Komplet guide til dig der vil købe eller renovere køkken

Køb eller renovering af køkken er ikke bare en stor beslutning. Det er også en proces og et arbejde, som kræver praktiske og økonomiske overvejelser.

Går du med tanker om at forny eller forskønne dit eksisterende køkken, eller har du allerede besluttet dig for at købe nyt, kan du læse med videre i denne guide og få vigtige råd og inspiration til valg af type, funktion og materialer.

Start med at lægge en plan

Det bedste du kan gøre i et større bygge- eller renoveringsprojekt, er at starte med at lægge en plan, hvor du skitserer dine ønsker, dit budget og dine muligheder.

Når du har en plan fra starten af, er der størst chance for, at du får succes med dit projekt, og at det lever op til dine ønsker, behov, drømme og ikke mindst økonomi.

En plan giver dig overblik over dit køkkenprojekt, og det er et essentielt redskab, når du vil sikre dig at have styr på detaljerne.

En plan kan opdeles i følgende trin og punkter:

 • Hvad er dit budget?
 • Hvilke tilbud er relevante for dig at indhente?
 • Hvilken professionel hjælp får du brug for?
 • Hvor omfattende er dit køkkenprojekt?

I mange tilfælde vil du få brug for professionel hjælp og sparring, når du renoverer eller udskifter køkken. Det kan være en mure til opsætning af klinker eller fliser, eller det kan være installering af nye stikkontakter, hvor en VVS fagmand skal ind over opgaven.

Der kan være forskel på, hvilke punkter der er vigtigst for dig. Renoverer du køkken, vil der være ofte være mindre brug for professionel ekspertise, end hvis du ønsker helt nyt køkken. Og hvis du udskifter hele køkkenet for at købe nyt, vil det være relevant at forholde dig til, hvor omfattende et projekt, det forventes at blive.

Få styr på budgettet

Først og fremmest er det vigtigt, at du lægger et budget for dit kommende renoverings- eller byggeprojekt. Når du har et økonomisk overblik, får du indblik i, hvor mange penge du har mulighed for at bruge på materialer, tilbud og håndværkere.

Særligt når du investerer i nyt køkken, kan det blive et dyrt projekt, hvis du ikke er afklaret med dit budget fra starten af.

Med et budget minimerer du risikoen for at skifte gæld, som du ikke kan betale tilbage, når dit køkken er blevet renoveret eller installeret. Det er afgørende for din fremtid og din hverdag, at du ikke skal spekulere på, hvor dyrt dit køkkenprojekt ender med at blive.

Med et økonomisk udgangspunkt er du i stand til at vurdere, om du skal renovere eller udskifte køkken. I mange tilfælde vil nyt køkken blive en dyrere løsning, end hvis du renoverer dit eksisterende.

Renovering eller køb af nyt køkken?

Om du skal renovere eller købe nyt køkken afhænger af dine ønsker, dine fremtidsdrømme og dit budget. Når du har et økonomisk overblik, får du synliggjort, hvilke muligheder du har. Du kan sammenholde tilbud på nyt køkken og finde ud af, om disse valgmuligheder matcher dine økonomiske muligheder, ønsker og drømme.

Til dig der ønsker nyt køkken

Der kan være forskellige årsager til, at det er nyt køkken, der vil være det mest rentable og det bedste valg for dig.

Nyt køkken kan være det rigtige valg for dig, som:

 • Har økonomien til at finde det rette tilbud
 • Er i gang med at bygge nyt hus
 • Har et ineffektivt og ikke funktionelt køkken i forvejen
 • Har fået ændrede behov

Går du op i bolig og hjem, og ønsker du, at dit køkken skal matche din boligstil 100%, kan det være ønsket at finde det perfekte køkken. Har du et budget, som gør det muligt at købe nyt, kan du forhøje værdien af din bolig, når du investerer i nyt.

Bor du i en ældre bolig, eller er du træt af dit gamle køkken, fordi det ikke matcher dine behov, kan det være, at køb af nyt er den rette løsning for dig. Ændrede behov er én af de største årsager til, at det kan være nødvendigt at udskifte hele køkkenet, så du får mere bordplads, mere skabsplads, bedre løsninger eller udvidet pladsen.

Du kan også overveje, om der er mulighed for at renovere dit eksisterende.

Til dig der ønsker at renovere dit eksisterende køkken

Der findes masser af smarte, kreative og funktionelle løsninger, som du kan gøre brug af, når du vil spare penge og renovere dit eksisterende køkken. Det behøver hverken kræve meget tid eller mange penge at få et nyt køkken, når du forskønner det gamle.

