Sidst opdateret 22. maj 2021
Vælg den rigtige hæk til haven eller grunden. Der er flere forskellige muligheder alt efter om det blæser meget, om du vil have stedsegrønne buske året rundt eller om dy vil have en kraftig vækst der giver læ.I haven har man både brug for noget smukt at kigge på og for et afgrænset område som skærmer for nysgerrige blikke fra forbipasserende. Det er et must med privatliv og følelsen af at kunne være ugeneret i sin have. Men det rigtige valg af hæk kan du dyrke levende organiske mure og vægge som også giver læ. Der findes mange former for hække og variationer mellem bløde blomstrende typer eller firkantede og faste, som bruges til at hegne med.
En hæk skal beskæres rigtig og klippes så den fremstår vedligeholdt. Det bedste resultat opnår du ved at klippe, så planterne bliver lige høje og lige brede. Smag, behag og hvilken stilart du ønsker i din have er selvfølgelig meget individuelt.
Du kan lade din hæk gro og være fritvoksende, hvis pladsen er til det. Det er mere pladskrævende med en hæk som får lov til at vokse frit. Udtrykket er anderledes med den mere frie form og passer fint til beplantning som er mindre stringent. En fritvoksende hæk er tidsbesparende og du skal ikke bruge så meget tid som på en klippet hæk.
Den enkle hækform har gode egenskaber og udmærker sig med en flot tæthed. Hvis du vil opnå en tæt hæk er det en fordel at benytte planter fra samme klon. Noget af det mange haveejere sætter pris på er farven, som er et smukt skue med dens ensartede nuancer. Den traditionelle hæk ses oftest i samme nuance. Er du mere eksperimenterende kan f.eks. bøgens planter blandes i de grønne og røde sorter. Det giver et flot farvespil.
Med hækplanter har du mulighed for at skabe geometri – at klippe i forskellige arkitektoniske former med f.eks. buksbom. Du kan også lave planteskulpturer i andre hæktyper og afslutte klipningen på en anderledes og spændende måde. Klipning med specielle effekter er lettest med en almindelig håndklipper. Prøv at frembringe former, faconer og detaljer. Det er mere tidskrævende, men ser rigtig flot ud og giver haven et helt personligt præg.
Det rigtige valg af hæk til din have er vigtigt. Det har indflydelse på hvordan din have kommer til at se ud i mange år fremover. Hækken er en væsentlig del af indtrykket og er en af de grundlæggende planter i indretningen. Læs mere i artiklen om hvilken type hæk du skal vælge og få information om forskellige former for hæktyper. Husk at jordforbedring til hækken er super vigtigt for god trivsel.
HVAD ER DEN BEDSTE HÆK TIL VILLAKVARTERET
Har du hus i et villakvarter og gør dig overvejelser om at købe og plante en hæk? Du skal tænke over, hvilke krav du stiller til din hæk. Er du interesseret i en stedsegrøn eller skal den være løvfældende? Hvor meget tid vil du bruge på den? Du har måske fuldtidsarbejde og børn? Hvor pladskrævende må den være? En uklippet hæk er som nævnt tidsbesparende, idet den kun behøver en let beskæring. Den fylder derimod meget i villahaven med overhængende grene der bærer blomster eller bær. Det er ikke så hensigtsmæssigt i et naboskel, men kan være et dekorativt syn ud mod vejen.
Bøg er en suveræn hækplante og kan anbefales for sine gode egenskaber. Vil du være ugeneret i din have – også om vinteren – skal du vælge at plante en bøgehæk. Den visner om efteråret, men taber ikke sit løv. Hækken er gylden i hele vinterhalvåret og er tæt hele året rundt. Det er dejligt med gyldne farver på en kold vinterdag.
En anden traditionel hæk som er anvendelig i villakvarteret er liguster. Den var højeste mode i 70ernes parcelhuskvarterer og er stadig aktuel. Inden for ligusterverdenen finder du sorter som er stedsegrønne. Som hækplante er den yderst smidig og rigtig tæt. Den trives i alle jordbundsforhold. De stedsegrønne hække tilfører din have karakter på en stilfuld og klassisk måde.
