Tag – Alt om taget på dit hus

Sidst opdateret 22. maj 2021

Trænger dit tag til at blive skiftet? Eller kan du nøjes med at rense og reparere? I første tilfælde er det første spørgsmål, der melder sig i tankerne på dig nok; Hvad koster det at få lagt nyt tag? Men det er et spørgsmål, der er ret svært at svare præcist på – faktisk svarer det nogenlunde til at spørge den lokale bilhandler, hvad en bil koster.

Du er med andre ord nødt til at være lidt mere præcis i din formulering og derfor ligger herunder en lang række informationer, der kan være til hjælp, når du skal ud og finde den bedste løsning til dit tag.

Nyt tag eller reparation?

Du kan forlænge levetiden på dit tag ved at passe godt på det og sørge for at det er fri for alger og mos. Er skaden sket, kan du med fordel få renset dit tag, så det igen bliver rent og pænt at se på, det er med til at give dit tag en længere levetid og så er det væsentligt billigere end at få lagt et helt nyt tag.

Er der tale om skader og utætheder i taget er det altid en mulighed at få taget repareret. I de fleste tilfælde er det muligt at udskifte de ødelagte tegl eller plader, og derved gøre taget tæt igen. I disse tilfælde er det vigtigt at få tjekket, om der er trukket fugt ind, før skaderne repareres. Er der trukket fugt og vand ind, skal der større indgreb til, for at hindre skimmelsvamp og mug i at opstå.

Der vil dog stadig være tidspunkter, hvor dit tag ikke kan repareres og der må et nyt til.

Se flere muligheder om at få et gratis tagtjek af dit tag her

Hvilket tag skal du have?

Ligesom en bil ikke bare er en bil, så er et tag heller ikke bare et tag. For at kunne danne dig et overblik over, hvad et nyt tag til lige præcis dit hus vil komme til at koste, skal du først vide, hvilket tag, der er tale om.

Når du skal beslutte dig for, hvilket tag du skal have, er der nogle ting du skal tage hensyn til. Det er nemlig ikke bare at pege og vælge.

Det første du skal overveje, om der er bestemte regler for, hvilken form for tag, der skal lægges i det område du bor. Mange steder er der ikke regler for dette, men det forekommer, at der skal lægges en bestemt slags tag. Sørg dog for at have styr på lokalplanen, hvori du vil kunne finde evt. krav og regler vedr. tag i området.

Forskellige former for tag

Der findes en lang række forskellige former for tag, der bruges mere eller mindre ofte. Alle har de en række forskellige fordele og ulemper. Det vigtigste er, at du finder det tag, der passer bedst til dit behov, men der er alligevel en tendens til, at vi vælger den samme slags tag. De mest kendte former for tag i Danmark er:

  1. Teglsten og betontagsten. Det er en klassisk, genkendelig og meget stabil form for tagbelægning.
  2. Hvor det før måske signalerede, at der var sparet på udgifterne, er det i dag den foretrukne løsning til de mere fantasifulde og anderledes former for tag.
  3. Bølgeeternit er en anden klassiker, der specielt er kendt fra parcelhusene bygget i 1960erne og 1970erne.
  4. Stråtag, denne idylliske form for tagbelægning findes kun i forbindelse med bindingsværkshuse og er kendt for den autentiske og hyggelige stemning de oser af.
  5. Skifertag er en af de dyreste og mest eksklusive løsninger, når det kommer til tag. Ikke alene er selve materialet dyrt, men monteringen koster også mere end de andre former.

Hvad koster et nyt tag?

Ved at gennemlæse det ovenstående og tage beslutningen om, hvilken form for belægning du ønsker at få lagt kan du begynde at udregne prisen på dit nye tag.

Som regel kan du på nettet finde priserne på de forskellige belægninger pr. m², og så er der ikke meget mere at gøre end at udregne arealet på dit tag og gange det med prisen på belægningen.

Når det er gjort, skal du huske at undersøge, om prisen er inklusive arbejdskraft og andre udgifter eller om det skal lægges oveni m²-prisen.

Et nyt tag vil dermed få en pris, der er helt og holdent afhængig af, hvilket materiale du vælger og om du ønsker at få taget lagt af en professionel eller om du er i stand til at gøre det selv.

Passer du godt på dit tag, kan du med få udgifter forlænge levetiden på dit gamle tag med mange år.

Sørg også altid for at få mere end ét tilbud da det sjældent er det rette at vælge det første og det bedste.