Overvejer du en udestue? Her er alt, hvad du bør vide

Sidst opdateret 22. maj 2021

En udestue åbner din bolig, således at du kan sidde ude et par måneder mere hvert år. Du kan nyde godt af de regnfulde efterårsdage, hvor der stadig er lidt sommervarme at spore i luften, og du kan nyde godt af de første forårsdage, hvor solens stråler er med til at opvarme udestuen.

Hvis du endnu ikke har en udestue og overvejer at bygge en, så er du landet på det helt rigtige sted. Her hos os er vi nemlig mere end glade for at besvare alle dine spørgsmål, og derfor har vi her fremstillet en komplet guide, som besvarer de mest stillede spørgsmål omkring udestuer.

Der er nemlig en hel del at være opmærksom på, hvis man ønsker sig en udestue. Der er nogle krav og regler, nogle gode råd og en hel del økonomi, så hvis du gerne vil være klogere på dette, så skal du blot fortsætte med at læse.

Skal der byggetilladelse til en udestue?

Det korte svar er, ja. Man skal have en byggetilladelse, hvis man vil bygge en udestue. Der er dog visse regler, som kun gælder i nogle tilfælde. Det handler nemlig om at skelne mellem en regulær tilbygning og en udestue.

Hvis din tilbygning skal være opvarmet, så bliver det teknisk set ikke anset som en udestue længere, og der vil nu være langt flere krav til højde, isolering og meget andet.
Selvom dit projekt ikke skal være opvarmet, så skal du dog stadig søge om tilladelse hos kommunen.

Hvis du ønsker at få succes med denne ansøgning, så er det essentielt, at du er meget grundig i din ansøgning. Her er nogle af de ting, som du SKAL have med:

Visuelle tegninger og skriftlige beskrivelser af:

  • Placering på grunden
  • Opbygning
  • Materialer (vær OBS på om lokalplanen har nogle krav til disse)

Hvis du får medhold i din ansøgning og udestuen bliver opført, så er der herefter også nogle regler, som du skal huske på.

En af disse regler er, at udestuen ikke må bruges som beboelsesområde. Man må altså ikke bo derude, og derved kan det heller ikke fungere som et ekstra soveværelse. Hvis dette skal være muligt, så skal det anses for en tilbygning (højde, isolering osv.).

Hvad skal man overveje, hvis man vil bygge en udestue?

Hvis du vil kaste dig over dette projekt, så er der flere ting, som du med fordel kan overveje, inden du starter ansøgningen.
Her er nogle af disse ting:

  • Placering på grunden i forhold til lysindfald (morgen- eller aftensol)
  • Sammenspil mellem hus og udestue (hvilket rum skal udgangen være fra)
  • Hvilke materialer vil du anvende?
  • Kan du bygge den over en eksisterende terrasse?
  • Hvad er dit budget?
  • Hvor stor skal den være?

Hvis du kan svare på alle disse spørgsmål, så er du allerede nu nået rigtig langt i processen, og du kan med lidt held få godkendt din ansøgning, så du kan komme i gang med projektet.

Kan man få professionel hjælp til at bygge?

Man kan naturligvis få hjælp fra en kyndig virksomhed, hvis man gerne vil have bygget sin udestue af professionelle mennesker. Der er mange fordele ved dette, og den eneste ulempe er stort set de ekstra omkostninger.

Her er nogle af de mange fordele, som du vil opnå, hvis du får kompetente håndværkere til at bygge din nye udestue:

  • En klar plan
    – Dette vil hjælpe dig med at få godkendt ansøgningen om byggetilladelse.
  • Et hurtigt projekt
    – Projektet vil være afsluttet hurtigt, så du kan komme i gang med at nyde denne nye del af huset.
  • Rådgivning
    – Du vil få mulighed for rådgivning og fælles ideudvikling.
  • Kvalitet
    – Du vil uden tvivl ende med at have en udestue, som du er virkeligt glad for.

 

Hvad koster en udestue?

Det kan være svært at definere en fast pris på dette projekt, da det handler rigtig meget om dine valg.

Billigere udestuer vil ofte kunne bruges i kortere tid i løbet af året, da de bliver alt for kolde om vinteren, og da de kan blive lidt for varme om sommeren, når solen står og bager ned.
De lidt dyrere løsninger kan være tempererede i højere grad, hvilket tillader, at du kan bruge den i større dele af året.

For at give en cirka pris på dette projekt, så vil prisen nok svinge mellem 20.000 kroner og 60.000 kroner.
Det er dog vigtigt, at du får flere tilbud på projektet, og derfor anbefaler vi dig at indhente 3 gratis tilbud på nettet. Det er ganske nemt for dig, og det sikrer dig den bedst mulige pris.