Vinduer – Alt du skal vide om vinduer

Sidst opdateret 22. maj 2021

Ordentlige vinduer af god kvalitet er alfa omega for et beboeligt hjem. Gamle vinduer, dårligt isolerede vinduer eller utætte vinduer giver anledning til at kulde trænger ind i hjemmet. Forhold man ikke har lyst til at bo under.

Herunder får du en stor guide til vinduer, og hvad du fx skal gøre for at vedligeholde dem, hvornår de skal udskiftes, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber nye vinduer.

Sådan vedligeholder du dine vinduer

Hvis du sørger for at vedligeholde dine vinduer jævnligt, så kan du have gavn af dem i mange, mange år. Ja de kan sågar holde helt op til 50 år. Det er især vigtigt, du vedligeholder dem, hvis du er indehaver af trævinduer.

Her skal du holde øje med, om der kommer revnedannelser i den udvendige overfladebehandling. Kommer der nemlig først revner i malingen, trænger fugt ind, og det medvirker til at træværket bliver nedbrudt.

Det kræver ikke meget arbejde fra din side af i forhold til at forlænge dine trævinduers levetid. Blot af du ca. en gang årligt går overfladen igennem og maler over de steder, hvor der er begyndt at slå revner. Bagefter anbefales det, at du også lige efterbehandler med en dækkende maling.

Udskift dine tætningslister og undgå træk

Oplever du, at det trækker fra dine vinduer? I så fald kan det også have noget at gøre med dine tætningslister. Det er nemlig meget normalt, at vinduer giver sig lidt med tiden, og det kan give sprækker. Disse sprækker kan du fylde ud ved at skifte til nye tætningslister, som dækker fuldstændigt. På den måde undgår du kulde og træk og skaber et meget behageligere indeklima.

Ved disse tegn skal du udskifte dine vinduer!

Selvom vinduer kan holde i mange år, især hvis de bliver vedligeholdt, så er der altid en udløbsdato.
Ved disse 3 tegn, kan det være, du skal til at overveje, om du skal have sat nye vinduer i:

  • Det trækker fra dine vinduer – hvis du ofte oplever, at det trækker ind med kulde, kan det fx skyldes utætte fuger eller årlig  isoleringsevne. I begge tilfælde kan det være en god ide at få sig nogle nye vinduer.
  • Der er kondens på ruden – hvis du oplever, at der løber dug ned på den indvendige side af ruden, kan det ligeledes skyldes, at vinduerne er dårligt isoleret, og der skal gerne nye til.
  • Din varmeregning er alt for stor – hvis varmeregningen lige pludselig begynder at blive højere end normalt, eller hvis du tænker, at regningen ikke giver mening i forhold til hjemmets energiforbrug, så kan dine vinduer godt være synderen bag. Dårligt isolerede vinduer, kan genere rigtig meget varmespild, hvilket er penge lige ud ad vinduer. Det kan derfor godt betale sig at investere i nye vinduer, som i længden kan spare dig for en masse penge.

Hvorfor skal jeg skifte vinduer?

Hvis du føler at din elregning er steget mere end normalt i år, kan det skyldes dine vinduer. Dine vinduer vil blive slidte med tiden og bliver utætte pga. træet i vinduet. Dårligt isolerede vinduer er noget som kan ses på varmeregningen og kan også mærkes i indeklimaet, da det bliver koldere.

Det kan godt være noget af en bedrift at skifte vinduer ud, men det skal kun gøres en gang hvert 10 år. Ikke nok med du får en billigere elregning så får du også et bedre indeklima. Ydermere kan din ejendomsværdi stige ved hjælp af nye vinduer i huset og så undgår du træk og kulde fra vinduer.

Det skal du være opmærksom på, når du køber nye vinduer

Der er mange ting, der skal tages stilling til, når du skal ud og købe nye vinduer. Hvilken type glas skal vinduerne have, hvilket materiale, skal de være i, og hvordan skal de se ud rent arkitektonisk.

Når det kommer til type af glas, så anbefales det at købe energivenlige ruder. Her kan der nemlig være mange penge at spare på varmeregningen. Du kan bl.a. vælge at købe lavenergi glas med ventilation, hvor du kan justere mængden af frisk luft, der kommer ind, og som har indstøbt energibelægning, der ikke kan ridses af. Et meget populært valg på markedet.

I forhold til materiale ligger valget i forhold til, hvad der har mest betydning for dig. Trævinduer vinder ofte på grund af deres udseende, hvorimod plastikvinduer vinder på deres holdbarhed. Det er altså op til dig at vurdere, hvad der vægter højest.

Typen af vinduer kan afhænge af mange ting. Der er både de arkitektoniske elementer, som der skal tages hensyn til og regler inden for bygningsreglementer, der skal følges i forhold til udførelse og placering.

Få hjælp og rådgivning til at købe og montere nye vinduer i

At købe nye vinduer er altså ikke bare ligetil. Og hvis du gerne vil have rådgivning og vejledning gennem processen eller hjælp til at montere vinduer, når de først er valgt, så er det en god ide at få fat i en professionel. Du kan med fordel indhente tre gratis tilbud på håndværkere, som kan påtage sig opgaven. Dermed kan du vælge det bedste tilbud blandt de tre og være garanteret en god pris.

Det kan være svært at vurdere om ens gamle vinduer er funktionsdygtige, så en god tommelfingerregel er at sætte en stearinlys foran dit vindue, og hvis det blafrer, er det på tide at udskifte vinduer, da du går glip af en billigere varmeregning.