Buksbom og taks hører også under de stedsegrønne sorter. De kræver mere tålmodighed af dig som haveejer, idet begge sorter vokser meget langsomt. Både taks og buksbom er værd at vente på. Giver dig smukke resultater og er nemme at beskære. Desuden kan du have glæde af begge typer hæk, da de lever længe.
Skal din hæk være uigennemtrængelig er det sorter som tjørn og mirabel. De har begge torne, som er yderst ubehagelige at trænge igennem.
Et bud på en hæk til din villahave, som ikke vil kræve så meget tid af f.eks. den travle børnefamile, er Spiræa. Den trives fantastisk som fritvoksende hæk, fylder meget og skal have et minimum af pleje. Spiræaen har smukke hvide blomster som dufter. Du kan kombinere med bladplanter i haven. Det ser fantastisk ud til det hvide flor fra hækken.
HVAD ER DEN BEDSTE HÆK TIL INDKØRSLEN
I indkørslen er det velvalgt at lukke lidt af for udsyn til vejen. Samtidig er det bonus hvis du kan tiltrække fugleliv i hækken. Hvis du blot vil afskærme til din vej, er en bøgehæk en oplagt mulighed. Den kan nemt og hurtig vokse sig til en passende højde på f.eks. 180 centimeter. Som nævnt andet sted i artiklen kan bøgehækken klippes i højde og bredde efter ønske. Den er af natur en sund tæt plante og har sine fine brune blade om vinteren.
Vil du gerne tiltrække fugleliv så plant den romantiske hvidtjørn. Den er løvfældende med sine karakteristiske hvide blomster. Som en anden mulighed for at få fuglene til at komme på besøg skal nævnes Sargentæble. Med dens små røde ”æbleagtige” frugter (store dekorative bær) er den et hit.
Sargentæble bærer fine blomster og får glødende smukke høstfarver i en skærmagtig form. Den frøformeres i næringsrig jord som skal være normal eller leret.
HVILKEN HÆK GIVER MEST LÆ
Skab læ i haven og forlæng udesæsonen. Nyd det tidlige forår eller en lun efterårsdag med læplanter. Skal du lave et organisk læhegn i haven er det bedst at vælge en beplantning som kan blive omkring 180 til 200 cm høj. Bøgehækken har disse egenskaber og skærmer effektivt af for kølig vind. Den er et vidunderligt grønt alternativ til et hegn fra det lokale byggemarked.
Planter du en tæt hæk som buksbom opnås moderat læ lokaliseret omkring selve hækken. Ved at vælge en uklippet hæk opnår du en større effekt. Blandt de uklippede hække er der mange muligheder at vælge imellem. Hvad med en rosenhæk som dufter og pryder? Vil du opnå et helt tæt og uigennemtrængeligt resultat er berberis måske noget for dig? Berberis består af mange tætte grene, kan vokse i alle former for jord og er hårdfør over for vinden.
HVILKEN HÆK ER NEMMEST AT HOLDE
Den uklippede hæk kræver et minimum af klipning og har nøjagtig samme funktion som den klippede hæk. Den er dog ikke vedligeholdelsesfri, da du efter nogle år skal foretage en udtynding af de ældre grene. På den måde forbliver din hæk frodig og ung. Hækken skal ikke klippes ned i højden. Derfor skal du vælge ud blandt et sortiment af planter, der får den højde du ønsker. Med tidsbesparende vedligehold undgår du at hækken bliver for gammel med risiko for at vælte. En hæk som ikke vedligeholdes vil efter en periode på 10 – 15 år ikke blomstre længere.
Spiræa er et bud på en hæk som er nem at holde. Den er meget nøjsom og tåler at gro under alle forhold.
