Må jeg købe en ejerbolig og leje den ud til mit barn?

, Må jeg købe en ejerbolig og leje den ud til mit barn?

Sidst opdateret 16. marts 2022

Du sidder måske i den situation, at du ejer en bolig og overvejer at leje den ud til dit barn. Eller måske overvejer du at købe en bolig, hvori dit barn eller dine børn kan bo. Hvis det er tilfældet, så kan det være, at du har stillet dig selv spørgsmålet; hvad er forældrekøb?

Forældrekøb er et begreb, der bruges, når forældre køber en bolig med henblik på at leje den ud til deres barn eller børn. Metoden er efterhånden blevet meget populær, da det er en måde, hvorpå forældre kan hjælpe deres børn med at finde bolig – eksempelvis under studietiden.

Der er dog nogle overvejelser, som I bør gøre jer, inden I hopper ud i et forældrekøb. Nedenfor er der beskrevet nogle af disse, så I kan skabe jer et generelt overblik over de muligheder og begrænsninger, der er ved metoden.

Hvilken type finansiering kan svare sig?

Ligesom i mange andre tilfælde, så bør I overveje, hvilken type finansiering I vil bruge. Mange vil være fristet til at vælge lånet med den laveste rente eller lånet med den længste løbetid. Selvom det er fristende, så er det ikke altid den bedste løsning.

I princippet er der ikke den store forskel på at finansiere et forældrekøb og et alm. boligkøb. Boligen vil typisk skulle finansieres gennem et realkreditlån og måske et banklån (medmindre du er i stand til at lægge 20 % i udbetaling selv). Spørgsmålet er så bare, om du skal optage et realkreditlån med en fast eller variabel rente, og om du skal gå med et afdragsfrit lån eller ej. Der er fordele og ulemper ved de fleste låneformer, så tænk dig godt om.

Ejendomsmarkedet – er timingen rigtig?

Når I vælger at investere i en ejendom, så kan det være svært at vide, om markedet går op eller ned, mens I ejer boligen. Ingen kan spå om fremtiden, men forhør jer altid omkring situationen, inden I vælger at hoppe ud i sådan en investering. I kan f.eks. vælge at søge rådgivning hos en ejendomsmægler, bankrådgiver eller en ekspert i ejendomshandel.

Der er risici forbundet med al investering, og ejendomsinvestering er desværre ingen undtagelse. Tag dig derfor nogle forholdsregler.

Sæt jer ind i mængden af administrativt arbejde

Det at købe en bolig som forældrekøb medfører noget administrativt arbejde. Brug altid lidt ekstra tid på at få rådgivning i forhold til udlejning til barnet og det skattemæssige aspekt ved det hele.

Det er ligeledes anbefalelsesværdigt at få snakket med en revisor, samt få udarbejdet en lejekontrakt, der lever op til dansk lovgivning. Der findes heldigvis en del eksperter på området, der kan hjælpe jer med alle jeres spørgsmål og sikre, at I kommer godt i gang med forældrekøbet.

Andre overvejelser

Nedenfor finder I nogle af de aspekter, som I bør sætte jer ind i, inden I foretager jer nogen form for investering:

  • Finansiering
  • Husleje
  • SKAT
  • Fremleje
  • Boligstøtte
  • Lejeloven og lejekontrakter

Vi håber, at I føler jer mere informeret omkring forældrekøb og hele forløbet omkring denne investeringsmulighed.

3 kommentarer til “Må jeg købe en ejerbolig og leje den ud til mit barn?”

Skriv en kommentar