Sidst opdateret 22. maj 2021
Byggefeberen er over os, og vi laver om i vores hjem som aldrig før. Mange af de mest populære programmer i TV handler om vores hjem, om at bygge nye hjem og ikke mindst om, hvordan får et moderne og energivenligt hjem.
Og en af måderne at imødekommende krav og trends om et energivenligt hjem er ved at kigge godt og grundigt på dit hus’ vinduer. Der kan nemlig være et stort varmetab ved gamle vinduer, ligesom sikkerheden hele tiden forbedres betydeligt.
Men hvad skal du gå efter? Hvad koster det at få skiftet vinduer og måske døre? Hvilke regler skal du være opmærksom på? Og hvilke energimærker findes der overhovedet?
Det kan være lidt af en jungle, så læs med her, hvis du overvejer at skifte til nye vinduer, men ikke ved, hvor du skal starte.
Hvad koster nye vinduer?
Det er svært at give et entydigt svar på spørgsmålet om, hvad nye vinduer kommer til at koste. Det kommer an på, hvilken type du vil have og selvfølgelig hvor mange. Men et sted mellem 50.000 og 200.000 for hele huset er ikke helt ved siden af, stadig med forbehold for, hvad du ønsker og hvilke tilbud du kan indhente.
Nye forsatsvinduer koster omkring 3.000 kroner per styk og nye energivinduer koster omkring 8.000 kroner per styk. Og med arbejdskraft oveni kan du selv begynde at regne på, at det ikke er billigt. Til gengæld er der en masse fordele ved at skifte vinduer:
- Dit hus bliver mere attraktivt i en eventuel sagssituation
- Indeklimaet bliver bedre
- Du sparer på energiforbruget
- Du undgår kondens, som kan skabe råd
- Du undgår træk, kuldestråling og kuldenedfald
Udskiftning af vinduer – hvordan?
At skifte vinduer er en omfattende opgave, og hvis du ikke har meget forstand på det, bør du nok overlade det til en professionel. Ikke fordi du ikke selv kan klare det, men så er du sikker på, at det er gjort efter forskrifterne.
Der kan selvfølgelig være en pointe i det, hvis du finder nye vinduer på tilbud, og vil spare arbejdskraften. Men om ikke andet er det en god idé at få råd fra en professionel inden du går i gang.
Vinduer til nybyggeri
Hvilke vinduer skal du vælge, hvis du bygger nyt? Det er altid en god tommelfingerregel af gå efter de vinduer, som sparer mest på varmetabet.
I branchen er der noget, der hedder G-værdi. Det dækker over rudens evne til at lade så meget sol som muligt trænge igennem og ind i huset. Med andre ord er det et udtryk for, hvor meget gratis solvarme, du får ind i huset. Gå efter en høj g-værdi.
Du kan også kigge efter vinduer med såkaldte GS-godkende ruder. Det betyder, at producenten giver 5 eller 10 års sikring mod punkterede ruder. Her er det dog vigtigt, at er monteret korrekt, hvis det skal gælde – så tal med en professionel, hvis du selv monterer.
Sidst men ikke mindst kan du kigge efter DVV-mærket, som er en dansk kontrolenhed, der er din sikring for, at vinduerne lever op til de gængse normer og regler i branchen.
Skal du være opmærksom på bygningsreglementer?
Når du begynder at lave ændringer på dit hus, er det en rigtig god idé at tale med din forsikring først. Du kan få en forsikring, som dækker dig i tilfælde af, at der skulle komme skader i forbindelse med bygningsarbejder.
Ellers er der faktisk ikke de store krav til rudernes beskaffenhed, men for din egen skyld er det en god idé at følge de råd, vi har fremført i artiklen her. Siden 2015 har det dog været et krav, at alle nye vinduer er energimærket med B som min.
Energimærker og tilskud til nye vinduer
Energimærkning af vinduer følger ligesom mange andre ting i Danmark alfabetet – i vinduernes tilfælde går mærkerne fra A-F, hvor energiruder har mærket A, B eller C. Du kan få tilskud til nye vinduer, hvis de er energimærket A eller B. Du skal dokumentere antallet af kvadratmeter ruder samt deres pris, når du søger støtte.
Hvis du er usikker på, hvilke vinduer du bør vælge til netop dit hus, eller du er i tvivl om, hvor meget du egentlig kommer til at skulle bruge på at skifte vinduer, er det altid en god idé at søge råd hos de professionelle. Her kan du med fordel indhente tre tilbud hos tre udbydere og på den måde danne dig en idé om priser og hvad der passer bedst til dit hjem og pengepung.
Hvilken type vinduer passer til mit hus?
Normalt, vil det bedste være at benytte sig af de samme slags vinduer som var i huset før, af rent arkitektonisk og proportionsmæssigt grunde.
En god idé er at finde arkitekt tegningerne af huset frem, for at finde ud af hvilken type vindue som passer til dit hus, ellers kontakt en arkitekt som kan give dig rådgivning på området.
Ifølge bygningsreglementet er der klare regler for hvordan vinduer skal udføres og placeres, så solen ikke medfører overophedning i rummene og derved undgår direkte solstråling.
Renovering af gamle vinduer
Det kan være svært at vælge mellem nye vinduer og istandsætte sine gamle vinduer. Normalt kan du nøjes med at behandle træværket, skifte tætningslisten, udskifte det gamle et-lags glas eller termorude og så endelig få det tætnet, så det kan lukkes ordentligt igen.
Er du i tvivl om du skal udskifte dine vinduer, så kan du få en byggesagkyndig til at vurdere deres holdbarhed. Det kan nemlig være dyrt at købe nye vinduer og hvis du kan nøjes med en renovering af det gamle for at få en miljøvenlig løsning, så kan det klart anbefales.
Bemærk at nogle vinduer kan være en bærende del for ydervægs konstruktionen, hvor det så vil være dyre at udskifte.
Bolex formidling skriver om mange forskellige emner, men typisk dem der ikke kræver teknisk indsigt. Det kan være om haven, græsplænen eller hvordan du bedst vasker taget på garagen eller ordner tagrender.
Gode råd og masser nyttig viden kommer fra bolex.dk’s formidling