Abrikostræ

Sidst opdateret 22. maj 2021

Køb Abrikostræ

Drømmer du om et sydlandsk islæt i din have så er abrikostræet en god mulighed. På trods af vores klima er et abrikostræ muligt at dyrke.

Abrikostræet med det latinske navn Prunus Armeniaca er et cirka 4 meter højt subtropisk træ. Det stammer oprindeligt fra Centralasien hvor det i Kina har været kendt i mere end 4000 år. Blomsterne er rødlige.

Frugterne modner i august, og det er derfor oftest nødvendigt med en kunstig bestøvning da træet blomstre så tidligt at bierne stadig ikke er aktive.

Show Filters
Shipping
Price

Brand
 
Listen indeholder affiliate links
Butik
Pris
Link

325

Frugten er en “gulorange” stenfrugt. Frugterne er saftige og størrelsesmæssigt omkring 3-4 cm i diameter. Smagen er sød og frisk. De kan spises friske eller anvendes til syltetøj og marmelade. Det er også muligt at tørre frugterne og bruge dem som sunde snack.

Abrikos i haven

Abrikostræet er et prydtræ i sig selv. Løvet er smukt grønt og tæt. Træet giver typisk en overdådig blomstring med hvid-rosa blomster. Abrikos sætter grundet den overdådige blomstring,  mange frugter og der bør derfor udtyndes. Dette skal gøres når træet selv har kastet de blomster der ikke blev bestøvet. Som en tommelfingerregel skal der typisk være 5-6 cm mellem frugterne for de kan udvikle sig og få en god størrelse. Beskæring af træet skal gøres efter frugthøst – typisk i august.

Abrikos i drivhus

I drivhus blomstre træet allerede i marts. Men en blød pensel er det muligt at agere bi og således bestøve fra blomst til blomst. Denne bestøvning skal gøres et par gange med et par dages mellemrum for at sikre en ordentlig bestøvning. Blomsterne vil herefter udvikle sig til frugter selv om der er køligt i drivhuset.

Den kunstige bestøvning kan med fordel gentages i løbet af sommeren da træets blomstringstid grundet drivhusets varme forlænger blomstringen.

Er der mulighed for nattefrost i drivhuset kan en infrarød stråle lampe afhjælpe dette.

Placering af abrikos i drivhuset vil være mest optimal i et bed. Rødderne er hurtigtvoksende og kræver plads. Placering i endegavl af drivhuset vil derfor give plads til at træet kan udvikle sig flot.

Abrikos i krukker

Ønsker du har have abrikos i krukker, er det en god ide at du om vinteren beskytter rødderne mod frost. Dette kan gøres ved at pakke krukken ind i eksempelvis bobleplast.

Da abrikos jo oprindeligt er et træ er krukken ikke det optimale sted. Der er dog udviklet dværgabrikos  – sorter der er mere busk end træ,  og  egner sig dermed bedre til krukken. Her kan eksempelvis nævnes Prunus armenica. Den har en svag og kompakt vækst og bliver ikke særlig stor. Den er selvbestøvende og burde også kunne klare sig mod sen nattefrost.

Sådan dyrker du abrikos i haven

Da abrikostræet er et subtropisk træ skal man tage hensyn til dens oprindelse. Det plantes derfor et beskyttet sted med læ og masser af sol. Et oplagt sted vil derfor være op ad en sydvendt mur. Bedste resultat vil være at dyrke det som espalier. Jorden det plantes i skal være humusrig sand – eller grusholdig jord. Vigtigst er det er jorden er vandgennemtrængelig.

Abrikoserne passer sig selv – vigtigst er det at styre væksten ved beskæring sommeren igennem. Frugterne skal have lys og luft så man skal ikke være for forsigtigt med sin udtynding af grene og blade. Beskær helst  i sol og tørvejr da såret fra beskæringen så heler hurtigt op.

Træet kræver gødning i foråret og ellers en jævnlig tilførsel af vand for at lave saftige frugter.

Om efteråret er en skovlfuld kalk hen over rødderne en god ide.

Blomstring, jord og modning

Om du vælger at dyrke dit abrikostræ i haven, krukken eller drivhuset er det alfa og omega er træet plantes i en jord der ikke holder på vandet. En god veldrænet jord gerne kalkholdig er det optimale. Blomstringen er lang og starter ved milde vintre allerede i marts og  frugterne modnes omkring august.

En kommentar til “Abrikostræ”

Skriv en kommentar