Brombær

Sidst opdateret 22. maj 2021

Brombær ses ofte i naturen, i skov og krat. Det er en nem og nøjsom busk at dyrke i sin have. Den kræver blot at man holder dem kontrolleret da de vokser villigt og nemt forgrener sig.

De kan oplagt plantes som hegn eller i espalier.

Buskens frugter – brombær er fuld af eksklusive vitaminer. Særligt E-vitamin og Salicylsyre som styrker hukommelse og indlæring.

Shipping
Price

Brand
Listen indeholder affiliate links
GRATIS FRAGT
, Brombær
Brombær 'Asterina'® Potte 2,0 liter,- Opbundet
Brombær 'Asterina' Vækstforhold:Bedste udbytte ved en lys eller halvskygget placering, vokser dog fint også under mere skyggefulde forholdHøjde:Bliver +200 cm høj og 90 - 120 cm bred.Vækstform:Kraftig vækst med oprette skudFrugter:Brombærbusken få
Pris fra 44
GRATIS FRAGT
, Brombær
Brombær 'Triple Crown' Potte 2,0 liter,- Opbundet
"Brombær 'Triple Crown'Vækstforhold:Trives bedst i sol til halvskygge og kræver let gødning.'Triple Crown' er fuldt hårdfør i det danske klima.Højde:Bliver 100 - 200 cm høj og 90 - 120 cm bred.Vækstform:Busken er middelkraftigt voksen
Pris fra 43
GRATIS FRAGT
, Brombær
Brombær 'Theodor Reimers' Potte 2,0 liter,- Opbundet
Brombær 'Theodor Reimers'Vækstforhold:Trives bedst i sol til halvskygge og kræver let gødning.'Theodor Reimers' er fuldt hårdfør i det danske klima.Vækstform:Busken er slyngende og kraftig voksende og har friskgrønne, sammensatte blade. Sk
Pris fra 43
GRATIS FRAGT
, Brombær
Brombær 'Oregon Thornless' Potte 2,0 liter,- Opbundet
Brombær 'Oregon Thornless'Vækstforhold:Trives bedst i sol til halvskygge og kræver let gødning.'Oregon Thornless' er fuldt hårdfør i det danske klima.Højde:Bliver 100 - 200 cm høj og 90 - 120 cm bred.Vækstform:Busken er rankende, kraftigtv
Pris fra 43
GRATIS FRAGT
, Brombær
Brombær 'Chester Thornless' Potte 2,0 liter,- Opbundet
Brombær 'Chester Thornless'Vækstforhold:Bedste udbytte i sol til halvskygge, men vokser også under mørkere forhold.Højde:Bliver +200 cm høj og mindst 90 - 120 cm bred. Vækstform:Kraftigt voksende med lange, overhængende skud. Friskgrønne blade med
Pris fra 43
GRATIS FRAGT
, Brombær
Vinbrombær 5 Liter potte
VinbrombærVækstforhold:Trives bedst på en beskyttet plads i almindelig, god havemuld. Ynder en plads i halskygge.Planten kræver gødning i vækstsæsonen, det vil sige i foråret og hen over sommeren.Vinbrombæren er pladsskærvende, og kan med fordel espaliere
Pris fra 175

Brombærbuske i haven

Brombærbuske trives i almindelig havejord. De vilde sorter har torne, men ved hjælp af krydsninger er det muligt at købe torne frie buske.

Brombær er selvbestøvende, hvilket vil sige man ikke har behov fremmedbestøvning for at busken danner frugt.

Busken får omkring maj, hvid-rosa blomster og blå-sorte bær sidst på sommeren. 

Sådan planter du en brombærbusk

Ønsker man brombær i haven,  er det en god ide at plante dem i rækker. De kræver en planteafstand på 0,5 meter. Vælger man en sort uden torne er det vigtig at grenene har noget at vokse op af. Et hegn, snorre eller som espalier.

Man køber brombær i potter og de kan derfor plantes hele året. Dog er det optimalt at plante dem i efteråret hvor jorden stadig er fugtig og lun.

Sådan passer du din brombærbuske

Busken er nøjsom og kræver ikke den store indsats. Dette skyldes buskens kraftige rodnet. Lidt gødning hvert år er dog at foretrække. Det gives i foråret når busken danner nye skud.

Det er nødvendigt at beskære dine brombærbuske. De spæde 1 års skud beskæres ikke.  

Brombær sætter bær på de toårige skud så en beskæring af de ældste grene fornyer busken. Man kan beskære både forår og efterår – oftest anbefales det dog at ske så tidligt i vækstsæsonen for at mindste sår der kan give anledning til skimmel. 

Når modningstidspunktet nærmer sig må man prøve sig lidt frem. Brombær har den bedste aroma når de er helt fuldmodne. De er dog først fuldmodne når de slipper grenen let, nærmest falder af. Et allerede sort brombær kan stadig være surt hvis man plukker det for tidligt. Så vent – farven kan snyde.

Sorter af brombær

Når man ser brombær i naturen kommer de fra den vilde “rubus fruticosus”. Den har lange skud med masser af torne på sig. Bærrne er små men med god smag.

Ved hjælp af krydsninger af brombær kan man i dag  købe buske uden torne. Noget mange haveejere sætter pris på.

“Thornfree” – som navnet angiver, er  helt uden torne. Den er hårdfør og løvfældende. Busken bliver 1-2 meter høj og 1 meter bred. I maj sætter den hvide blomster. I september er bærrene modne. De er store og saftige og ideelle til syltning.

Loch Ness” – er ligeledes tornløs. Den danner store og saftige bær.  Den modner tidligt allerede i august. Bærrene kan opbevares længe på grund af deres fasthed. Sorten er meget sund og hårdfør og kan nemt dyrkes i den økologiske have.

Ønsker man en sort der minder mere om den vilde brombær kan nævnes:

Armenisk” – det er den sort der ligner naturens egen mest. Den er kraftigt voksende og har masser af torne. Den giver et rigt udbytte af brombær i en god kvalitet.