Eltjek rapport

Har du styr på dine elinstallationer? Et eltjek giver dig et fuldstændigt billede af, hvordan el-situationen i din bolig er lige nu.

Det er en rigtig god ide at få lavet et tjek, hvis du skal have installeret noget nyt i dit hjem, men det er også en rigtig god ide at få lavet, hvis du overvejer at sælge din bolig eller købe en ny. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser mht. elinstallationerne.

Hvorfor skal du have et eltjek?

Helt generelt er et eltjek en gennemgang af elinstallationerne i din bolig, for at få styr på hvad der eventuelt kan gøres bedre og, hvad der skal udskiftes helt.

Du kan ikke med det blotte øje se, om der er ulovlige eller farlige installationer gemt inde bag væggene, derfor kan der være både forældede, hjemmelavede eller bare dårligt håndværk uden du ved det. I værste fald kan det betyde, at der udbryder brand.

Det er især i forbindelse med køb og salg denne slags tjek udføres. Siden 2012 har det nemlig været lovpligtigt at få lavet, hvis der skal tegnes en ejerskifteforsikring i forbindelse med huskøb.

Når du køber nyt hus, ejerlejlighed eller andelsbolig kan du spare dig selv for en hel del bekymringer og udgifter ved at få lavet et eltjek. Gerne inden du skriver under på en købsaftale. Ikke dermed sagt, at sælger vil forsøge at snyde dig – men ofte ved ejer heller ikke, hvad der gemmer sig bag væggene.

Hvem laver en eltjek rapport?

Det gør en autoriseret elektriker. Ofte er der firmaer, der har specialiseret sig indenfor at lave tjek og rapporter i forbindelse med el og vvs. Det er en god ide at indhente tilbud fra forskellige udbydere, så du kan finde det bedste tilbud i forhold til, hvad du har brug for.

Læs også  Alt hvad du bør vide om renovering af trappeopgange

Efter gennemgangen vil du modtage en fuld rapport over de resultater der er kommet ud af tjekket. Som regel er der helt faste regler for, hvad der skal gennemgås, og hvordan en rapport efterfølgende skal udfærdiges.

Det er vigtigt at huske, at den, der udfører tjekket ikke binder for noget. Derfor er det vigtigt at du finder en elektriker, der er specialiseret indenfor denne form for gennemgang.

Eltjek og elinstallationsrapport

Et eltjek er ikke forbundet med regler af nogen art i forhold til, hvad det skal indeholde. Som regel indeholder denne form for tjek dig nogenlunde det samme, nemlig; kontrol af stikkontakter og lampeudtag samt indbyggede spots og andre lavvoltsinstallationer. Kontrolmåling af fejlstrømafbryderen og tjek af HFI-relæet/el tavlen. Nogen tjekker mere, andre mindre. Derfor er det en god ide, at spørge, hvad et tjek indeholder hos et givent firma.

En elinstallationsrapport er i bund og grund et udvidet eltjek, men, der er lovgivning omkring denne form for gennemgang af el. Det betyder at alle elinstallationsrapporter er ens og indeholder de samme målinger og kontroller.

En anden forskel er, at får du lavet et eltjek, er det dig, der binder for det, der står i rapporten. Vælger du på den anden side at få lavet en elinstallationsrapport sikre lovgivningen, at det er det firma, der udfører gennemgangen, der er ansvarlig i forhold til eventuelle fejl og mangler.

Hvad kan du selv være opmærksom på?

Skal du ud og kigge på en bolig uden eltjek eller elinstallationsrapport, er der en række ting du selv kan være opmærksom på, der kan gøre det nødvendigt at bede om en rapport.

Læs også  Bygherrerådgivning - Hvilke opgaver laver en bygherrerådgiver?

Er det et ældre hus, skal du altid undersøge, om ledningerne er udskiftet for nylig. Det er vigtigt at vide, om der gemmer sig gamle, farlige ledninger inde bage væggene.

Du kan også bare ved at kigge dig rundt se, om der er løse ledninger, der hænger ud af væggene eller steder, hvor der mangler stikdåser.

Sidst men ikke mindst kan du med fordel undersøge antallet af stikdåser – samt om sælger bruger mange forlængerledninger. Det kan være tegn på, at nogle stikdåser ikke virker eller, at der ikke er nok.

Er der nogen af de ovenstående tilfælde tilstede i boligen er det værd at overveje en gennemgang af elinstallationerne i huset inden du køber. Det kan nemlig hurtig blive en rigtig dyr og ubehagelig overraskelse, hvis det viser sig at der gemmer sig gamle ledninger og farlige samlinger bag væggene på dit drømmehus.

Tjek på eltjek

Først skal du beslutte dig for, om du ønsker et eltjek eller en elinstallationsrapport.

Når det er besluttet, er det vigtigt at bruge lidt tid på at undersøge, hvem der kan tilbyde dig det du har brug for – og gerne til den bedste pris.

Indhent derfor gerne tilbud fra flere forskellige firmaer, før du beslutter dig endeligt.