Belægning/brolægning – Alt du skal vide

Sidst opdateret 22. maj 2021

Belægning og brolægning er en central del af arbejdet med et udendørsareal – uanset om det omhandler det æstetetiske eller praktiske. Uanset om du ønsker at få lagt fliser til en ny terrasse, eller du er på udkig efter en hvilken som helst anden form for underlag til en ny indkørsel, er der nemlig tale om belægnings- eller brolægningsopgaver.

I denne korte guide kan du få svar på nogle af de allermest gængse spørgsmål om emnet og blive klogere på, hvordan du bærer dig ad med at få ført dine boligdrømme ud i livet.

Hvilke former for belægningsarbejde findes der?

Belægningsarbejde anvendes særligt i forbindelse med anlægning af nye terrasser, indkørsler, gangstier til haven og udendørs trapper. Dertil hyres brolæggere ligeledes ofte til at arbejde i det offentlige, når der eksempelvis skal bygges nye fortove og parkeringspladser.

Kort sagt består belægningsarbejde af opgaver med alskens former fra underlag – lige fra betonfliser og granit til sten og klinker. Som udgangspunkt skal der i første omgang foretages en form for gravearbejde, hvorefter brolæggeren kan give sig til at udarbejde bundopbygningen.

Bundopbygningen er fundamental for selve belægningsopgaven, da en ukorrekt og fejlagtig brolægning vil resultere i en lavere holdbarhed. Dette gør sig særligt gældende i forbindelse med større brolægningsopgaver, men du kommer heller ikke udenom, at det er essentielt for mindre projekter.

Hvordan giver man sig selv i kast med brolægning?

Det er i den grad muligt at give sig til at ordne sine egne brolægningsopgaver, om end der naturligvis er tale om et krævende og vanskeligt stykke arbejde. Således er det i mange tilfælde oplagt at anmode om professionel hjælp.

Men hvis du ønsker at ordne arbejdet på egen hånd, kan du først og fremmest kun rådes til at læse dig klogere på emnet. Der er masser af forholdsregler, der skal tages, så du eksempelvis ikke ender med at lave store fejl i forbindelse med bundopbygningen.

Efter du har planlagt opgaven, skal du som sagt i første omgang tage dig af gravearbejdet, hvorefter du kan begynde at lægge stenene, hvilket naturligvis er en anelse mere krævende. Visse boligejere vælger således udelukkende at tage sig af den første del af opgaven, inden de bestiller professionel assistance.

Hvilken størrelse bør diverse nye anlæg have?

Hvad end du ønsker at optimere din forhave med en splinterny indkørsel, din baghave med en lækker terrasse eller din græsplæne med charmerende gangstier, er det vigtigt at tænke grundigt over størrelsesforholdene.

Hvis vi starter med at kigge på en ny indkørsel, skal denne som regel være minimum 3 meter bred. Ellers vil indkørslen nemlig have tendens til at blive en anelse for smal, så snart der er parkeret et køretøj i den.

Når det kommer til at lave den rette størrelse terrasse, er det svært at fastsætte en universel, ønskværdig størrelse, da dette i høj grad afhænger af boligens størrelse. En stor villa vil for eksempelvis ofte passe bedst sammen med en tilsvarende rummelig terrasse, hvorimod et mindre rækkehus naturligvis ikke er foreneligt med et kæmpemæssigt fliseanlæg eller lignende.

Som udgangspunkt er det imidlertid en god idé at sigte efter en størrelse på minimum 4 meter på hvert led. På den måde vil der være plads til de essentielle havemøbler i form af et bord såvel som stole.

Med hensyn til gangstier i haven, bør disse gerne have en bredde på omtrent 1,25 meter eller mere – ellers vil der nemlig ikke være plads til to mennesker ved siden af hinanden.

Hvad koster belægning pr. m2?

Prisen på en given belægning afhænger selvfølgelig først og fremmest af, hvilken type materiale der er tale om. Dels fordi diverse materialer står til vidt forskellige priser, og dels fordi det tager længere tid at arbejde med visse materialer end andre.

Hvis du imidlertid er på udkig efter én af de billigste løsninger på markedet, kan du særligt anbefales at overveje betonfliser, som koster omtrent 125 kr. pr. m2. Andre løsninger såsom kvalitetsrige københavnerbrosten kan i kontrast snildt koste over 1.000 kr. pr. m2.

Sådan får du professionel hjælp til brolægning

Hvis du ikke har udbredt erfaring med brolægning, er der god grund til at opsøge den fornødne professionelle assistance for at få arbejdet klaret. Dette kan du tilmed gøre uden det store besvær – hos os kan du nemlig indhente 3 uforpligtende tilbud, uden at du skal af med en krone.

Der er således tale om en ganske gratis tjeneste, som giver dig mulighed for at vælge og vrage mellem forskellige tilbud og dermed finde frem til den billigste og bedste løsning.