Frugttræer og Frugtbuske

Sidst opdateret 13. april 2023

Frugttræer og frugt buske giver haven karakter og farve, samt masser af liv. Bestøvning af havens øvrige blomster sker i større stil og du vil opleve bedre flora samt masser af velsmagende frugter. Hvis du planter de rigtige vil du have lækre frugter året igennem og så er de perfekt til sylte.
 
Der er mange fordele ved at dyrke og høste din egen frugt fra haven. Nyd de søde hindbær, brombær, solbær, blåbær og ribs. Oplev glæden ved at plukke dine egne sprøde æbler, sødmefyldte pærer og velsmagende saftige blommer. Med al den skønne frugt og plukkemodne bær kan du fremstille dit eget syltetøj, koge frugtgrød, lave desserter, lækre kager og saft.

Naturen er et spisekammer der bugner med sunde, velsmagende og anvendelige spiser fra haven. Hjemmelavede produkter forsøder dit liv, har en dejlig naturlig smag og tilføjer kvalitet til hverdagen. Holder du af brombærsyltetøj, blåbærmuffins eller et glas forfriskende ribssaft? Frugttræer- og buske giver dig mange muligheder med spændende bage – og sylteopskrifter. Det er besparende for husholdningsbugettet og selv få buske og træer giver et rigtig fint udbytte. Selv om du har en lille have, kan du dyrke dejlige sommerbær. De er rige på c- vitaminer og giver sommeren smag.

FRUGTTRÆER – GENERELT OM DYRKNING AF FRUGTTRÆER.

Frugttræer skal plantes om efteråret, når både vejr og jord er lun og fugtig. Hvis du planter flere træer, skal der være en passende afstand imellem.  På den måde opnår du de bedste vækstbetingelser.

Plantehullet skal være stort og jorden i bunden af hullet skal være løs. Den løse jord bevirker at rødderne bedre får fat. Podestedet placeres 10 centimeter over jorde. Du kan hjælpe træets vækst på vej med en træpæl, der skal fungere som støtte.

Herefter er det vigtig at vande rigeligt. Udse et solrigt sted for udplantningen. Hvor det ikke blæser. Beskær med let hånd om sommeren. 

ÆBLE

Der findes en verden af æblesorter. Vil du have glæde af dine æbler allerede først i august er det en ide at forsøge med æblet ”DISCOVERY”. Det modner tidligt og har en fantastisk velsmagende og frisk smag. Med æblet ”FILIPPA” får du både spise- og madæble i en og samme frugt. Det er saftigt, aromatisk og rig på smag. Til den sene høst i efteråret i oktober måned hører æblet ”Elstar” til. Æblet er fast og lettere syrligt, men samtidig med en sød smag.

Æbletræer er løvfældende og kan blive rigtig høje. Om foråret har de en smuk blomstring og er et bedårende syn i haven.

PÆRE

At dyrke pærer i haven kræver lidt mere af dig end æbletræerne. Pærer er sarte og kan være meget modtagelige over for sygdomme. Plagerne kan være skurv, frugttræskræft og angreb af diverse insekter. Svampesygdomme og rust kan også angribe træerne. Får dine pæretræer nogle af disse sygdomme skal du med det samme fjerne og destruere de smittede blade.

Når det er sagt, skal det fremhæves at pæretræer frembringer en himmels frugt med stor spisekvalitet. Om efteråret vil dit pæretræ være et fantastisk syn i glødende farver og nærmest flamme op i gyldne og bronzeagtige nuancer.

Den bedste spisepærer overhovedet er ”CLARA FRIJS”. Den er ualmindelig sart og en udfordring at dyrke.  Men pærens sødme og saftige smag er det hele værd. Vil du gøre det lidt nemmere for dig selv, skal du vælge ”CONFERENCE” eller ”GREV MOLTKE”. De er begge forholdsvis nemme at dyrke.

”CONFRERENCE” er mere modstandsdygtig og får f.eks. ikke skurv. Spisekvaliteten er i top med en god holdbarhed. ”GREV MOLTKE” tilhører en af de rigtig gamle havesorter og er en yderst sød og saftig pære.

BLOMMER

Brug gerne de gamle sorter som stadig er anvendelige. Den ”ITALIENSKE SVESKE” kom frem allerede i 1823 og stammer som navnet siger fra Italien. Blommen er yders velsmagende og fast. Farven er karakteristisk dybblå. Træet er en frodig vækst med en kæmpe krone og overdådig produktion af frugt. Det kan bestøve sig selv ( sætter frugt uden andre blommetræer i nærheden). Men hvis du planter endnu et blommetræ i haven bliver udbyttet langt større.