LIGUSTAHÆK
Liguster tilhører olivenfamilien og er mest almindelig som hæk. Lader du den vokse frit bliver det en meget tæt forgrenet busk, som har blade på helt frem til foråret. Bladene på en ligusterhæk har et ellipseformet udseende og er i en vis udstrækning stedsegrønne. Den har også blomster der dufter sødt i cremehvidt fordelt i tætte toppe. Der ses frugter som sorte bær. De er meget dekorative og kan bruges til dekorationer. Liguster er prydet med bærrene om vinteren. Du skal lige være opmærksom på at disse frugter er let giftige
Liguster er taknemmelig og nøjsom. Den trives i alle jordbundsforhold og kræver ingen speciel jord for at kunne vokse. Andre gode egenskaber er det hårdføre element. Du kan tilpasse din ligusterhæk til byklima med saltfattig jord. Anvendelsesmulighederne er rige. Brug den som bunddække under havens store træer eller som en busket beplantning i bedene.
Du kan nemt formere liguster ved at lave stiklinger. Glæd naboen, venner og familie med gratis stiklinger fra dine planter. Det er personligt, genbrug og økonomisk. Du minimerer dine udgifter til planteskolen.
Den almindelige liguster findes i flere beslægtede arter. Lige fra den buttede løvfældende type der kan vokse sig op til 2 meter i både højden og bredden til en storbladet stedsegrøn art. Visse arter er dekorative og fine som buketter. Vælg at sammensætte grene fra sorten der benævnes Listrum Dafo.
Pluk en buket ind fra haven og sæt i din yndlingsvase.
SPIREAHÆK
Spiræasorten bruges ofte til uklippede hække. Den består af en omfangsrig planteslægt og varierer fra helt lave buske til løvfældende buske på op til to meter. De fleste af sortens variationer har smukke hvide blomster i en rund skærmform eller som toppe. Der findes enkelte typer som får rosa og røde blomster. Den er en yderst populær som hæk og findes i de fleste haver.
Visse af arterne trives i skyggen. Ønskes blomsterrigdom bliver resultatet bedst i fuld sol. Spiræaen er nem at flytte og omplante. Du kan klippe den ned til ca. 25 centimeter, grave den op og plante et nyt sted i haven med sol.
BØGEHÆK
Bøg som tilhører bøgefamilien findes ikke alene i form af flotte fritstående træer, men anvendes til den meget populære bøgehæk. Bøgen er Danmarks nationaltræ og endda besunget i vores nationalsang. Den er elsket for sit lysegrønne løv om foråret med nyudsprungne silkebløde blade. Beundret om efteråret med sine glødende rødbrune farver. Om vinteren bevarer bøgehækken en brunlig bladpragt og bliver aldrig nøgen og kedelig at se på.
Det flotteste resultat får du ved at klippe hækken to gange om året, så bliver den regelmæssig og står præcist i haven. Foretag ikke en hårdhændet tilbageskæring af grene. Et godt råd er at skære maksimalt 1/3 af længden på grenene. Undgå desuden at fylde ny jord omkring rødderne. Det er misforstået godhed, da hækplanterne ikke tåler de store forandringer i jordbundsforholdene. Det gælder især de lidt ældre planter.
Beslutter du dig for at plante en bøgehæk er det optimalt med en muldrig og kalkrig jord. Du kan med fordel sætte dine hækplanter i skygge eller halvskygge. Vær opmærksom på at der i visse tilfælde kan opstå problemer med angreb af bladlus og svampe.
Bøgehækken finder du ikke blot i den traditionelle klassiske grønne udgave. Du kan skabe en smuk variation ved at bruge rødbøg. Den er mindre anvendt som hækplante, men er usædvanlig og et overraskende indslag i beplantningen.
Hr. Pedersen er en Gør Det Selv ekspert inden for hus renovering. Igennem de sidste 15 år er det blevet til ikke mindre end 3 huse der er sat i stand fra kælder til kvist.
Det betyder at Lars har en viden om istandsættelse som kun de færreste har. Arbejdet med husene har udover de lange aftener og timer med støv i håret givet en forståelse for hvad der kan betale sig at lave selv og hvad man skal betale sig fra.
Her er det som Pedersen er Gør Det selv ekspert i
– Isolering
– Gulv, vægge og lofter
– Køkken og badeværelse
– Støbning
– Tagrender og tag
Her på Bolex.dk skriver Hr. Pedersen artikler om alt inden for byggeri og renovering af ejendomme. Ofte konsulteres håndværkere og andre specialister til indholdet af en artikel.