Tætningslister – Alt du bør vide om tætningslister

Sidst opdateret 22. maj 2021

Tætningslister er en uhyre vigtig komponent i enhver bolig, da de bl.a. er essentielle for at minimere trækken fra vinduer og døre. Med gode tætningslister, som er tilpasset konstruktionen, vil du blandt andet hurtigt kunne opnå et bedre indeklima og tilmed spare tusindvis af kroner på varmeregningerne.

Det kan imidlertid være en anelse vanskeligt at vide, hvad man skal stille op, hvis man hverken har prøvet at tjekke, fjerne eller montere tætningslister før. Denne korte guide kan dog hurtigt hjælpe dig på rette spor, så du kan komme i gang med at optimere din boligs indeklima og tilmed spare på varmen og dermed pengene.

Hvilke former for tætningslister findes der?

Det skal først og fremmest nævnes, at du naturligvis kan gøre en række af forskellige ting for at holde kulden på afstand af dit indeklima. Som udgangspunkt skal du imidlertid på udkig efter nye tætningslister til døre og vinduer, hvis du har intentioner om at få gjort noget ved sagen.

  • Overordnet set findes der fire anbefalingsværdige former for tætningslister: henholdsvis cellegummi, glasbånd, svampegummi og D-profiler.
  • Cellegummi er kendetegnet ved at være den billigste løsning på markedet og dermed også én af de allermest anvendte former for tætningslister.
  • Glasbånd er tilsvarende billige at erhverve og anvendes således både til døre og vinduer mere end nogen som helst anden form for tætningsliste.
  • Svampegummi er særligt værd at overveje, hvis listen skal placeres et sted, hvor den kan risikere at komme i kontakt med vand – dette skyldes, at svampegummien består af en vandtæt hinde.
  • D-profiler er ligeledes vandtætte og anses i mange henseender som én af markedets allerbedste løsninger. Derfor anvendes de hyppigt i forbindelse med både vinduer og døre.

Det kan naturligvis fremstå uoverskueligt, hvad man bør vælge, så tøv endelig ikke med at tage kontakt til professionelle fagfolk, hvis du har brug for assistance.

Hvorfor bør man tjekke sin boligs tætningslister?

En udskiftning af tætningslister til døre eller vinduer er hverken specielt dyr eller tidsomfattende. Tværtimod kan det spare dig for en masse unødige gener med dårligt indeklima og sænke udgifterne til dine varmeregninger markant.

Således er det med sikkerhed en god idé at tjekke din boligs tætningslister i ny og næ, hvis du oplever problemer med træk, kulde og et unødvendigt højt varmeforbrug.

Hvordan tjekker man sin boligs tætningslister?

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan tjekke din boligs tætningslister. I første omgang kan du start med at tjekke dine døre og vinduer indefra ved at undersøge, om der er mærkbare problemer med træk.

Dernæst kan du give dig i kast til at undersøge tætningslisterne nærmere. Såfremt disse ikke sidder relativt tætspændt til dørens eller vindues træramme, kunne det tyde på, at det er på tide at gøre noget ved sagen.

Det kan imidlertid være besværligt at vurdere behovet for en udskiftning på egen hånd, hvis man ikke har erfaring med tætningslister eller lignende på forhånd. Af denne årsag er det ofte belejligt at få en professionel til at kigge på det.

Hvordan udskifter man sine gamle tætningslister?

Inden du giver dig i kast med at udskifte dine gamle tætningslister, er det vigtigt at være opmærksom på, at du i visse tilfælde kan nøjes med blot at justere lukketøjet og hængslerne.

Såfremt dette ikke er tilfældet, skal du dog i gang med at fjerne de gamle tætningslister. Sørg for at skrabe de allersidste dele af med eksempelvis en limskraber.

Dernæst skal du lave et aftryk i modellervoks af sprækken mellem henholdsvis døren eller vinduet og trærammen. Dette vil hjælpe dig til at vælge den rette tætningsliste til den respektive størrelse på sprækken.

Slutteligt skal den udvalgte tætningsliste skæres til og monteres. I visse tilfælde kan du nøjes med at trykke den fast, hvorimod det af og til er nødvendigt at anvende et mindre søm til enderne.

Hvad gør man, hvis man ikke kan udskifte tætningslisterne selv?

Såfremt du ikke har tid, lyst eller den fornødne erfaring og viden til at udskifte din boligs tætningslister på egen hånd, kan du naturligvis få professionel assistance til opgaven. Her på siden kan du blandt andet indhente 3 gratis tilbud, så du har noget at vælge imellem.

Det er ganske uforpligtende at benytte sig af vores service, og det er således den ideelle løsning til at danne dig et sammenligningsgrundlag for de forskellige priser, uden at du selv skal ud og kontakte diverse virksomheder.

Ligesom ved enhver anden praktisk arbejdsopgave, er der vigtigt at få hjælp af professionelle fagfolk, såfremt du ikke selv besidder den rette viden og erfaring til at påtage dig opgaven på egen hånd.

Kommer der træk fra sprækkerne i vinduet? Så kan det være dine vinduer har givet sig lidt med tiden og dine tætningslister trænger til at blive udskiftet. Det er billigt at skifte og du kan oftest gøre det selv.

Når du udskifter tætningslister, er det vigtigt, hvor store sprækker listerne skal kunne fylde ud. Og det kan ikke måles, før de gamle tætningslister er fjernet.

Det kan anbefales at bruge hæftemasse eller elefantsnot til at måle. Sæt en klump der hvor listen sad før og luk vinduet, luk op igen og mål så tykkelsen på hæftemassen, dette vil være dit mål for tykkelsen på listen.

Er dine vinduer tætte?

En simpel måde at undersøge om dine vinduer er tætte på, er at bruge et stykke papir. Åbn vinduet og sæt et stykke papir i klemme, luk vinduet igen og hiv i papiret, glider det let ud, er det på tide at skifte tætningslister. Er der derimod god modstand, er vinduet tæt nok og behøves ikke at skiftes.

Tætningsliste og dens funktioner

En tætningsliste er det lag der ligger mellem ramme og karm på et vindue eller en dør. Tætningslisten forhindrer at kold luft og træk ikke trænger ind i dit hus, så du kan opnå et dejligt indeklima i dit hjem. En god tætningsliste bør være fleksibel, såsom at dæmme op for vinduets forskydninger, sammentrækninger og udvidelser.

Tætningslisten skal være fejlfri

Normalt er der 4 ting du skal være opmærksom på når du undersøger dine tætningslister.

  • Er den monteret rigtig, så den er helt tæt?
  • Undersøg om den har nogen synlige revner eller skader der gør den løsriver sig fra underlaget.
  • Sikre dig at tætningslisten er den rigtige type til netop dit vindue. Det kan være materiale eller størrelse.
  • Listen kan miste sin elastiske evner efter noget tid. Tryk på gummiet, springer den tilbage med det samme er den ok, går der for lang tid, skal den skiftes!

Det er en god ide at skifte tætningslisten ud hvis den ikke passer, da hvis den er for tyk, kan vinduet sidde i spænd og vil være meget svært at lukke, udover det så vil dit vindue også blive skævt med tiden.