Fundament

For at sikre dig, at dit hus kommer til at stå sikkert og godt de næste mange, mange år, er det en forudsætning, at det er bygget på et godt og stabilt fundament. Derfor er det så vigtigt, at du hele tiden er sikker på, at fundamentet er i tiptop stand, så du undgår de gener og skader, der følger med sprækker i fundamentet.

I de moderne typehuse er fundamentet som regel en del af pakkeløsningen og du kan roligt være sikker på, at der er tale om ordentlige og holdbare materialer og gennemtestede udformninger.

Køber du et hus, der har stået i mange år, kan der omvendt være problemer med fundamentet, der skal udbedres, for at du undgår fugt, høje varme og elregninger og andre ubehageligheder. Herunder finder du en række gode informationer om fundamenter.

Hvad er et fundament?

Helt kort er fundamentet det, der bærer dit hus og danner barrieren mellem huset og jorden og det huset er bygget på. Det består af beton, der er støbt under jordhøjde og skal være dybt nok til at nå de frostsikre jordlag – typisk 90cm for at opnå frostfri dybde, afhængig af jordforhold.

Fundamentet er den allermest essentielle del af bygningen, når der kommer til husbyggeri, derfor er det også vigtigt, at der ikke bliver gået på kompromis med kvaliteten for at spare penge, når det kommer til netop denne del af byggeriet.

Selv om det ikke kommer til at være synligt i sidste ende, er fundamentet det, der sørger for, at dit hus holder, og bliver ved med at holde langt ind i fremtiden.

Læs også  Sådan realiserer du drømmen om en altan

”Fugt i fundamentet”

En af de største syndere, når det kommer til at vælge billige og mindre effektive løsninger til støbning af fundamenter, er fugt. Når der støbes en sokkel, er det utroligt vigtigt, at det gøres korrekt. Fundamentet kommer i direkte kontakt med jorden under huset, så derfor er der en kæmpe risiko for fugtskader som følge, hvis ikke det er lavet helt som det skal.

Ydermere er dybden også en vigtig spiller, for du kommer let til at skulle kæmpe med revnede mure, der har løftet sig som følge af frossent vand, hvis ikke fundamentet er kommet under frostgrænsen.

Det er ikke ligetil at støbe et holdbart og sikkert fundament, men det er den vigtigste del af dit hus. Det kan let komme til at koste langt flere penge at udbedre de skader, der følger med et dårligt udført stykke arbejde end du sparede på at vælge den billige løsning til at starte med. Derfor kan det altid bedst betale sig at finde et professionelt entreprenørfirma, der har helt styr på alle regler og teknikker.

På nettet har du muligheden for at hente tre tilbud kvit og frit, fra hjemmesider, der har specialiseret sig i at finde de bedste løsninger og tilbud på det job du gerne vil have udført. Det betyder, at du kan få tre forskellige tilbud tilsendt og finde det, der passer bedst til jeres ønsker.

Sætningsskader – hvad nu?

Hvis du har et ældre hus, er fundamentet ofte støbt efter andre regler end i dag, og det betyder, at der kan opstå problemer med huset som følge deraf.

Læs også  Sådan finder du den bedste seng

Oplever du sætningsskader kan der være mange forskellige årsager til at de opstår. Det kan være alt fra jorden under fundamentet, fundamentet selv eller fordi der er bygget på flere forskellige former for fundament, hvilket gør, at huset sætter sig forskelligt.

Under alle omstændigheder er det nødvendigt at gøre noget ved soklen, før skaderne bliver værre.

Den mest udbredte måde at redde en sokkel, der skal udbedres, er ved at grave ud under fundamentet of støbe et nyt fundament under det gamle, for at være sikker på, at det står på sikker og frostfri jord.

Det er et meget delikat stykke arbejde, der skal udføres med stor præcision og i små bidder, for at det eksisterende fundament og derigennem huset tager skade i processen. Derfor er det vigtigt at få hjælp fra fagfolk, der kan sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt fra starten af, så du undgår yderligere eller uundgåelige skader på det gamle fundament, der kan bevæge sig op i husets mure.

Er du i tvivl om du har problemer med fundamentet i dit hus, er det en god ide at tilkalde en professionel, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om der er brug for en indsats, for at afhjælpe skader og skrøbeligt fundament.