Facademaling

, Facademaling

Sidst opdateret 22. maj 2021

Er malingen på dit hus langsomt ved at skalle af, eller vil du gerne have facademalet dit nye hus, før der kommer skader på murstenene? Facademaling giver et flot udseende på et hus, men der er mange ting, man skal være opmærksom på, før man går i gang med at male hele sit hus.

Her er en kort oversigt over alt det, du skal vide om facademaling, før du går i gang med at svinge penslerne.

Hvad er facademaling?

Facademaling bruges til at male huse udenpå, og det giver et flot og afpudset udseende i forhold til mursten. Desuden kan man vælge facademalingen i mange forskellige farver i forhold til stil og omgivelser, men den mest populære facademaling er hvid. Facademaling sørger for at beskytte din væg, og hvis du maler det ordentlig, kan facaden holde i mange år frem.

Hvad skal man vide, inden man begynder at male?

For at få det bedste resultat er det ikke nok at kaste facademalingen på hvilken som helst væg. Det kræver et forarbejde at sætte sig ind i, hvilken facademaling man skal vælge i forhold til, hvilken mur man har. Er den eksempelvis malet før eller helt ny?

Det er altid en god idé at starte ud med at vaske væggen, før du begynder at male. Det kan gøres med en blid kost og derefter rent vand. Så sikrer du dig, at der ikke sidder skidt på væggen, der kan være med til at få malingen til ikke at holde ordentlig fast og falde af. Derefter er det vigtigt at rette den gamle maling, hvis man har det, så der ikke er nogle huller eller revner, som kan stå ud.

Hvis man har et helt nyt murstenshus, skal man gerne vente et par år på at facademale det. Det skyldes, at murstenene indeholder meget vand, der kan få facademalingen til at krakelere eller lignende, hvis man maler det på for tidligt. Det er desuden aldrig en god idé at male direkte på mursten uanset, hvor gamle de er. Det er bedst først at male dem med en god grunder, så malingen for det første sidder bedre fast, og så murstene for det andet bedre kan komme af med sin fugt.

Hvilken facademaling skal man vælge?

Når man kigger på facademaling, skal man selvfølgelig vælge den farve, man tror vil passe huset bedst. Men man skal også være opmærksom på nogle vigtige egenskaber ved facademaling. Blandt andet skal den være så diffusionsåben som muligt, for at murstene skal kunne komme af med fugt. Hvis ikke de kan det, bliver fugten fanget inde under facademalingen, og den vil begynde at skalle af efter meget kort tid.

Hvis du vil have mere rådgivning om maling så anbefaler vi maleeksperten.dk

Akrylplastmaling

Den mest almindelige facademalign er akrylplastmaling. Akrylplastmaling er meget robust og holdbar, selv på de huse, der er udsat for meget vind og vejr. Desuden er akrylplastmalingen diffusionsåben. Akrylplastmaling binder sig kun nogenlunde til en væg, så det er meget vigtigt, at du har vasket væggen ordentlig af og fulgt de nødvendige trin, før du begynder at male med akrylplastmaling.

Olieemulsionsmaling

Hvis du ikke har et ligeså uproblematisk underlag, som akrylplastmaling har brug for, så kan du vælge olieemulsionsmaling. Olieemulsionsmaling er også diffusionsåben, men den hænger meget bedre fast på væggen end akrylplastmaling, fordi den trænger længere ind i underlaget.

Silikatmaling

Silikatmaling bruges gerne i stedet for en kalkmaling, da den har mange af de samme egenskaber. Silikatmaling er meget diffusionsåben og giver en rigtig flot og lysende overflade, der blandt andet kan rense sig selv. Det kan dog kun fungere på ubehandlede overflader. Vil man gerne have samme effekt på en behandlet overflade, skal man bruge silikonemaling.

Cementpulvermaling

Til sidst er det cementpulvermaling, som kommer i pulver, der skal røres op i vand. Denne er forholdsvis let at påføre på beton, pudsede eller vandskurede murer, men den er ikke så modstandsdygtig over for snavs, som nogle af de facademalinger er.

Kan man selv facademale sit hus?

Hvis man ved noget om maling, så kan man godt facademale sit eget hus. Men hvis man er helt ny i faget, så er det bedst at søge proffesionel hjælp. Det kan blive en meget dyr og lang proces, hvis ikke facademalingen bliver gjort rigtig i første omgang. En god måde at gøre det på er, at indhente tre tilbud fra malere gratis og beslutte sig for, hvilket tilbud man helst ved gå med.