Tagmaling: Giv dit gamle tag nyt liv. Beregn pris og læs om fordele og ulemper

Er du ved at være træt af at se på dit slidte og algebelagte tag? Overvejer du at få skiftet taget på dit hus, men synes ikke rigtigt, at du har pengene til at få det gjort? Så kan det være, at du skal overveje at få udført en tagrensning og tagmaling på dit gamle tag.

Hvorfor tagrensning og tagmaling?

Det danske klima byder på lidt af hvert – alt lige fra sol og varme til regn, vind og sne, hvilket sætter sine aftryk på hustagene. Det påvirker både tagets udseende, tæthed og holdbarhed, og det er ikke ualmindeligt at tagene med tiden bliver grønne af alger og mos.

Med en tagrensning og efterfølgende tagmaling kan man forholdsvis nemt få taget til at se ud som nyt igen. Det kan være med til at øge husets markedsværdi, hvilket kan være fordelagtigt, hvis man går med overvejelser om at sælge.

Det skal dog understreges, at det primært er en kosmetisk operation, som formentlig ikke øger tagets holdbarhed. Nogle mener dog, at malingen kan være med til at beskytte mod fugt, og dermed kan forlænge holdbarheden på et tag, der ikke er så slidt. Er taget meget slidt, vil det imidlertid formentlig ikke kunne reddes blot med en omgang rensning og maling.

Hvordan foregår tagrensning og tagmaling?

Der er flere trin i processen, hvilke vil blive gennemgået kort nedenfor.

  1. Man starter som regel med at tjekke taget for fejl og skader. Hvis der er utætheder eller defekte tagplader udskiftes de efter aftale med husejeren.
  2. Inden rensningen afdækker man loftet, så man sikrer sig mod eventuel vandindtrængning under rensningen.
  3. Herefter bliver taget renset med et særligt rensesystem, som skal sikre at rensningen ikke forurener.
  4. Når taget er blevet renset, efterskyller man med vand og udfører en algebehandling.
Læs også  Billige øl og sodavand direkte til døren

Efter ovenstående fire trin påbegyndes tagmalingsprocessen.

  1. Skotrender, udluftninger, inddækninger og alt andet indenfor sprøjtens rækkevidde afdækkes efter aftale med husets beboere.
  2. Taget bliver sprøjtet med en omgang grunder og gennemgås for smårevner, som spartles med en tagfugemasse og overmales med en pensel.
  3. Til sidst maler man hele taget, typisk to gange, hvorefter arbejdet er færdigt.

Kan man rense og male alle tage?

Det er ikke alle tagtyper, der kan renses og males – teglsten og naturskiffer kan eksempelvis ikke males, men de kan renses og efterfølgende imprægneres.

Ofte vil det være eternit, betontagsten og skifer man vælger at male og rense. Hvis taget er for slidt, vil det dog sjældent give mening at rense og male det, da det blot vil kunne skade taget endnu mere. Det er derfor en god idé at få vurderet taget af en professionel, inden man beslutter sig for at gøre det.

Kan man gøre det selv?

Man kan godt vælge at udføre en tagrensning og efterfølgende maling selv, men det kræver, at man har hænderne rigtigt skruet på, og at man ved, hvad man gør. Hvis man ikke har helt styr på det, risikerer man at ødelægge sit tag – eksempelvis med for voldsom rensning.

Der er desuden flere forhold, man skal være opmærksom på, hvis man vælger at gøre det selv. Eksempelvis er der strenge krav om rengøring af tag med asbest – det skal foregå i et lukket system, så der ikke bliver sendt asbest ud som forurener grund og afløb.

Hvis man er det mindste i tvivl, om man kan klare opgaven selv, bør man overlade det til professionelle. Ved at vælge et firma til opgaven får man desuden ofte mellem 5 og 10 års garanti på arbejdet.

Læs også  Find en god støvsuger til hjemmet

Hvad koster det?

Det er selvfølgelig væsentligt at kende prisen på en tagrensning og -maling, for at kunne tage stilling til, om det kan betale sig. Der er flere faktorer, der er afgørende for prisen på at få renset og malet sit tag. I de fleste tilfælde vil det koste mellem 15.000 og 25.000 alt efter tagets størrelse og valg af leverandør. Prisen kan svinge en del fra leverandør til leverandør, hvorfor det er godt at være i dialog med flere forskellige.

Før du beslutter dig

Det er, som tidligere nævnt, altid en god idé at få vurderet dit tag af en professionel, inden du beslutter dig for at få udført en tagrensning eller tagmaling. Hvis det vurderes, at dit tag vil have gavn af en rensning og maling, kan du med fordel indhente tilbud fra flere forskellige udbydere. Herefter kan du vælge det tilbud, som du vurderer, giver mest for pengene og passer til dine ønsker.