Sidst opdateret 22. maj 2021
Drømmer du også om at sidde på din altan og nyde solnedgangen med et glas rosé i hånden på en smuk og lun sommeraften? Denne drøm er måske mere realistisk, end du lige går og regner med.
Her hos os sætter vi stolthed i at vejlede privatpersoner, så de kan udleve deres bolig- og byggeprojektdrømme. Så hvis du drømmer om en altan, så vil vi herunder prøve at hjælpe dig til at realisere denne drøm ved at besvare de mest almindelige spørgsmål omkring emnet, så du kan komme godt i gang.
Igennem denne miniguide vil du blive klogere på økonomien ved projektet, byggetilladelser, indretning og gør-det-selv løsninger.
Hvad koster en altan?
Hvad koster det? Det er en meget dansk, velsagtens meget jysk, ting at spørge om med det samme, men økonomien er jo naturligvis en stor del af denne drøm.
Prisen varierer.
Det er naturligvis ikke det svar, som du sad og drømte om, men det er sandheden. Her får du dog nogle af de vigtigste faktorer, der er med til at definere prisen:
- Hvor mange altaner skal der bygges?
– Prisen er ofte lavere, hvis det er et højt antal. Dette kan for eksempel være tilfældet, hvis en hel boligforening vil have lavet altaner i deres lejligheder. - Skal altanen være mod gården eller mod vejen?
– Altaner, som vender væk fra gaden, er ofte billigere. Placeringen spiller nemlig ind på valget af materialer. - Hvor højt sidder altanen?
– Skal altanen være ud fra femte sal eller første sal? Altaner, som bliver bygget tæt på jorden, er ofte langt billigere. Grunden til denne prisforskel er, at der er større krav til ophængningen, jo højere den er. - Hvilken dør skal der være? Og hvor bred skal denne dør være?
– Jo bredere døren er, jo dyrere er det. Døren vil komme til at sidde der, hvor du allerede nu har et vindue. Så hvis du har et bredt vindue, så vil det højst sandsynligt også være nødvendigt med en bred dør.
Dette er blot nogle af de faktorer, som spiller ind, når du skal købe en altan. Et kvalificeret bud på prisen vil være (alt efter dine valg og prioriteter) mellem 75.000 kroner og 150.000 kroner.
Det er dog ofte muligt at finansiere et sådant køb, da der ofte er en garanti på omkring 30 år.
Skal man have en byggetilladelse?
Hvis du gerne vil bygge en altan, så er det nødvendigt at søge om en byggetilladelse. Dette er et krav i byggeloven, og tilladelsen skal gives af kommunen. De vurderer herefter om tilbygningen kan forsage skade på huset, og om den skal skabe gener for naboen.
Hvis man vil have de bedste chancer, så handler det om at lave en komplet og grundig ansøgning, og så handler det om at væbne sig med tålmodighed, det kan nemlig godt tage rigtig lang tid at få tilladelsen.
Hvordan kan man indrette en altan?
Der er rigtig mange muligheder for at indrette en altan på en hyggelig måde. Alt efter størrelsen, som typisk vil være mellem 3,5 og 8 kvadratmeter, så kan man sætte et lille cafésæt og nogle planter.
Mange vælger nogle flotte og lidt større planter, så de kan skygge og give en smule privatliv uden, at de ødelægger udsigten.
Der er rigtig mange måder at gøre det på, og det er muligt at finde inspiration i diverse magasiner og på internettet.
Kan man selv bygge en altan?
Langt de fleste virksomheder kan bygge en altan på mellem 3 og 10 dage. Tror du, at du kan gøre dette?
Det kan de færreste nok, men det er stadig muligt at bygge sin egen altan, hvis man ved, hvad man laver. I et projekt som dette, så er det nemlig uhyre vigtigt, at man har den nødvendige viden og erfaring, før man får i gang med projektet. Der er nemlig en masse procedurer, regler og love, som skal følges, og herudover så handler det om din egen sikkerhed både ved konstruktionen og ved brugen af altanen herefter.
Professionel hjælp er altid tilrådet
Derfor lyder rådet til 99% af læserne – det er langt bedre, hurtigere og sikrere at få professionel hjælp, hvis du vil have realiseret drømmen om en altan.
Du kommer til at betale for det, men hvis du selv skal gøre det, så kan det sagtens ende med at være et projekt, som du aldrig kommer i gang med, fordi det er alt for uoverskueligt, besværligt og tidskrævende.
Inden du hyrer et håndværkerfirma, så er det altid fordelagtigt at indhente mere end ét tilbud og således ikke blot vælge det første og det bedste. Du kan eksempelvis hurtigt og nemt indhente 3 gratis tilbud, så du har de mest mulige vilkår ift. at vælge
Bolex formidling skriver om mange forskellige emner, men typisk dem der ikke kræver teknisk indsigt. Det kan være om haven, græsplænen eller hvordan du bedst vasker taget på garagen eller ordner tagrender.
Gode råd og masser nyttig viden kommer fra bolex.dk’s formidling