I nogen situationer er en istandsættelse af vinduer i stedet for nye vinduer nok, men vi anbefaler at få en byggesagkyndig til at tjekke holdbarheden af dine vinduer, han kan også fortælle om det er på tide at få skiftet vinduerne i dit hus.

I nogen tilfælde er det nok at skifte tætningslisten, behandle træværket eller udskifte det gamle glas med nyt og sidst justere vinduet ind så det kan lukkes ordentligt. Det kan nemlig være dyrt at købe helt nye vinduer og hvis de gamle vinduer kan holde nogen år endnu, er der ingen grund til at bruge en formue på nye vinduer.

En vigtig ting er også at undersøge om dine fuger i vinduerne har fået svamp, da vinduer er meget udsat for regn og vind, er der større chance for at der kan komme svamp i fugerne.

Dug og kondens skaber råd og svamp

Det største problem med vinduer kan være råd og svamp, især når vi taler om trævinduer. Dug og kondens kan forårsage råd og svamp over længere perioder, måden det opstår på er når varm fugtig luft kommer i kontakt med kolde overflader. Grunden er, at kold luft ikke kan indeholde lige så meget vand, som varm luft og når den varme luft med meget fugt bliver kølet ned, afgiver den kolde luft noget af fugten.

Dug opstår på ruder fordi de har en kold overflade, desuden kan du se dug tydeligere på vinduer end du kan på vægge eller døre. Hvis der er mange mennesker samlet i et opvarmet rum, og der er koldt udenfor, dannes der kodens. Desuden ses dug oftest i morgen- og natte timerne, specielt i de kolde måneder.

De forskellige vinduer og hvordan du undgår dug

Vinduer med 1 lag glas

Hvis du er ejer af vinduer med 1 lag glas, er der stor chance for at der vil opstå dug på dine vinduer, da det enkelte lag glas bliver afkølet af den kolde luft udenfor. I nogen tilfælde hvis der er stor nok forskel i temperaturen, kan duggen løbe ned i bunden af vinduet, og sætte sig i træet og derved opstår der råd eller svamp. Problemet opstår i de kolde måneder hvor der kan være meget koldt udenfor og varmt indendørs. Du kan gøre noget ved problemet, ved at montere et forsatsvindue og sætte nogen tætningslister op. Jo mere tæt vinduet er, jo mindre dug kan der opstå.

Koblede vinduer og forsatsvinduer

Disse vinduer bliver brugt som en slags ekstra vindue, med disse slags vinduer kan der opstå dug mellem ruderne. Dug mellem ruderne kan opstå hvis tætningslisterne ikke er helt tæt, og gør der er mulighed for at varm fugtig luft kan trænge ind mellem glassene og kondensere på indersiden af det yderste lag glas.

Forsatsvinduer og koblede vinduer

På forsatsvinduer og koblede vinduer vil der både kunne opstå dug mellem ruderne og på den inderste rude. Dug mellem ruderne opstår, hvis tætningslisterne ikke slutter helt til, hvilket gør det muligt for varm, fugtig indeluft at trænge ind mellem glassene og kondensere på indersiden af det yderste lag glas.
Hvis du tit oplever dug med denne type vinduer, er det oftest pga. Mangel på ventilation, der er årsag og kan afhjælpes ved at forbedre ventilationen i dit hus.

Termovinduer

Har du dug på ydersiden af vinduet er det et godt tegn, det betyder at dine vinduer virker efter hensigten og er forsynet med energiruder. Har du derimod dug på indersiden af vinduet er det et tegn på høj luftfugtighed og den eneste løsning er at sørge for at lufte ud i boligen.
Derudover kan der opstå dug langs siderne, fordi de har nogen aluminiumslister langs kanterne som danner en kuldebro til det inderste lag glas, der derfor bliver koldere og skaber dug. Dette kan dog undgås ved at købe termovinduer med varm kant. Hvis der opstår dug mellem ruderne skal dit vindue udskiftes da det højst sandsynligt er punkteret.

Energiruder

De nye energiruder holder bedst på varmen. Når der siver mindre varme ud gennem ruderne, falder rudens udvendige temperatur automatisk. Om morgenen, når luften begynder bliver varmere, kan der på tidspunkter opstå det, at rudens temperatur bliver lavere end lufttemperaturen. I denne situation kan den udvendige rudes overfladetemperatur komme under dugpunktet, hvorved dug opstår. Det vil sige dine vinduer er godt isoleret.

Dug på nye vinduer

Du skal være opmærksom på dug, når du har installeret nye vinduer i dit hjem. Da huset er blevet mere tæt, vil du opleve mere dug på ruderne og du skal derfor sørge for at lufte mere ud i hjemmet. Hvis dine nye vinduer har ventilationsmuligheder, er det en god idé, at aktivere ventilationen. Dine gamle vinduer kan have været utætte og derfor sørget for en form for ventilation som har sørget for, at der ikke forekommer dug på dine vinduer. Vi anbefaler du lufter ud 3 gange dagligt hvis dine vinduer ikke har ventilationsmuligheder for at undgå dug.

Billige vinduer er ikke vejen frem

Hvis du skal ud og investere i nye vinduer kan vi ikke anbefale at købe billige vinduer, da vinduer oftest skal skiftes hvert årti, kan det anbefales at købe ordentlige kvalitets vinduer med gode funktioner som f.eks. ventilation, varm kant og termorude. Pris og kvalitet hænger sammen så derfor foreslår vi, at du investere i dine vinduer, da du ikke vil få behov for at udskifte igen før om ihvertfald 10 år, afhængig af hvad du har valgt af løsning til netop dit hus.