre og billigste modeller da der er størst chance for at komme af med dem.
Det er lidt synd fordi, selvom du måske sparer 500-1000 kr. på en mindre model går du måske glip af en masse smarte features, der gør din hverdag endnu nemmere, Det kan være features, som regnsensor, kantklip, forskellige zoner og mange flere.
En anden ting er ofte det tilbehør der medfølger. Til de mindste plænerobotter kan du forvente et minimum af medfølgende udstyr. Husk altid at spørge om, hvor du får flere pløkke eller kanttråd. Oftest kan de slet ikke leverer det.
Så selvom det ser billigt ud, så kan det ende med at være dyrere.
Robotplæneklipper med GPS – Er det nødvendigt?
Mange tror fejlagtigt at en robot græsslåmaskine/robotplæneklipper skal have GPS for at virke. Det er ikke sandt. Der findes modeller som har indbygget GPS og det giver mening, hvis det er over et stort område, således at den ved hvor den har klippet og hvor der mangler.
Som et lille eksempel kan man tage en Husqvarna Automower 430x. Den koster ca. 24.000 kr, men er også et professionelt produkt med et arbejdsområde på op til 3200 m2. Den almindelige husejer har slet ikke brug for så store maskiner og kan sagtens nøjes med f.eks. en Worx Landroid L2000, til ca. 9.000 kr. Den klipper op til 2000 m2
Du skal købes en plæneklipper, der passer til dit behov og ikke efter features du ikke har behov for. De store professionelle maskiner bruger ikke kant tråd, men GPS til at navigerer, hvilket er den store forskel.
Så har du et parcelhus med op til 2-3000 m2 græs, så kan du fint nøjes med en model uden GPS og hvis du har en standard grund på 800-1200 m2, ja så finder du markedets topmodeller til priser under 8.000 kr.
Installation af robotplæneklipperens kant tråd og dem uden
Det er meget simpelt at installerer en robot plæneklipper. Langt de fleste benytter sig af en kant tråd. De har en meget lav spænding hele tiden, som kommer fra ladestationen og det er måden de navigerer på. De følger tråden når der skal klippes kanter eller når de skal finde hjem.
Enkelte af de billigere modeller benytter ikke tråd, men har en føler der gør at de ved om de kører på græs eller ej. Disse modeller er dog også kendt, som rosefræsere eller set kører på stier og fliser, hvor de ikke har et formål. Vi anbefaler at du altid vælger en model med kant tråd.
Videoen er produceret af Roboteksperten.dk til en Robomow plæneklipper. Selvom det her vises for en Robomow er det samme princip for andre modeller. Enkelte som f.eks. Worx, kan lettere komme igennem og klippe i smalle passager. Se altid hver models individuelle vejledning for montering.
Vedligehold af din robotplæneklipper, vinter-opbevaring og garage
Vedligehold
Vedligehold af din klipper. Hvis du har en model der selv kører hjem når det regner giver det mindre vedligehold. Hvis ikke så vil du opleve at der sætter sig græs alle steder og det skal fjernes ind i mellem. Brug aldrig en have slange til at rense. Nok kan de tåle regn, men det kommer fra oven og ikke med same tryk. Hvis der kommer vand ind ved batteri eller teknik kan du stå med en slem fremtid med manuel klipning til den er fikset.
Husk at skifte knive 2-3 gange i løbet af sæsonen. De koster ikke ret meget og giver et meget finere resultat
Vinter og opbevaring
Når du når midt til slut november, eller når temperaturen kommer under 7 grader, hvor græsset ikke længere gror, så kan du tage den ind for vinteren, Den bedste måde er at rense den ordenligt, så den er klar til næste år. Husk at lade batteriet helt op og opbevar din robot frostfrit.
Du bør fjerne alt tør græs og jord under skjoldet, på hjulene og undersiden. Den skal gerne lige en ny. Brug en fugtig klud til de store flader og en børste eller lign til at få græs og jord væk fra krogene. Jo bedre du er nu jo hurtigere kommer den på græs til foråret.
Garage/overdække til din robotplæneklipper
Mange sværger til en garage eller et overdække til plæneklipperen. Det er en god ide hvis den står i direkte sollys hele dagen. Det kan overophede batteriet og dermed gøre levetiden på det kortere. Samtidig vil maskinen se pæn ud i længere tid da sollyset ikke vil blege plasticen på skjoldet.
Regn – ja den bliver altså ikke tør af at stå inde og et overdækken ikke gøre at din maskinen tror at det er tørvejr og kører ud blot for at finde ud af at det er regnvejr og så kører tilbage og vente igen. Alt efter hvor smart maskinen er kan de kører rundt mange gange før det igen bliver solskin.
