Sidst opdateret 22. maj 2021
Der kan vist ikke herske megen tvivl om, at det regner utrolig meget i Danmark. Men hvad kan al det regnvand egentligt bruges til? Nedenfor kan du læse meget mere om, hvordan du kan undgå oversvømmelse af kloakkerne i dit nærområde gennem adskillelse af regnvand med en faskine. Du kan ligeledes læse om, hvordan du kan spare penge på din vandregning ved f.eks. at etablere et regnvandsanlæg.
[PFV query=”Faskine” feed=”https://www.partner-ads.com/dk/feed_udlaes2.php?partnerid=17750&bannerid=51433&feedid=818″ template=”template6.tpl” sorting=”productsname” newlineafter=”2″ limit=”300″ ]
Tilbehør til Faskiner
Fibertex dugen er en vigtig del af at bygge din egen faskine. Den skal sørge for at der ikke kommer jord og snavs ind i selve faskinen, mens den sørger for at den opfanger vandet. Jo bedre dug der bruges jo længere holdbarhed har din faskine.
[PFV query=”fiberdug” feed=”https://www.partner-ads.com/dk/feed_udlaes2.php?partnerid=17750&bannerid=51433&feedid=818″ template=”template6.tpl” sorting=”productsname” newlineafter=”2″ limit=”300″ ]
Sådan virker en faskine – Video
I denne video, der er produceret af katzenmark for en række kommuner, kan du se hvordan en faskine virker. Vi anbefaler at du kontakter en kloakmester eller din lokale kommune inden du går i gang.
Hvad er en regnvandsfaskine?
Når man taler om en regnvandsfaskine, drejer det sig om en form for kasse, som er gravet ned i jorden. Denne er i mange tilfælde fyldt op med sten eller et lignende materiale.
Hele fidusen herved er, at denne kasse/dette hulrum kan opsamle det overskydende regnvand, som f.eks. ligger sig på græsset eller på terrassen på din grund. Dette fungerer derfor som et slags midlertidigt depotrum for regnvandet.
Fordelen ved en sådan regnvandsfaskine er, at den ”tager trykket af” kloakken en smule. Med de mængder regnvand, vi har en tendens til at få her i Danmark, kan kloakker let bliver oversvømmede. Dette kan give problemer i nærområdet. Flere kommuner stiller derfor i dag krav om, at man ved nybyggerier nedgraver faskiner til at opsamle regnvand allerede fra starten.
Hvad er et regnvandsanlæg?
Udover, at det kan være et krav ved nybyg, at du etablerer en regnvandsfaskine i haven, så kan det faktisk have sine fordele at opsamle regnvand.
Flere og flere vælger at indlægge et regnvandsanlæg i haven. Der findes flere forskellige størrelser af regnvandstanke. F.eks. kan du få en tank på to, fire eller seks kubikmeter.
Tanken fungerer på samme måde som faskinen – den opsamler således regnvand. Dette regnvand kan du genbruge til hverdagens gøremål i huset. Dette tæller blandt andet vask af tøj, toiletskyl samt vanding af blomster og haven generelt.
Alt efter hvilken størrelse tank, du vælger, kan du spare en del penge på din vandregning ved at genbruge regnvand de steder, hvor det giver mening. Samtidig er det en bæredygtig tanke, der ligeledes er godt for miljøet, idet du udnytter de ressourcer, som naturen allerede har givet os.
Hvorfor adskillelse af regnvand?
Grundet det store tryk, der på grund af det danske klima, er på kloakkerne rundt om i landet, stilles der flere steder krav til, at man sørger for adskillelse af regnvand og spildevand.
En sådan adskillelse af regnvand er en fordel, når man ikke ønsker, at kloakkerne skal blive overfyldte, hvilket kan resultere i oversvømmelser og lugtgener.
Adskillelse af regnvand og spildevand fungerer på den måde, at man indlægger to kloaksystemer, således at det ene opfanger regnvand og det andet spildevand.
Da det er en rigtig god idé med to kloaksystemer, bliver dette som hovedregel etableret allerede fra starten af ved nybyggerier den dag i dag.
Hvornår skal jeg tænke på adskillelse af regnvand?
Som nævnt lige ovenfor, så bliver der typisk etableret to kloaksystemer den dag i dag, når det drejer sig om nybyggeri. Dette skyldes blandt andet, at flere og flere kommuner giver boligejere påbud om netop en adskillelse af regnvand og spildevand.
Hvis du således har fået påbud herom fra kommunen, så er du nødt til at kontakte en kloakmester, som kan hjælpe dig, såfremt du ikke selv har den fornødne viden på området.
Hvis du dog skal i gang med et større renoveringsprojekt af boligen, så kan det også være relevant lige at tjekke, om din kommune fremtidsplanlægger et krav til boligejere om adskillelse af regnvand. I den forbindelse kan du med fordel få etableret to kloaksystemer allerede ved dit renoveringsprojekt. På den måde sparer du både tid og penge.
Hvad kan jeg selv gøre?
Om du skal have etableret en faskine eller et regnvandsanlæg, eller om du skal have etableret to kloaksystemer til adskillelse af regnvand, så får du formentligt brug for professionel hjælp.
En faskine kan du faktisk godt lave selv, men har du ikke den fornødne ekspertise og know-how på området, så er det altid anbefalet, at du forhører dig hos en fagprofessionel.
Skal du ligeledes have etableret et regnvandsanlæg og er i tvivl om tankens størrelse, så kan du også her forhøre dig hos en fagmand.
Hvis du derimod står i den situation, at du har fået påbud fra din kommune om to kloaksystemer, så skal du søge professionel hjælp til at få adskilt det nuværende kloaksystem til to.
Lige her på siden kan du indhente tre gratis tilbud på din regnvandsopgave. Så kan du efterfølgende vælge, hvilket tilbud, som du finder, der passer allerbedst til dig.
Referencer og fakta
https://www.bolius.dk/bliv-klogere-paa-hvad-en-faskine-er-19268
Mikkel har sin erfaring fra sin families firma, hvor han fra barns ben er opvokset med at træffe beslutninger på egne og kunders vegne. Mikkel er autodidact og meget ferm med alt inden for træ og metal.
Mikkel elsker arkitektur, og alt skal være 100% præcist og passe sammen. Det handler om fremtoning og evnen til at skabe en god sammenhæng i enten byggeri eller anlæg.
Mikkel udtaler sig på bolex.dk om
– Arkitektur
– Anlægsprojekter
– Almen byggeteknik
– Isolering
– Bygningsreglement