Sandblæsning

Sidst opdateret 22. maj 2021

Går du med tanker om at renovere facaden på dit hus, får du det bedste resultat, hvis du vælger at starte med en professionel udført sandblæsning. Det giver dig en ren og tør overflade at arbejde på.

Om dit hus i dag står i mursten eller med facadepuds, så kan du med fordel starte din renovering med en sandblæsning. Det giver dig det bedst mulige underlag at arbejde videre med.

Hvad gør en sandblæsning?

Hvis facaden på dit hus er pudset eller vandskuret, vi du med tiden opleve, at det begynder at skalle og der opstår huller i pudsen. Det skyldes som udgangspunkt, at pudsen lukker muren inde, så den ikke kan ånde. Derfor samler al fugten sig i muren og den udvider sig indtil pudsen slipper og falder af.

Sker det, er der desværre ikke andet at gøre end at starte forfra.

En sandblæsning fjerner den gamle maling eller puds og efterlader en ren overflade. Det giver rig mulighed for at gennemgå murværket og tjekke op på om der er skader, der skal udbedres inden der lægges ny puds på eller murene vandskures.

Der kan være sten, der skal skiftes eller fuger, der skal kradses ud og fyldes igen. Alt det giver en sandblæsning dig syn for.

Når den første er udført, anbefales det, at lade muren stå i mindst en måned før der gøres noget ved den. Det giver fugten mulighed for at fordampe, så muren er tør og klar, når den skal pudses med en ny og rigtig farve, der lader den ånde.

Ud over at rengøre stenene og fugerne, skaber en sandblæsning også en ru overflade på sten og fuger, der sørger for, at pudsen har de optimale muligheder for at binde godt til stenene, så du undgår samme tur igen.

Før sandblæsningen

Hvis ikke du vil have sandblæst din døre og dine vinduer, så er det vigtigt at sørge for at få dem dækket rigtigt af, ellers kan de ikke undgå at tage skade.

De fleste firmaer vejleder gerne i, hvordan du mest effektivt og korrekt dækker af. Alt, hvad der er monteret på huset i form af tagrender, lamper og lignende skal pilles ned inden arbejderne ankommer, så de ikke er i vejen for arbejdet.

Er dit hus pudset, anbefales det herudover, at du får lavet en blæseprøve, for at se, hvor hård pudsen er og om det kommer til at skade stem og fuger for meget at fjerne det med en sandblæsning. Alternativet er, at fjerne den gamle puds med koben eller el-hammer.

Efter sandblæsningen

Når din facade er blevet renset, skal den spules efter med en let højtryksrensning med vand. Det sørger for, at den skylles helt ren for mudder og andet skidt, der ellers hæfter sig på stenene.

Som regel skal du selv stå for den del sammen med bortskaffelsen af sandet, der måtte ligge efter sandblæsningen. Det kan heldigvis hurtigt afleveres på den lokale genbrugsstation.

Herefter anbefales det, at lade facaden stå i mindst en måned og gerne mere, så murene kan få mulighed for at skille sig af med den fugt, der sidder i dem.

Hvordan foregår en sandblæsning?

Når der er tale om sandblæsning af et hus, vil der bruges den form for rensning, der hedder en vådsandblæsning. Det betyder, at sandet blandes med vand, inden det spules på huset.

Hvis du ikke bruger en kraftig nok stråle, vil rengøringen ikke blive grundig nok og overfladen på specielt nyere mursten bliver for glat til at kunne danne en flade, som pudsen kan binde sig til.

Du kan også komme til at bruge en for hård stråle, der uagtet kommer til at skade både sten og fuger, hvis nogen af dem ligger til den bløde side.

Overordnet set bliver den gamle puds blæst af sammen med eventuelt underlag, der ikke er i stand til at modstå strålen. Det betyder, at efter proceduren er gennemført vil der kun fremstå overflader, der er i god nok stand til at kunne holde på det nye lag puds.

Indhente flere gratis tilbud fra professionelle for at få det bedste tilbud

Det anbefales altid, at du får en professionel til at udføre større indgreb på din bolig og en sandblæsning er ingen undtagelse.

Når du skal finde det firma, der skal stå for arbejdet, er det en god ide at bruge lidt tid på at researche inden du underskriver en aftale. Der kan nemlig være rigtig stor forskel på, hvad de forskellige firmaer tager sig betalt samt, hvad aftalen eventuelt indeholder ud over sandblæsningen. Nogen tilbyder skylning af huset samt pudsning eller maling, mens andre kun inkluderer selve sandblæsningen i prisen. Gør derfor op med dig selv, hvor meget du ønsker at betale for, inden du indhenter tilbud. Hent gerne flere forskellige tilbud – gerne tre gratis, som du har ret til, inden du beslutter dig endeligt.