Kloakrenovering

Sidst opdateret 22. maj 2021

Mange ved ikke, at du som husejer faktisk er ansvarlig for at vedligeholde kloakkerne på din ejendom. Er du ikke bevidst om det og holder derfor ikke øje med dine kloakker, kan det have rigtig mange konsekvenser for dig og din grund.

Den mest kendte gene forbundet med kloakproblemer er lugten. Men der gemmer sig rigtig mange andre grimme risici forbundet med at forbigå vedligeholdelsen af kloakken; både fugtskader og oversvømmelser. Herunder kan du blive klogere på, hvornår, hvordan og meget mere, når det kommer til dine kloakker.

Hvornår er der brug for en kloakrenovering?

Der er mange ting, der kan betyde, at din kloak trænger til at blive efterset og måske også renoveret, så den igen virker optimalt.

  1. Stoppede kloakrør og rotter i kloakken hænger ofte sammen, for er kloakken smal, kan en rotterede være skyld i tilstoppede rør, der ender i oversvømmelser og dårligt vandafløb. Du kan selv være med til at forbygge denne form for problemer ved at vedligeholde din kloak løbende.
  2. Knækkede og utætte eller skadede rør, der kan give problemer i form af spildevand, der siver ud i den omkringliggende jord.
  3. Er der familieforøgelser på vej eller har I købt et hus, der tidligere har haft færre personer boende, kan der være problemer med dimensionerne på kloakrørene. Derfor kan der være brug for at udskifte de gamle rør med nye rør, der er mere passende i dimension til jeres familie.
  4. Rødder fra træer og buske er store naturkræfter, der let kan bryde igennem selv de hårdeste materialer. Derfor kan du opleve, at hvis du har bevoksning i nærheden af kloakrørene at rødderne ødelægger dine kloakafløb.

Alle de ovenstående problemer kan være rigtig svære at opdage selv, derfor er det altid en god ide at bruge de par tusind kroner en TV-inspektion koster, for at få et overblik over den nuværende tilstand af dine kloakker.

Har du den mindste mistanke om, at der kunne være problemer, er det altid en god ide at få det tjekket, så det ikke bliver værre end nødvendigt.

Hvordan foregår en kloakrenovering?

Der er flere forskellige måder at renovere en kloak på, men som udgangspunkt starter de allesammen med en inspektion, der skal være med til at fastslå, hvor skaden er samt dens omfang. Det giver en ide om, hvor længe renovationen kommer til at tage og hvilket prisleje, der er tale om.

Herefter er den videre plan helt afhængig af, hvad der kommer ud af inspektionen. Men som udgangspunkt er der tale om fire forskellige tilgange, der helt og holdent afhænger af rørenes almene tilstand.

Reparation af kloakrørene

Til en lokaliseret læk eller utæthed kan rør som regel repareres ved hjælp af en strømpe af filt eller glasfiber, der lægges ind i røret og klæbes fast til det skadede område ved hjælp af en ballon, der sørger for, at det slutter helt tæt hele vejen rundt.

Det er dog helt afgørende for et godt og effektivt resultat, at arbejdet udføres af en professionel, for røret skal være både rent og tørt, for at strømpen kan fæstes tilfredsstillende.

Udskiftning af rør

Her udskiftes det eller de rør, der er beskadiget. Det er også denne form for renovation, der naturligvis bruges, hvis kloakken ikke kan klare presset fra den mængde vand, der bliver brugt i ejendommen og derfor skal være større.

Sparebassin

Her er endnu en løsning for dem, der har problemer med rørenes kapacitet. Det betyder, at hvis der om morgenen bruges mere vand end kloakken kan lede væk, så kan det vand, der ikke er plads til løbe ind i bassinet og siden, når der igen er plads, ledes væk. Det er dog ikke en løsning, der er holdbar, hvis der er tale om for lille kapacitet i længere tidsrum end et par timer om dagen.

Separatkloakering

Er den mest miljøvenlige løsning i det, det betyder, at der etableres adskilt kloakering for spildevand og regnvand. Det betyder at regnvandet ledes direkte tilbage i naturen, mens spildevandet ledes til rensningsanlægget via kloakken.

Det formindsker presset på kloakken og sparer på energien i rensningsanlægget.

Find det bedste tilbud

Når du har brug for en kloakrenovering, er det fristende at ringe til den første udbyder, der dukker op, når du søger på nettet. Men, hvis du bruger få minutter på at lede, vil du opdage, at der er rigtig mange penge at spare, hvis du vælger at indhente flere forskellige tilbud. Hos en del sider, tilbyder de at hjælpe dig med, kvit og frit, at finde de tre bedste bud på en løsning på jeres opgave.

Så det betaler sig at tage den ekstra tid det tager.