Sidst opdateret 22. maj 2021
LED pærer er på grund af deres lave energiforbrug blevet yderst populære, og de findes i dag i de fleste private hjem og virksomheder. Men hvordan adskiller LED pærer sig fra de traditionelle glødepærer og halogenpærer, og hvilken LED pærer bør du vælge, når du er på udkig? Læs med i denne guide og bliv klogere på LED lys.
Hvad er en LED pære?
LED er en forkortelse for Light Emitting Diode. En LED pære består altså af en elektrisk diode, der producerer lys ved hjælp af strøm. Ønsker man LED spots, der minder om halogenspots, men som er billigere i drift, er LED GU10 en populær løsning. LED lys fås i dag med lysdæmper, og kan derfor stort set det samme, som de traditionelle glødepærer og halogenspots kan. LED pærer med E14 sokler er til små fatninger og E27 er til store.
Oplev mærkbare energibesparelser med LED lys
LED pærer koster en smule mere end de traditionelle glødepærer, men det bør man ikke lade sig skræmme af, da det sagtens kan svare sig i længden at vælge de energivenlige LED pærer. De bliver nemlig ikke varme, når de er i brug, hvilket betyder, at der ikke går energi til spilde. Med en traditionel glødepære kan helt op til 90% af energien blive omdannet til overskudsvarme, hvormed det kun er 10%, der faktisk omdannes til lys. Det koster naturligvis mere energi og mange flere penge i drift.
Udover at det giver store energibesparelser, at LED lyset ikke bliver varmt, så har det også andre fordele. Det gør den nemlig til en mere sikker lyskilde, og derfor kan den med fordel placeres på børneværelser, tæt på vægge eller lofter, eller som LED strips på møbler, bag TV-ophæng mm.
LED pærer klassificeres nogle gange som energiklasse A+ eller A++, fordi de er mere energivenlige end den almindelige A-pære, og de bruger helt op til en tiendedel mindre strøm end glødepærer.
Længere levetid
LED pærer har en længere levetid end de traditionelle glødepærer og halogenpærer. Det skyldes blandt andet, at det slider mindre på lampen, at den ikke bliver varm, når den er i brug. De LED pærer, der har den korteste levetid, kan brænde i omkring 15.000 timer. Dem, der har den længste levetid kan brænde i 25.000-50.000 timer, hvilket vil svare til 25-50 år, hvis man har et almindeligt elforbrug. Selv de LED lys, der har den korteste levetid, holder stadig meget længere end den traditionelle glødepære, hvis levetid er på omkring 1.000 timer.
Netop fordi LED lys har så lang en levetid, er der i dag nogle lamper, der af designmæssige årsager kan fås med indbyggede LED pærer, hvilket betyder, at lampen kun kan bruges så længe pæren virker. Dette havde ikke fungeret med en glødepære, da lampen i så fald skulle kasseres for tidligt. Endnu en fordel ved LED lysets lange levetid er, at man kan bruge LED lys dér, hvor pæren er svært tilgængelig og svær at skifte, da de som regel kan sidde i mange år.
Effektivitet og farvegengivelse
Når man taler om en pæres effektivitet, angives den i lumen pr. watt. For at få en bedre idé om, hvor effektive LED lys er i forhold til traditionelle glødepærer og halogenspots, kan man sammenligne glødepærens 10-12 lumen pr. watt med LED pærens hele 80-100 lumen pr. watt.
En halogenpære på 230 volt har, ligesom glødepæren, en effektivitet på 10-12 lumen pr. watt og en halogenpære med færre volt har en effektivitet på 15-24 lumen pr. watt.
Tallene taler for sig selv, og det er svært for de traditionelle pærer at måle sig med LED lys, når det kommer til effektivitet.
Når det kommer til farvegengivelse, som måles på CRI (colour rendering index) skalaen, som går fra 0 til 100, så scorer glødepærer og halogenpærer 99 — kun 1 tal lavere end dagslys. LED lys ligger her på omkring 80-90. I dag er det dog muligt at få LED lys med et varmt eller gulligt skær, som får det til at minde mere om de traditionelle glødepærer. Når man taler om watt, så kan en LED pære på 8 watt sagtens gøre det ud for en glødepære på 60 watt eller en halogenpære på 35 watt.
Har du ikke selv tilstrækkelig stor viden på området, er det vigtigt at få hjælp af en professionel. Du kan med fordel vælge at indhente 3 tilbud helt gratis, så du kan være sikker på at tage det rigtige valg.
Bolex formidling skriver om mange forskellige emner, men typisk dem der ikke kræver teknisk indsigt. Det kan være om haven, græsplænen eller hvordan du bedst vasker taget på garagen eller ordner tagrender.
Gode råd og masser nyttig viden kommer fra bolex.dk’s formidling