Renovering kan være for dig, som:

 • Ønsker at spare penge på dit projekt
 • Har et funktionelt køkken i forvejen med ønsker nyt design
 • Ønsker at opdatere og forskønne
 • Er flyttet i ny bolig

Du behøver ikke nødvendigvis købe nyt køkken, hvis du allerede har ét, som er funktionelt og matcher dine behov. Med få midler og kreativt arbejde kan du istandsætte dit eksisterende eller forskønne designet, så du får et køkken, som matcher din smag og din boligstil.

Den store fordel ved at vælge renovering som løsning er, at du får et hav af valgmuligheder i forhold til elementer, materialer og redskaber, som du kan bruge for at skabet et helt nyt look og udtryk på dit køkken.

Er du flyttet i ny bolig, vil der som regel være en masse forskellige både små og store renoveringsprojekter, som du står overfor. I denne forbindelse spiller budget og valgmuligheder en stor rolle, når du vil skabe det personlige hjem med den rette stemning.

Renovering kan være både små og store opgaver. Du kan renovere ved at købe nye elementer, og du kan forskønne ved at give skabe, skuffer og bordplader nyt liv.

Undersøg dine muligheder for ekspertise, tilbud og elementer

Uanset om du vil renovere eller købe nyt, kan det svare sig både økonomisk og praktisk, at du investerer tid i at undersøge dine muligheder.

Vil du finde nyt køkken, skal du undersøge de mange forskellige forhandlere på nettet. Der er mange fordele ved at undersøge dine valgmuligheder online, hvor du får de bedste tilbud og mulighed for at danne dig det bedste overblik.

Der er brug for god tid og grundige overvejelser, når du køber nyt køkken. Det skal give dig glæde i mange år ud i fremtiden, og det skal matche dine behov både på nutidig basis og på fremtidig.

Vil du undgå selv at stå med det fysiske arbejde med at sætte dit nye køkken op, skal du vælge de forhandlere, som tilbyder montering. Det kan være en praktisk og tidsbesparende løsning for dig at vælge montering med i prisen, når du køber nyt køkken. På dén måde er du fri for selv at stå med arbejdet, og dit køkken kan blive sat op på typisk 1 eller 2 arbejdsdage.

Den professionelle montering er en fordel for dig, som vil sikre dig, at alle elementer og installationer bliver sat korrekt og optimalt op, så du får fuld anvendelsesværdi med køkkenet i fremtiden.

Ønsker du at renovere, finder du de bedste og mest funktionelle løsninger, når du undersøger de forhandlere, som sælger elementer til køkkener og giver tilbud på maling, fliser, belysning eller andre effekter, som kan bruges til forskønnelse.

Sådan finder du det bedste, nye køkken

Det kan være en svær beslutning at købe nyt køkken. Der skal gøres en masse forskellige tanker om design, pris, løsninger og elementer. Du kan bruge disse overvejelser, når du vil optimere chancen for at finde det helt rette køkken, som matcher dine behov, drømme og ønsker:

 • Hvordan bruger du dit køkken i dag – og hvad ønsker du at bruge det til i fremtiden?

Her skal du tænke på både samvær, madlavning og dine opbevaringsbehov.

 • Skal det integreres i din stue, eller er der behov for andre boligændringer?

Ønsker du at bruge køkkenet som et samlingssted for familien og til gæsterne, skal du forholde dig til, om der bliver behov for at fjerne vægge eller omdanne rum.

 • Hvilke indretningsmuligheder ønsker du?

Køkkenets størrelse, design og udformning har indflydelse på, hvilke opbevaringsbehov du får.

Din bolig og dens størrelse vil have en naturlig indflydelse på design og udformning. Bor du i en lille lejlighed, skal du finde de mest pladsoptimerende løsninger. Bor du i et stort hus, skal du forholde dig til den optimale placering af køkkenelementerne, da de influerer på bevægelsesfrihed og arbejdsgange.

Sådan lykkes du med dit renoveringsprojekt

Vil du give dit gamle køkken en makeover, er der centrale elementer, som har stor betydning for renoveringen. Når du udskifter eller fornyer disse, kan du med få midler og lille arbejdsindsats få et funktionelt, moderne og personligt køkken.

Disse elementer er:

 • Bordplade
 • Blandingsbatteri
 • Skuffer
 • Skabslåger
 • Vask
 • Greb
 • Hårde hvidevarer

Hvor mange elementer du ønsker at udskifte eller forny, er helt op til dig og dine behov. Der findes et hav af produktmuligheder på nettet, hvor du kan købe skuffer og låger i forskellige stilarter, størrelser og designs. Ændrer du grebene på skabene, kan disse detaljer gøre en stor, designmæssig forskel i hele køkkenet.

Der er rig mulighed for at sammensætte og forme det personlige køkken, når du vælger renovering.