Vidensguide til solceller

Sidst opdateret 22. maj 2021

I dag er der stor fokus på grøn energi. Det har betydet, at flere og flere husejere i dag er gået over til solceller som primær strømkilde i hjemmet.

Men hvad er solceller egentligt? Hvordan virker de? Og kan det betale sig for dig som husejer at investere i denne strømkilde? Alt dette og meget mere kan du gøre dig klogere på i denne artikel.

Få 3 uforpligtende tilbud på Solceller og spar på strøm regningen.

Klik og få 3 gratis tilbud på Solceller til dig hus

Hvad er solceller?

Kort fortalt er solceller paneler, som omdanner lys til elektricitet. I modsætning til, hvad mange måske tror, så er det lyset, som panelerne reagerer på.

Det betyder altså, at det ikke er nødvendigt for, at panelerne kan producere strøm, at der skal være fuld solskin. Det er blot nødvendigt, at der er lyst udenfor.

Ofte sidder solcellerne sammen i forskellige moduler/paneler. Jo større anlæg, der er tale om, jo mere strøm bliver der naturligvis produceret. Det gælder derfor om at matche strømbehovet med størrelsen på anlægget.

Hvordan virker solceller?

Solceller virker ved, at de leder elektroner i én retning. Elektroner er netop dem, som danner elektriciteten. Helt konkret drejer det sig om, at solcellen til dels kan lede det grundstof, som går under navnet silicium.  Det hedder sig, at solcellen er en halvleder.

Netop i en halvleder er det sådan, at strømmen kun kan gå i den ene retning. Elektronerne, der får energi af solens stråler, bliver derfor ledt i én retning, hvilket skaber en ensrettet elektricitet, der dermed kan bruges som strøm i huset.

Hvad koster solceller?

Der er ganske stor forskel på, hvad solceller koster. Hvis man tager udgangspunkt i, at panelet skal købes og installeres af en fagprofessionel, så vil det typisk koste i omegnen af 50.000-100.000 kr.

Den ovenstående pris er regnet ud fra en husstand, der har en energiforbrug på 4.000 kWh årligt. Prisen er naturligvis en helt anden, hvis der er tale om et markant større anlæg.

Hvor mange solceller skal jeg bruge?

Hvis vi igen tager udgangspunkt i ovenstående eksempel med et energiforbrug på 4.000 kWh årligt, så skal panelerne dække cirka 20 eller 30 kvadratmeter.

Dette er nødvendigt, førend at en familie med ovenstående energiforbrug kan ”leve” udelukkende af den strøm, som den grønne energi producerer. 

Kan solceller betale sig?

Den alternative strømkilde er i dag dyr. Hvis du således skal låne penge for at få råd til solceller på f.eks. taget eller i facaden, så skal du regne med, at det vil tage dig imellem 10-15 år at tilbagebetale lånet.

Hvis du dog alligevel overvejer at udskifte f.eks. tagbelægningen, så kan du med fordel overveje at benytte solceller. I dag er denne alternative strømkilde nede i en pris, som er svarende til f.eks. natursten (hvilket dog også er i den dyre ende af tagbelægning).

Herefter er fordelen ved solceller dog, at du, efter tilbagebetalingen af lånet, har gratis strøm.

Hvor meget strøm producerer solceller?

Man kan ikke sige præcist, hvor meget strøm en solcelle generelt producerer. Dette afhænger både af panelets placering samt anlæggets størrelse generelt.

Man kan dog købe solceller, som kan producere helt op til 6 kW, hvilket svarer til 6.000 kWh. Når du bor privat, har du som regel ikke behov for så meget strøm. Det er også muligt at investere i celler, som producerer mindre energi.

Markedet har åbnet op for, at du kan investere i præcis de solceller, der svarer til at kunne dække dit eget strømforbrug.

Få 3 uforpligtende tilbud på Solceller og spar på strøm regningen.

Klik og få 3 gratis tilbud på Solceller til dig hus

Solceller, hvad skal jeg vælge?

Der findes i hovedreglen tre forskellige slags solceller.

  • Monokrystalline solceller. Disse er de dyreste, men dog også de mest effektive.
  • Polykrystalline solceller. Disse er markant billigere end mono-solcellerne. De er ganske effektive, men dog ikke ligeså effektive som mono.
  • Tyk-film solceller. Steder, hvor der er dårlige solvilkår, er disse de bedste.

Sørg for at få professionel hjælp

Det kan være et stort projekt at skulle finde og installere solceller på ens tag eller andre steder på huset helt selv. For at sikre det bedste resultat, er det derfor vigtigt at få professionel hjælp, hvis man ikke selv har den fornødne ekspertise og know-how.

En professionel kan hjælpe dig med at vurdere, om det kan betale sig for dig med solceller. Herunder også, om der findes en god placering på dit hus til den alternative strømkilde. Ligeledes kan den fagprofessionelle give sit bud på, hvilket type anlæg, som du skal vælge til din bolig.

Du kan indhente tre tilbud på installering af solceller helt gratis. Det er ganske uforpligtende, men du får herigennem mulighed for at vælge det tilbud, der passer bedst til dig og din pengepung.