Fra 1840erne stammer den vidunderlige saftige blomme ”VICTORIA”. De er rød med et strejf af orange. En anden god egenskab er ”VICTORIAS” evne som selvbestøver og god bestøver af andre sorter. Af flere historiske blommer fra 1800 – tallet findes den kendte populære sort ”REINE CLAUDE”. Den stammer fra Frankrig og er også en selvbestøver. Frugterne er gulgrønne og du har glæde af dem fra starten af august til september.

FRUGTBUSKE

BROMBÆR

Ønsker du, en have som bugner af frugt og bær, så plant et par brombærbuske. Få et rigt udbytte med kun få buske. Du behøver ikke anskaffe et væld af brombærbuske, men blot give dine brombær de bedste betingelser. Med den rigtige pleje og pasning giver en enkelt plante op til flere kilo sorte aromatiske bær.

Det er en af brombærbuskenes fine egenskaber, at den nemt lader sig drive frem med masser af sol og passende vanding. Jorden skal ikke være alt for tør, men må dog ikke have stående vand. Hvis du kombinerer disse enkle principper for vanding og lysforhold med den korrekte beskæring, vil du få lyserøde og hvide blomster i blomstringsperioden efterfulgt af mode bær.

Beskæringen foregår i marts eller april måned. Skær de nederste ranker, som var frugtbærende, væk. Af med de visne grene nede ved jorden og kort skud af som er for lange. Et vildtvokset brombærkrat gør det svært at plukke bærrene. Rankerne vokser meget hurtigt og bliver rigtig lange. De kan endda få så meget længde på, at der kan laves et dekorativt espalier.

Fra naturens hånd har brombær torne. Det er en smagssag, om du vil have buske med torne. De findes i en forædlet form uden stikkende og rivende torne.

HINDBÆR

Som nævnt er det et plus for privatøkonomien at have et par frugtbuske i haven. Køber du friske hindbær i supermarkedet er det som regel til overpris. Plant et par buske i din have og høst skønne smagfulde bær; få både sommerbær og efterårshindbær. Med efterårshindbær undgår du den mindre attraktive hvide orm.

Det er nærmest magisk med hindbær og med de to hovedgrupper, kan du høste to gange i løbet af året. De søde friske bær er anvendelige til kager og desserter. Drikker du te, er det en god ide at tørre bladene. Det bliver til en forfriskende sødmefuld en af slagsen.

Dyrk de velsmagende bær frem ved at fjerne al ukrudt fra planterne og vand hyppigt fra de første blomster viser sig, til bærrene er modne. Beskæringen foregår efter samme principper som hos brombærbusken for efterårshindbær. Sommerhindbær skal have klippet de visne grene af om efteråret og tyndes lidt om til foråret.

BLÅBÆR

Blåbærbusken er en vidunderlig busk der giver store søde bær. Og det er et mirakel hvert år, når det er tid til at høste frugterne af dine anstrengelser. Hvis du vil have hurtige resultater, og kunne plukke de delikate bær det første år, skal du investere i færdige buske med bær på. Hvis du er vild med at bage, egner bærrene sig perfekt som fyld i kager.

Plant buskene i en let sur jord (surbundsbed med rododendronjord) et sted med masser af sol. Et solrigt sted sikrer dig en god høst med rigeligt af store søde blåbær. Såfremt du vælger buske som ikke er færdige, men som skal plantes helt fra nye, vil der typisk gå to til tre år førend de bærer frugt.

Med sine grønne kantede grene og fint takkede løv er busken ikke bare velsmagende, men også en dekorativ prydplante.  Løvet falmer om efteråret og får smukke brændte farver.

RIBS OG SOLBÆR

Du behøver ikke mere end 2 til 3 planter ribs og solbær for at have rigeligt med friske bær. Der er andre som elsker bærrene. Både solbær og ribs skal plantes i månederne oktober eller november. Hvis du planter på et sted med fuld sol opnås det bedste resultat.

Ribs er en robust og hårdfør plante som ikke er specielt krævende. Hold jorden omkring ribsbuskene fugtig. Planten er ikke begejstret for tør jord. Vilde ribs kan du se på steder med fugtig jord og i sumpe. For solbærbusken gælder de samme betingelser for jordbundsforhold.

I juli måned skal bærrene ribbes fra de modne klaser. Den frugt du ikke får syltet kan kommes i fryseren. Vil du blive ved med at høste store bær er det en god ide at fjerne de ældste nederste grene fra buskene.

Der er andre som elsker bærrene. Dæk af med et net ellers kommer havens fugle dig i forkøbet.