Vi anbefaler at du snakker med producenten og hører om nødvendigheden. Langt de fleste er lavet af UV bestandigt plast og dermed kan de sagtens klare sig uden.
Sådan sætter du den perfekte kant tråd til din plæneklipper
Som sagt er det ret nemt at gøre. Du starter fra lade stationen, som du placerer der, hvor det giver mest mening i forhold til din haves layout og adgang til strøm. Herefter lægger du kantråden hele vejen rundt om din plæne. Alle robotplæneklippere kommer gode vejledninger til at gøre dette.
Start med at klippe græsset helt ned. gerne ned til 2-3 cm, så du kan få tråden så tæt på jorden som muligt.
Du bruger de medfølgende pløkke og en tommelstok så du holder afstanden ens hele vejen rundt ud til kanten af din plæne. Er du en af de heldige der har kantfliser hele vejen rundt, så kan du med fordel trække halvdelen af flisen fra den optimale afstand, for at sikre at der klippes helt ud til kanten. Det betyder at du slipper for at bruge en kant klipper eller kører med din gamle benzin klipper hver 14 dage for at holde kanterne nede.
Når du er færdig med at lægge kant tråden tester du maskinen og ser om den kan følge den hele vejen rundt (Dette er altid beskrevet i vejledningen).
Vær opmærksom på at jo mere præcis du er jo bedre resultat får du.
Er der steder hvor den ikke kommer til kant så ryk på tråden. Ja det er irriterende at starte igen, men efter 1 år er tråden dækket af jord og så kommer man ikke videre uden at starte helt forfra.
Sikkerhed ved robotplæneklippere
Hvordan er det med robotplæneklippere og pindsvin?
Mange kalder dem for pindsvine dræber eller pindsvine fræsere. Sagen er bare at hvis du klipper græs om dagen, som du ville gøre normalt så vil du yderst sjældent finde at dette er et problem. Hvis du derimod vælger at klippe græs om natten så kan det naturligvis ske at et pindsvin ryger under plæneklipperenn.
Vi anbefaler af flere årsager at du klipper om dagen. Der er ikke fugt i græsset og du vil få en flottere plæne fordi græsset ikke klumper sammen. Klip i tørvejr af samme årsag som før. Din plæne bliver flottere og så er det generelt nemmere at holde øje med plæneklipperen når den fræser rundt.
Derudover et natklipning, til trods for at de fleste er yderst støjsvage ikke optimalt netop fordi larm ikke undgås 100%.
Hvis du følger disse simple råd skal du ikke være nervøs for at havens smådyr kommer til skade.
Hunde og katte – Hvordan går det med en robotplæneklipper
Langt de fleste hunde og katte går væk når den kommer hen i mod dem og derfor er det ikke et problem. Hvis du har en hund eller kat der mener at plænen er deres så skal du være opmærksom på at halen kan komme til skade hvis den kører henover. Vi har dog ikke oplevet nogle historier om dette og hvis du følger de mest almindelige råd så sker der ingen ting.
Hvis du sætter den til at klippe græs mens du er på arbejde og hund eller kat er inde ja så er det ikke et problem. Er katten ude om dagen så kan du vælge at gøre det når du er hjemme og kan holde øje. Som sagt så har vi ikke oplevet dette skulle være et problem.
Børn og baby
Som med alt andet i hjemmet skal du fortælle dine børn og det ikke er legetøj. Omvendt så har alle maskinerne en sikkerhed, der gør at hvis de løftes eller vendes så stopper knivene med det samme. ligesom med husdyrene har vi ikke hørt om folk, der har set det som et problem og ej heller hørt om nogle der er kommet til skade.
Ofte stillede spørgsmål om Robotplæneklippere
Hvilket kabel til robotplæneklipper?
Kablerne der bruges til en robotplæneklipper afhænger af producenten. Du kan altså ikke bare købe et hvilket som helst kabel. Det kommer an på modstand og den spænding maskinen forventer. Køb altid producentens egne varer.
Robotplæneklipper hvordan virker den?
En Robotplænen klipper fungerer ved at den som oftest navigerer efter et kabel. Det fortæller om den er inden for klipperområdet. Herefter kører de fleste modeller efter hvad der ligner et ligegyldigt mønster, men i virkeligheden sikre maskinen at den komme rover samme område flere gange og derved sikrer at din plæne er pæn hele tiden
Hvordan styres en robotplæneklipper?
Som oftest styre den sig selv, men mange modeller kommer med apps til smartphones eller også kommer de med en fjernebetjening. 99% af tiden klarer de sig selv uden din indblanding. Sommetider hænger de fast på et æble i plænen eller noget legetøj, en gren eller lign. Så mp du ud og hjælpe.
