Facaderens eller renovering

, Facaderens eller renovering

Sidst opdateret 22. maj 2021

Trænger dit hus til en lille ansigtsløftning? Taget og facaden er de ting, der er hårdest udsat for elementernes rasen, så derfor er det også dem, der hurtigst kommer til at se trætte og slidte ud. Specielt, hvis du går med tanker om at sælge, kan en facaderenovering eller en facaderens være en rigtig god investering.

Facaderensning

Den nemmeste måde at holde dine facader rene og holdbare, er at holde dem rense og imprægnerede. På den måde holder du væksten af alger og mos nede og samtidig beskytter du fliser, belægning eller dit tag.

En Facaderensning klares med højtryk justeret til det pågældende materiale, så ikke det ødelægges. Dette udføres med varmt vand og et miljørigtigt algebekæmpelsesmiddel. Man bør altid skåne miljøet mest muligt og ikke bruge skrappe midler uden hensyn til miljø og særligt vandet.

Vi anbefaler en facaderens af af f.eks. nul-alger.dk, hvor vi ved at der bruges miljørigtige produkter.

Facaderenovering

En slidt og krakkeleret facade giver hurtigt et hus et lidt trist udtryk og går du med overvejelser om at sælge kan det være med til at gøre processen længere, hvis ikke huset ser indbydende ud ved første øjekast.

En facaderenovering kan ganske simpelt være en rensning og eventuel genpudsning af facaden på dit hus.

Det foregår som oftest således:

  1. Gammel puds og afskallet maling renses af. Det foregår som regel ved sandblæsning, slibning eller med hammer og mejsel, alt efter, hvor hårdt yderlaget er og skrøbeligheden af mursten og mørtel under.
  2. Hvis der eventuelt skal udskiftes døre og vinduer gøre det nu. Ikke før, da de nye elementer så vil tage skade af en mulig sandblæsning.
  3. Facaden gennemgås og eventuelle skader udbedres. Er der skadede mursten eller fuger, der skal efterfyldes gøres det også nu.
  4. Nu skal facaden pudses op, flises eller vandskures, alt efter, hvilken metode du har valgt og hvilket resultat du ønsker til slut. Facaden fremstår nu jævn og glat. Hvis du har valgt at flise op i farvet mørtel, er muren nu færdig.
  5. Afslut med at male eller kalke væggen, så den fremstår i den farve du har valgt.

Der kan dog også være tale om mere gennemgående renoveringer af facaden, som hvis en klimaskærm skal udskiftet og forbedres; eksempel, hvis der er tale om beklædning i form af træbeklædning, zinkbeklædning eller lignende.

En facaderenovering får dit hus til at fremstå langt mere indbydende på ny, forlænger husets levetid og har en positiv indvirkning på en eventuel vurdering i forbindelse med salg.

Hvad koster en facaderenovering?

Prisen på en facaderenovering er helt afhængig af hvor stort et areal, der er tale om, hvor meget, der skal laves og om der skal bruges lift eller stillads til arbejdet.

Som udgangspunkt skal du regne med en pris på mellem 10.000 og 40.000, hvilket indberegner alle former for udgifter i forbindelse med renoveringen.

Skal du kun have sandblæst kan du nøjes med en udskrivning på omkring 1500 – 2000 kr.

Tager du udgangspunkt i arbejdslønnen ligger en timeløn på den slags arbejde omkring 600 – 700 kroner og dertil kommer udgifterne til materialer. Som regel udregnes prisen dog pr m2.

Hvad betaler du for?

I de fleste tilfælde henter du et samlet tilbud fra en murer, der udregner en pris ud fra det samlede antal m3, hvad du ønsker at få gjort samt, om der skal bruges stillads til arbejdet. Det er meget forskelligt, hvad prisen ligger på og, hvad tilbuddet indebærer ud over selve arbejdet.

Det kan eksempelvis dreje sig om at bortkaffe sandet efter en eventuel sandblæsning og bortskaffelse af affald efter arbejdet er gjort.

I samme ombæring kan det være en god ide at få tjekket isoleringen. Det er nemlig en super anledning til at få lavet den i samme ombæring, så du slipper for skader i din nyrenoverede facade, hvis det skal gøres umiddelbart efter.

Gør-det-selv?

Det er ikke en billig fornøjelse at få renoveret facaden på dit hus, men det er helt klart pengene værd i sidste ende.

Når du indhenter et tilbud, vil det som regel foregå hos en murer og i de fleste tilfælde vil han samarbejde med et firma, der forestår sandblæsningen samt en maler, der står for at male, når mureren er færdig, hvis du skal have malet eller kalket facaden.

Det betyder, at du rent praktisk kan spare penge på at forestå dele af renoveringen selv, hvis du har hænderne skruet rigtigt på.

Du kan evt. selv rense facaden ned og klargøre den med sandblæsning. Det sparer dig for den udgiftspost i budgettet. Men det er vigtigt, at du har styr på, hvad du laver, da du ellers kan komme til at udrette skader på den underliggende mur og derved øge omkostningerne i forbindelse med reparationer.

Du kan også vælge at stå for at male facaden selv, når mureren er færdig med sit arbejde. Det giver dig også en besparelse. Igen er det dog vigtigt, at du har nogenlunde styr på, hvad du har hænderne i, for ellers kan dit hus komme til at fremstå med farveforskelle og ujævn overflade.

Alt i alt er der penge at spare på at gøre det selv, men ønsker du et garanteret tip-top resultat, så er en professionel pakkeløsning ofte den bedste løsning. På nettet kan du via forskellige sites kvit og frit indhente 3 tilbud fra forskellige firmaer. Det betyder at du kan finde det tilbud, der passer bedst til dig.