Der findes modeller der navigerer efter GPS. Det er typisk store professionelle modeller. Langt de fleste have modeller benytter sig af kant tråd med en lav spænding. Enkelte har følere der kan se forskel på græs og andre overflader.
Hvem installere robotplæneklipper?
Det er super nemt at installere selv, men ønsker du at andre gør det så kan du finde nogle på nettet. Typisk koster det en pris pr. meter, men så er kablet også langt ned i jorden fra starten og dermed kan du bruge rive eller mos fjerner uden at få revet tråden op.
Robotplæneklipper hvor ofte skal den køre?
VI anbefaler at den kører tæt på hver dag. Alt efter mopdel og haves udformning så får du den pæneste plæne ved at lade den kører hver dag. Hvcis du bruger haven meget i f.eks. weekenden og synes den er irriterende at have kørende, så kan du holde pause der.
Hvor køber jeg robotplæneklipper?
De fås i langt de fleste store supermarkeder og byggemarkeder. Vi anbefaler at du laver din research ordenligt og køber den model der passer til dine behov. Det der er sparet i supermarkedet kan hurtigt koste på tilkøb fordi modellerne ofte er de mindste.
Brug nettet til at lave research og eventuelt køb hos nogle der er specialister
Robotplæneklipper hvor stor?
Du skal ALTID måle din plænes areal. Der findes apps til både iPhone og Android, der via kammeraet nemt kan give dig et ca. tal på dette hvis ikke du har målene i forvejen. Ofte bliver du overrasket over hvor lidt græs der egentlig er.
Måler din plæne f.eks. 375 m2 så anbefaler vi en robotplæneklipper til ca. 500m2. Den skal ikke være for stor, men den må slet ikke være underdimensioneret, da du vil opleve at din plæne altid ser uklippet ud. Måler den f.eks. 500m2 vil vi anbefale en der er beregnet til 600-700m2 for at få det bedste resultat.
Hvorfor robotplæneklipper?
Der er flere årsager til at vælge en robotplæneklipper
- De koster ikke ret meget i strøm.
- De klipper meget pænere og oftere end du selv gør
- Du får en plæne der gødes året rundt
- Du får mere tid til andre ting
- Du er glad når du sidder på terassen med en kold og ser hvor flot og tæt din plæne er
Hvad koster en robotplæneklipper i strøm?
I følge en beregning på Bolius, så koster det maksimalt 125 kr om året i strøm med et græsareal på ca. 600m2
tilsvarende koster en motorplæneklipper i samme undersøgelse ca 550 kr. i benzin og motorolie.
Robotplæneklipper hvornår?
Vi anbefaler at du starter med at klippe i april måned eller når temperaturen fast er over 8 grader. Igen slutter du når den falder til 7 grader eller under.
Kan robotplæneklipper køre over fliser?
Ja det kan de fleste. Hvis du vælger en robotplæneklipper med zoner, så kan du lægge en tråd på eller under fliserne og lede den hen til en zone i forhaven.
Kan robotplæneklipper tåle regn?
Ja det kan de alle sammen. Hvis du synes det er synd kan du købe en garage til dem, men de kan godt tåle det
Kan robotplæneklipper tåle frost?
Nej. Batteriet har ikke godt af frost og du skal tage den ind og klargøre den som beskrevet under vedligehold. Normalt november måned eller inden frosten kommer
Kan robotplæneklipper betale sig?
Det kommer helt an på hvilke kriterier du ser på. Hvis du køber en robotplæneklipper og måler den direkte op i mod driften på en alm. benzin græsslåmaskine, så nej.
Drift omkostningerne er lidt højere på robotten set over en periode på 9 år. Her vil batteriet blandt andet skulle skiftes.
Men hvis du kigger på at du får mere tid, en flottere og mere tæt græsplæne så er svaret ja.
Kan en robotplæneklipper køre på skråning?
Ja langt de fleste modeller klarer 25-35 grader.
Skal en robotplæneklipper køre hver dag?
Nej den skal ikke men det må gerne. Jo mere den kører jo mere jævn er din plæne og jo mere kan du gøde og give græsset de bedste vækstbetingelser.
Referencer
Bolius.dkRoboteksperten.dk
Denne artikel er skrevet med inspiration fra havesektionen.dk
Mikkel har sin erfaring fra sin families firma, hvor han fra barns ben er opvokset med at træffe beslutninger på egne og kunders vegne. Mikkel er autodidact og meget ferm med alt inden for træ og metal.
Mikkel elsker arkitektur, og alt skal være 100% præcist og passe sammen. Det handler om fremtoning og evnen til at skabe en god sammenhæng i enten byggeri eller anlæg.
Mikkel udtaler sig på bolex.dk om
– Arkitektur
– Anlægsprojekter
– Almen byggeteknik
– Isolering
– Bygningsreglement